Spitfire Vb Hobby Boss 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Spitfire Vb Hobby Boss 1/32

Postprzez Marek Naja » niedziela, 18 września 2011, 19:48

Czarny napisał(a):Piękna robota. Czy mógłbyś zdradzić jak robiłeś obicia na fotelu?

A wzorem najlepszych modelarzy zrobiłem najpierw podmalujkę metalizerem (pierwsza sesja), a na to zwyczajnie preshading i malowanie zielonym z rozjaśnianiem, wyciąganiem krawędzi pędzelkiem i Vallejo/Life Color. Potem zaś w łapy wykałaczka, nożyk, druciak kuchenny i drapanie. Farba całkiem ładnie złazi, a dodatkowo daje to mozliwość robienia różnej intensywności zadrapań przez nałożenie już później świeżych metodą tradycyjną. Poniżej na sucho dopasowałem skrzydła do kadłuba i co najważniejsze blachy na silniku. Muszę przyznać, że pasują idealnie, co niestety nie jest regułą w takich modelach z silnikami. Na modelu widać też lufy działek i zestaw Exito kołpaka z nowymi statecznikami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Reklama

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 18 września 2011, 19:57

To że metalowe "działka" mają rozbieżnego zeza, to pewnie z powodu ich luźnego jeszcze osadzenia. Ale wydaje mi się, że oś lufy imitacji działka i oś metalowej lufy nie pokrywają się (że są trochę przesunięte wobec siebie). To tylko zniekształcenie zdjęcia?

Jak tak patrzę na tego HB (to już zupełnie nie o modelu Marka) to o jedyne co mi się nasuwa to to, że Chińczycy skopali prawie wszystko, co można było skopać. Ma tylko nadzieję, że Tamiya uzupełni linię Spitfirów o V i I/II jeszcze w tej pięciolatce.
K.Y.Czart

Postprzez Marek Naja » niedziela, 18 września 2011, 21:44

Lufy tak, chibają się na boki ale w osi ogólnie siedzą. Sprawdzałem właśnie, może trochę odgięła się plastikowa lufa w prawym skrzydle przy ucinaniu ale to też jeszcze na sucho wszystko siedzi. Co do błędów zestawu - na szczęście ja tylko ogólnie wiem, że to Spitfire, znaczy się potrafię odróżnić go od Messerschmita :mrgreen: I tak raczej pozostanie. Doktoratów na temat żadnej konstrukcji pisać nie będę więc nawet nie przykładam do planów i takich tam. Same plany zbieram głównie pod kątem ewentualnego nitowania. Ja wiem, że niektórych takie podejście może odrzucać ale ja radochę z poprawiania wszystkiego zostawiam tym co to lubią. Ja lubię pokleić, coś poczytać przy okazji tak o pilotach i działaniach jednostek, pomalować. Filozofii do tego nie nauczyłem się dorabiać. Nawet modeli nie kolekcjonuję, bo i po co mam się na nie lampić po zbudowaniu?
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Marek Naja » wtorek, 20 września 2011, 20:57

A tak psiknąłem te wnęki ale raczej nie zostawię ich otwartych. Zapewne wypadałoby coś w nich jeszcze zdetalować, a poza tym psuję tą elegancką linię płata. Zastanawiam się za to w jakim kolorze psiknąć wnęki podwozia. Czy to zielony jak kokpit, czy kolor spodu płata?
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 20 września 2011, 21:07

Spodu. Na przedziały uzbrojenia już za późno (metalic), ale jak zamykasz... ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Marek Naja » niedziela, 25 września 2011, 19:48

Skleiłem, wstępnie przeszlifowałem teraz będę poprawiał co znikło.

Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez quake » czwartek, 29 września 2011, 16:16

K.Y.Czart napisał(a): Jak tak patrzę na tego HB (to już zupełnie nie o modelu Marka) to o jedyne co mi się nasuwa to to, że Chińczycy skopali prawie wszystko, co można było skopać.

Czy mogę poprosić kolegę o troszkę więcej konkretów? Mam ten model i chciałbym wiedzieć jakie są największe "babole" w tym modelu i jakie są możliwości poprawienia projektantów z chin :mrgreen:
quake

Postprzez Wojciech Perkowski » czwartek, 29 września 2011, 21:31

Znalezione w internecie:
1. Top of tail planes have fabric representation! Fix, sand flush and rivet.

2. Rear fuselage 3 - 4mm too short and 1mm too fat, upshot is it looks too fat! Fix, cut and shut. I'm not doing that!

3. Fin leading edge wrong curves. Fix, re-profile with sanding sticks.

4. Windscreen far too steep. Fix, replace!

5. Upper wing bulges canted at 30 degrees. Fix, sand off and replace with Milliput.

6. Props for Mk.1 Rotol. Replace with donor kit or scratch build.

... czyli w śmiesznym tłumaczeniu miejscami poprawionym:
1. Płócienne :!: :!: :!: wierzchy stateczników poziomych !!!.

2. Tył kadłuba 3 - 4 mm za krótki i 1mm za gruby, Skutek jest taki, że wygląda zbyt gruba! Fix- cięcie i zamknięcie. Nie robię tego!

3. Zły obrys stat. pionowego.

4. Szyba przednia zbyt stroma. Fix- wymień!

5. Górne wybrzuszenia na skrzydle przekrzywione o 30 stopni. Fix- zeszlifować i zastąpić Milliputem.

6. Śmigło Mk.1 Rotol. Wymienić na zestaw dawcy lub od podstaw zbudować.

Od siebie dodam - po raz kolejny - owalny przekrój góry kadłuba za oszkleniem - powinien być bardziej trapezowy - skutkiem czego przekrój oszklenia do bani - okropnie drażni jeśli się ma tego świadomość. Autorzy nie przypatrywali się Spitom za bardzo.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez K.Y.Czart » czwartek, 29 września 2011, 21:39

quake napisał(a):
K.Y.Czart napisał(a): Czy mogę poprosić kolegę o troszkę więcej konkretów? Mam ten model i chciałbym wiedzieć jakie są największe "babole" w tym modelu i jakie są możliwości poprawienia projektantów z chin :mrgreen:

Trochę już o tym było pisane w wątku tego modelu w "Zapowiedziach" i teraz Wojtek poszerzył wykaz. Największym trudno usuwalnym problemem jest zły kształt kadłuba za kabiną. To jednak dalece nie wszystko. Można sobie dać spokój z wybrzydzaniem na "chińskie nity". Rzecz w tym, że z tym modelem jest ten problem, że niby wszystko jest na swoim miejscu. Ale jak się cokolwiek porównuje ze zdjęciami czy rysunkami, to wszystko jest albo za duże, albo z małe, albo ma zły kształt. Pech HB nazywa się "Tamiya", która to podniosła poprzeczkę bardzo wysoko. No bo jak na przykłąd ocenić jako dobry przedział silnikowy i samego Merlina, skoro się ma świeże porównanie z tym samym zespołem w zestawie Tamiyi? Zespołem niemal idealnie odtworzonym. I nie chodzi tu tylko o finezję i delikatność odlewów, bo to jest oczywiste. Ale o to, że w HB jest zdecydowanie za dużo lipy. Uproszczeń i zwyczajnej ściemy (choćby tak proste rzeczy, jak tablica przyrządów czy zbiornik oleju, to przykłady pierwsze z brzegu). W tej skali to niestety trudno ukryć. Ale jak o tym zapomnieć, to jest to calkiem fajny i niedrogi, a efektowny model. Ja go raczej nie kupię, choć początkowo myślałem, że tak. Poczekam aż Tamiya zamknie serię swoją "piątką" i "dwójką". Okólkowane wcześniej kadłuby czekają spokojnie na swój czas. ;o)

PS. sand off - to znaczy zeszlifować ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Wojciech Perkowski » czwartek, 29 września 2011, 22:24

K.Y.Czart napisał(a):...
PS. sand off - to znaczy zeszlifować ;o)

Ale nie wg translatora google :) .
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Krystian Ciechowicz » środa, 5 października 2011, 14:41

Wojciech Perkowski napisał(a):Ale nie wg translatora google :) .

Ależ owszem Wojtku, w/g trasnlatora goolgle ten zwrot ma dwa znaczenia "piasek ze" oraz "usuwają"
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez Wojciech Perkowski » środa, 5 października 2011, 20:06

Krystian Ciechowicz napisał(a):
Wojciech Perkowski napisał(a):Ale nie wg translatora google :) .

Ależ owszem Wojtku, w/g trasnlatora goolgle ten zwrot ma dwa znaczenia "piasek ze" oraz "usuwają"
K.

Jeśli Krystianie wkleisz całe zdanie - otrzymasz jedno znaczenie - takie zabawne jak wyżej.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Marek Naja » poniedziałek, 24 października 2011, 20:15

Chociaż nie mam permamentnie teraz czasu na sklejactwo, to patrząc w łykend na dokonania kolegów, siadłem na chwilę do spita i poskładałem go do kupy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Artur Domański » poniedziałek, 24 października 2011, 20:24

Marek Naja napisał(a):Obrazek

To zdjęcie wyjątkowo mi się podoba
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Marek Naja » sobota, 12 listopada 2011, 18:22

Szklarnia częściowo zmontowana do maskowania.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat