Kamil, tak jak piszesz, ostatnia warstwa podkładowa to Gloss Balck Base Alclada (ALC-305). Potem musiałem go wypolerować, żeby było faktycznie gładko. Metalizer to ALC-119 Airframe Aluminium.
Marco, może w następnym warsztacie powalczę z jednolitym tłem ale trochę to upierdliwe i łatwiej cyknąć czasem fotę z placu boju....prawda czasu , prawda ekranu
przez Strużyn » poniedziałek, 28 września 2015, 17:59
Jako, że wielkimi krokami zbliżam się do kokard to mam prośbę do zorientowanych w temacie. Jakie kolory mogą mieć te na poniższym egzemplarzu (czy kolory i układ ten sam co u brytoli). Interesuje mnie też układ i pozycjonowanie na skrzydłach. Co prawda znalazłem jakiś schemat malowania, ale ma on się nijak do zdjęć, więc nie bardzo mu ufam. Wszystko zamieszczam poniżej. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. I czy ktoś kojarzy nazwę czcionki używanej w numerze NZ3210 znajdującym się pod statecznikiem poziomym ? Niby drobiazg, ale ułatwi mi to wycięcie szablonu, albo ewentualne wydrukowanie kalek....brrr
Tutaj po nieco dłuższym leżakowaniu (widać kokardę u góry skrzydła, ale niestety ledwo ledwo....ciekawe jak jest u dołu).
przez GrzegorzS » sobota, 3 października 2015, 10:34
Nie pokrywa się. Jeśli masz dostęp do Parts Catalog for Army Models P-40M and P-40N (AN 01-25C-4), to tam jest to pięknie rozrysowane. Niestety nie mam możliwości, aby umieścić skany tej publikacji.
przez Strużyn » sobota, 3 października 2015, 18:58
Łał....ale odzew. Dzięki, szkoda, że wcześniej takiej dokumentacji nie miałem ....z drugiej strony może uda się kiedyś wykorzystać przy 1/48. To już teraz wiem dokładnie co i jak z tą klapą.
przez Strużyn » czwartek, 29 października 2015, 13:52
Skończyłem malowanie kokard. Pierwszy raz do wycinania szablonów używałem arkuszy samoprzylepnych Tamiya z nadrukowaną podziałką - przydatna rzecz a podziałka bardzo pomaga podczas wycinania.
Zabrałem się również za podstawkę. Pierwszy raz użyłem do robienia zieleni trawki statycznej. Teraz zostało trochę ją miejscami poprzycinać, szczególnie przy samolocie, dosiać jakieś kępy i chwasty tu i tam. Bardzo fajnie się z tymi trawkami pracuje. Wcześniej do robienia posypki (jakieś naście lat temu) używałem wiórów zabarwionych plakatówką, których zresztą trochę mi jeszcze zostało . Teraz zastanawiam się jak rozmieścić graty, czyli pokrywę silnika, kołpak i zbiornik paliwa, chociaż z tego ostatniego pewnie zrezygnuję, żeby nie zagracać. Z braku doświadczenia w tym temacie chętnie przyjmę wszelkie sugestie.
... i jeszcze kilka fotek, które udało się cyknąć w dziennym świetle.