Fw 190A8 Academy 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Fw 190A8 Academy 1/72

Postprzez Voltan » czwartek, 7 lutego 2013, 11:41

Dzieki Kuba, na pewno skorzystam. Czekam na nowego Airfixa :)

Zapewniam, że ten kolor to pomarańczowy, a nie czerwony. Zdjęcia robione przy sztucznym świetle, bez lampy, przy ciemnych ścianach (cynamonowych) powodują "ocieplenie" i ściemnienie kolorów. Mysle, że po pryśnieciu matowym Mr.hobby ten kolor nieco spłowieje, teraz jest połysk. Może pomarańczowy tez nie do końca odpowiada, ale zdecydowałem sie brnąc w to malowanie proponowane w instrukcji.

Teraz pytania:
1. jaki kolor powinna miec rurka pitota?
2. mocowanie anteny, w jaki sposób to zrobic, aby nie zapaskudzic oszklenia?
3. otwory wyrzutu łusek z zewnętrznych działek, czy to te waskie szczelinki w osi luf działek, czy te prostokatne otwory nieco bliżej kadłuba?
4. czy osłony luf działek wewnętrznych, widoczne we wnękach podwozia, moga zostac w tym kolorze (gunmetal)?

Z gory dziekuje za porady i uwagi.
Voltan

Reklama

Postprzez Kuba P. » czwartek, 7 lutego 2013, 13:01

Voltan napisał(a):1. jaki kolor powinna miec rurka pitota?

Zrób w kolorze kamuflażu ze srebrną końcówką

Voltan napisał(a):2. mocowanie anteny, w jaki sposób to zrobic, aby nie zapaskudzic oszklenia?

Ja w wiekszej skali wiercę mały otworek w osłonie zwijarki (taki cycek na samej górze osłony) i wklejam plastik z rozciągniętej ramki na odrobinę nitro czy extra thin. Potem kleję do masztu drugi koniec i w odpowiednim miejscu ten drut wchodzący w kadłub. Potem wystarczy przybliżyć np. rozgrzany mocno gwóźdź i linki się same ładnie ponaciągają .

Voltan napisał(a):3. otwory wyrzutu łusek z zewnętrznych działek, czy to te waskie szczelinki w osi luf działek, czy te prostokatne otwory nieco bliżej kadłuba?

W zasadzie taki Fw 190 A-8 jakiego model robisz łusek z zewnętrznych działek nie wyrzucał. Te otwory o których jak sądzę myślisz służyły do wyjmowania tych łusek na ziemi a te szczelinki w osi luf działek to otwory do wyrzucania samych ogniwek taśmy.

Voltan napisał(a):4. czy osłony luf działek wewnętrznych, widoczne we wnękach podwozia, moga zostac w tym kolorze (gunmetal)?

Możesz tak zostawić. Nie będzie źle.

Voltan napisał(a):Czekam na nowego Airfixa

Ja też :mrgreen:
Kuba P.

Postprzez Murek » czwartek, 7 lutego 2013, 14:27

Fajnie ale zauważyłem, że koła są pochylone (podobnie do goleni) a powinny być prostopadłe do podłoża.
Murek

Postprzez Voltan » środa, 13 lutego 2013, 14:20

Model praktycznie skończony. W najblizszych dniach zrobie fotki i galerię, teraz jak wracam do domu to jest od godziny ciemno :)

Poprawiłem koła i dorobiłem pitota. Ze zbiornika paliwa rezygnuję, jak go porównalem ze zdjęciami to doszedłem do wniosku że popsuje nim ten model (jeśli to jeszcze mozliwe). Położyłem kalki. koszmar. Wogóle nie reagowały ani na płyny ani na zaklęcia. Przy próbie układania ich w linie końcem wykałaczki sie rozrywały. Na dolnych powierzchniach przesunełem je aby nie leżały na liniach. Zrobiłem wash i prysnałem matem.

Mimo wszystko model wygląda lepiej niż ostatnie moje gniotki i sporo się przy nim nauczylem.
Voltan

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat