IŁ-14 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: IŁ-14 1:72

Postprzez Pires » czwartek, 2 stycznia 2014, 13:19

Rewelacja !!! Z ogromną przyjemnością oglądam ten warsztat. Sam mam ostatnio ciągoty, żeby rzucić w kąt zestawowe modele i zacząć tworzyć takie cuda, ale brakuje mi chyba i techniki i cierpliwości.
A nie myślałeś nad taką technologią, żeby wystrugać połówki kadłuba w drewnie i zrobić vacu w przezroczystym tworzywie ?
Pires

Reklama

Postprzez Sherman » czwartek, 2 stycznia 2014, 14:07

Patrzę na tempo jakie masz... i chyba uwiniesz się szybciej niż w dwa lata ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Nacktgeboren » czwartek, 2 stycznia 2014, 15:57

Pires napisał(a):A nie myślałeś nad taką technologią, żeby wystrugać połówki kadłuba w drewnie i zrobić vacu w przezroczystym tworzywie ?

Gdybym nie robił modelu w oparciu o kadłub Mercure'a to prawdopodobnie takiej technologii bym użył, ale raczej z cienkiego hipsa niż z przezroczystego tworzywa.

Dwa lata to bardzo orientacyjny okres czasu - może pójść dużo szybciej, ale jak już wystrugam kadłub, to jego wyposażenie będzie wymagało wiele pracy.
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez Nacktgeboren » piątek, 3 stycznia 2014, 12:51

Kolejny etap spodu kadłuba zrobiony. Muszę teraz wypełnić miejsca przeznaczone do oszlifowania do właściwego kształtu żywicą i będę mógł piłować dalej. W trakcie porannego sprawdzania kształtu dorobionych części okazało się, że popełniłem błąd - celowo przesunąłem centropłat do tyłu, by móc wyszlifować przejście krawędzi spływu w kadłub, ale nie wydłużyłem odpowiednio (o 5 mm) profilu skrzydła w części krawędzi natarcia. Winny błędu sabotażysta został schwytany, a poprawki kształtu wprowadzone.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nacktgeboren

Postprzez Siema » piątek, 3 stycznia 2014, 14:20

Tak obserwuję te Twoje wątki i wydaje mi się, że czary jednak są możliwe... ;o)

Świetna robota, nie idziesz na łatwiznę.

Czy sabotażysta został stracony? ;o)
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Gadas_75 » piątek, 3 stycznia 2014, 15:25

Nacktgeboren napisał(a):Winny błędu sabotażysta został schwytany

Chwała organom ścigania, mam nadzieję, że winny zostanie przykładnie ukarany. :twisted:
Na warsztacie: W123
Pozdrawiam
Adam
Gadas_75

Postprzez Marcin Witkowski » sobota, 4 stycznia 2014, 17:14

Okropne! Pamiętaj, że pewnie jakieś dzieci też tu zaglądają ;)

Świetnie Ci idzie!
Marcin Witkowski

Postprzez marder » sobota, 4 stycznia 2014, 18:47

A ja tak obserwuję ten twój wątek i dochodzę do wniosku, że kombinujesz jak koń pod górę.
Z twoimi umiejętnościami i wyobraźnią chyba łatwiej by już było wydziergać całość od podstaw.
...nie mniej poobserwuję rozwój wypadków.
Rafał B - Entuzjasta HIPS-u
marder

Postprzez Nacktgeboren » sobota, 4 stycznia 2014, 20:01

Zastanawiałem się początkowo nad zrobieniem całości od podstaw, ale po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw wyszło mi, że przeróbka będzie łatwiejsza i mniej czasochłonna. Poza tym nie ukrywam, że cięcie i przerabianie zestawowego modelu zawsze sprawia mi dziką frajdę.

Sabotażysta został skazany na śmierć, ale okazałem mu łaskę i zawiesiłem wykonanie wyroku do czasu osiągnięcia przez skazańca wieku emerytalnego. Póki co dalej ma podtrzymywać drobne elementy do zdjęć.

Przeznaczone do piłowania elementy przejścia skrzydło-kadłub wypełniłem żywica, a dziś wydłubałem przód modelu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nacktgeboren

Postprzez Kuba P. » sobota, 4 stycznia 2014, 20:05

Dlaczego wybrałeś żywicę jako wypełniacz? Jednorodna i łatwa w piłowaniu później?
Pytam, bo kombinowałem ze szpachlą samochodową w podobnym celu i tak średnio wychodziło. Żywica zaś dla mnie dość kłopotliwa.
Co o tym sądzisz?
Kuba P.

Postprzez Seweryn » sobota, 4 stycznia 2014, 21:04

Kuba próbowałeś Novol Finish? Idealnie się obrabia.
Seweryn
Seweryn

Postprzez Kuba P. » sobota, 4 stycznia 2014, 21:24

Nie pamiętam co to było, z 7 lat jak nie więcej kiedy uznałem, że jestem jak Schwarzenegger modelarstwa tylko o wiele lepszy i chciałem z Ju 188 zrobić Ju 388. Szpachla mi ostatecznie skisła i powędrowała na hasiok.

Novol powiadasz - poszukam przy okazji i potestuję.
Dzięki!
Kuba P.

Postprzez rotpol13 » sobota, 4 stycznia 2014, 21:37

Zwróćcie Panowie uwagę, że to miejsce wymagało dość znacznej ilości ''wypełniacza'', więc masa szpachlowa się do tego nie nadaje (przy takiej grubości będzie się kruszyła podczas obróbki). Żywica dokładnie wypełni szczelinę i jest pewność co do jakości połączenia po obróbce.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Kuba P. » sobota, 4 stycznia 2014, 21:43

rotpol13 napisał(a):Zwróćcie Panowie uwagę, że to miejsce wymagało dość znacznej ilości ''wypełniacza'', więc masa szpachlowa się do tego nie nadaje (przy takiej grubości będzie się kruszyła podczas obróbki). Żywica dokładnie wypełni szczelinę i jest pewność co do jakości połączenia po obróbce.

Oj widać nie widziałeś niektórych samochodów, w których szpachla wypełniała nie takie miejsca i nic się nie kruszyło :)
Kuba P.

Postprzez Czesio » sobota, 4 stycznia 2014, 22:14

rotpol13 napisał(a):Zwróćcie Panowie uwagę, że to miejsce wymagało dość znacznej ilości ''wypełniacza'', więc masa szpachlowa się do tego nie nadaje (przy takiej grubości będzie się kruszyła podczas obróbki). Żywica dokładnie wypełni szczelinę i jest pewność co do jakości połączenia po obróbce.

Szpachla samochodowa to właśnie żywica z wypełniaczem ;o) Nic się nie kruszy niezależnie od ilości, a ma tą zaletę że nie płynie, koszt ok. 10zł za 250g. Najlepiej gdy powierzchnia jest matowa.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat