IŁ-14 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: IŁ-14 1:72

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 22 grudnia 2015, 00:44

po drodze urodzi mi się następca ;o)

Auch nackt geboren? :mrgreen:
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Postprzez Adam » wtorek, 22 grudnia 2015, 15:13

Gratulacje z okazji następcy, czy on teraz będzie robił za pomocnika i podawał tobie te różne drobiazgi :?: ;o)

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez GrzeM » wtorek, 22 grudnia 2015, 19:51

Gratsy! Jak na razie to następca co najwyżej będzie mógł polerować blachy ;o)
GrzeM

Postprzez Nacktgeboren » wtorek, 22 grudnia 2015, 21:23

Następca oczywiście urodził się z gołym zadem (nie ma to jak Czarna Mowa ;o) ). W tym momencie Gad ma już prawie półtora roku i jestem w stanie zająć go polerką do paznokci i kawałkiem plastiku. Zanim się znudzi mam dla siebie jakieś pół godziny. Jeśli do piłowania dołożę mu teledyski z rzeźnią albo chociaż czymś metalopodobnym to koleżka prawie godzinę czasu spędza polerując plastik i zerkając w monitor. Pracownia zgreda jest bardzo ciekawa, zwłaszcza gdy w użyciu jest tokarka albo frezarka, więc młody czeka kiedy wrócę z pracy i goni mnie do modelarstwa :mrgreen:
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez xmald » wtorek, 22 grudnia 2015, 21:53

:) Moja córka jest na razie na tyle mała, że na modelarstwo mam ostatnio 2-3 godziny, częściej jednak dzielę ten czas na modele i książki... Z obawą/nadzieją patrze w przyszłość i zastanawiam się czy choć trochę będzie ją interesowało co robię w mojej kanciapie ;)
Jesteś zdecydowanie jednym z tych modelarzy, którzy przeciętnych śmiertelników przekonują o ich ułomnościach... Rewelacja!
Jak zwykle tylko pozazdrościć talentu!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Strużyn » środa, 23 grudnia 2015, 00:21

Świetnie wyszło to miedziane przejście statecznik - kadłub. Jak udało Ci się nadać blaszce taką formę ?
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Nacktgeboren » środa, 23 grudnia 2015, 21:12

Wyciąłem pasek blachy, zrobiłem nity, przegrzałem ją, a potem przykleiłem końcówkę w odpowiednim miejscu. Samo kształtowanie było dość łatwe, bo wystarczyło dobrze naciągnąć blaszkę by sama zaczęła dopasowywać się do powierzchni modelu. Potem trochę poprawek wykałaczką, klej i gotowe.
Nacktgeboren

Postprzez P11c » niedziela, 27 grudnia 2015, 08:17

No jasne, oczywiście że to bajecznie proste i trywialnie łatwe Obrazek
Też chętnie bym zobaczył to twoje unikatowe dzieło w Krakowie nawet jeśli by było nie skończone.
P11c

Postprzez Nacktgeboren » środa, 13 stycznia 2016, 22:17

Cała trudność to nie oszaleć, reszta to pryszcz ;o)
Do Krakowa może się udam, ale póki co nic pewnego - Diabli wiedzą czy będę miał czas, poza tym do końca budowy modelu jeszcze daleko i różnie może być. Póki co skończyłem oklejanie gondoli silników. Po zamontowaniu podwozia uzupełnię drobiazgi i gotowe :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nacktgeboren

Postprzez Sherman » środa, 13 stycznia 2016, 23:42

Świstak dostał długi wyrok... zawija i zawija ;)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Nacktgeboren » czwartek, 14 stycznia 2016, 21:00

Dożywocie :mrgreen:
Nieoczekiwanie trafiły mi się dziś wolne dwie godziny, więc wziąłem się za poprawienie części do konstrukcji lotek - ostatnio wyszły kiepsko. Mało rzeczy zapewnia mi taką uciechę jak kwaszenie blach...

Obrazek

Obrazek
Nacktgeboren

Postprzez Mikolaj75 » czwartek, 14 stycznia 2016, 21:50

Pozostaję pod wrażeniem.
Przybliż technikę oklejania gondol. W szczególności jak docinasz poszczególne blachy (na modelu, wcześniej, inaczej). Styki zdają się być idealne.
Zdjęcie z bąbelkami jak kadr z filmu przyrodniczego, bardzo mi się podoba :)
Mikolaj75

Animal Planet

Postprzez jędrek » czwartek, 14 stycznia 2016, 22:08

Z tego co widać trawienie prawie na pewno robisz dwustronne. Proszę, napisz kilka słów o technice jaką stosujesz. Jakiego używasz materiału, czym nanosisz wydruki i czym trawisz. Moje trawienia jeszcze nie osiągają takiego poziomu.
jędrek

Postprzez Seweryn » czwartek, 14 stycznia 2016, 22:27

jędrek napisał(a):Z tego co widać trawienie prawie na pewno robisz dwustronne. Proszę, napisz kilka słów o technice jaką stosujesz. Jakiego używasz materiału, czym nanosisz wydruki i czym trawisz. Moje trawienia jeszcze nie osiągają takiego poziomu.

Podpisuję się.
Seweryn
Seweryn

Postprzez Nacktgeboren » piątek, 15 stycznia 2016, 21:00

Blachy dopasowuję za pomocą taśmy maskującej. Najpierw niebieską, wąską taśmą wyklejam kontury, potem naklejam żółtą i wycinam kształt wyznaczony wcześniej niebieską. Dobrze to widać na tym zdjęciu:

Obrazek

Później niebieską taśmę sukcesywnie zastępują naklejone wcześniej blachy:

Obrazek

Początkowo taką metodą opracowywałem wstępny kształt blach później je dopiłowując. Teraz, mając więcej wprawy, praktycznie od razu uzyskuję gotowe elementy poszycia - tylko ponitować i nakleić. Z tymi idealnymi stykami łączeń nie jest aż tak idealnie ;o) Na dużych zbliżeniach widać całkiem sporo niedokładności. Na szczęście przy oglądaniu "gołym okiem" jest w porządku.

Co do trawienia blach - trawię z blach mosiężnych, miedzianych i nowosrebrnych (zwłaszcza z tych ostatnich). Projekt masek pozytywowych robię w Corelu, plik zapisuję do pdf-a i wysyłam do naświetlarni. Potem na blachy naklejam taśmę światłoczułą, naświetlam, wywołuje i wrzucam do wytrawiacza. Używam mieszanki kwasu solnego, perhydrolu i kranówy. W razie potrzeby mogę poszukać dokładnych proporcji (nie mam w tym momencie pod ręką). To tak w skrócie. Nie ma w tym żadnych moich patentów czy wynalazków - wszystko wyszukałem w necie. Co do poziomu moich trawień - ciągle coś mi nie wychodzi, ale próbuję aż uzyskam potrzebne części ;o)
Nacktgeboren

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat