Mówiąc zaś o definicjach prędzej użyłbym terminu „konfabulacja”, gdyż tak przynajmniej określa się taką postawę.
Autor modelu, posiadając zdjęcie oryginału stworzył fałszywy, inny obraz w postaci modelu ulegając błędnemu stereotypowi *. Temu stereotypowi uległ również Jaho. Liczyłem na jakiś materiał dowodowy uzasadniający posłużenie się nim (przez autora modelu oraz kolegę Jaho potwierdzającego zasadność jego użycia) jednakże okazało się to niemożliwe. Niemożliwe zarówno na poziomie precyzyjnego, konkretnego tematu - inne zdjęcie konkretnego egzemplarza jak i tylko przybliżenia - zdjęcie jakiegokolwiek innego Tenzana nawet w innym okresie. W konsekwencji doprowadziło to, do już całkiem niedobrego uogólnienia -” japońskie samoloty tak mają”.
Nie mam zamiaru się znęcać nad niewiedzą kolegów gdyż i mnie zdarzało się paść jej ofiarą – mam na półce przynajmniej trzy modele z poważnymi błędami wynikającymi z niewiedzy i skorzystania z błędnego stereotypu. Ponadto nadal, pomimo zainteresowania tematem od ponad 30 lat, nie mam wystarczającej wiedzy by uznawać siebie za jakikolwiek autorytet. Dlatego też staram się głoszone tezy popierać wskazaniem ich źródła (publikacja, autor, zdjęcie).
Liczę natomiast cicho, że autor modelu popracuje nad jego „urealnieniem” w czym chętnie pomógłbym dokumentacją. Być może to naiwne oczekiwanie ale tu, na forum zdarzało się to wielokrotnie i to nawet z całkowicie ukończonymi modelami.
Zawsze zaś przyjmowane było z aprobatą i szacunkiem przez chyba wszystkich kolegów.
*- błędy stereotyp = poobdzierane B6N odsyłam do wspomnianych autorów, publikacji. Dysponuję również, może nie za bogatą, dokumentacją fotograficzną.