Nakajima B6N2 TENZAN (JILL) Hasegawa 1/48 standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Nakajima B6N2 TENZAN (JILL) Hasegawa 1/48 standard

Postprzez Gienek » niedziela, 19 grudnia 2010, 00:03

Jurku – shivadog, moderatorze*. Nie poszukuję definicji „wiarygodności” ani nie mam zamiaru się o tę definicję spierać. Oczekiwałem raczej uzasadnienia dla użycia tego terminu. Mam nadzieję, że mówiąc o „nie podążaniu drogą” nie sugerujesz, że rozmowa o wiarygodności modelu konkursowego podczas jego budowy jest wysoce niewskazana (*dlatego nie bez kozery, w obawie przed przesunięciem lub usunięciem, użyłem: „moderatorze” ;o) ).
Mówiąc zaś o definicjach prędzej użyłbym terminu „konfabulacja”, gdyż tak przynajmniej określa się taką postawę.
Autor modelu, posiadając zdjęcie oryginału stworzył fałszywy, inny obraz w postaci modelu ulegając błędnemu stereotypowi *. Temu stereotypowi uległ również Jaho. Liczyłem na jakiś materiał dowodowy uzasadniający posłużenie się nim (przez autora modelu oraz kolegę Jaho potwierdzającego zasadność jego użycia) jednakże okazało się to niemożliwe. Niemożliwe zarówno na poziomie precyzyjnego, konkretnego tematu - inne zdjęcie konkretnego egzemplarza jak i tylko przybliżenia - zdjęcie jakiegokolwiek innego Tenzana nawet w innym okresie. W konsekwencji doprowadziło to, do już całkiem niedobrego uogólnienia -” japońskie samoloty tak mają”.
Nie mam zamiaru się znęcać nad niewiedzą kolegów gdyż i mnie zdarzało się paść jej ofiarą – mam na półce przynajmniej trzy modele z poważnymi błędami wynikającymi z niewiedzy i skorzystania z błędnego stereotypu. Ponadto nadal, pomimo zainteresowania tematem od ponad 30 lat, nie mam wystarczającej wiedzy by uznawać siebie za jakikolwiek autorytet. Dlatego też staram się głoszone tezy popierać wskazaniem ich źródła (publikacja, autor, zdjęcie).
Liczę natomiast cicho, że autor modelu popracuje nad jego „urealnieniem” w czym chętnie pomógłbym dokumentacją. Być może to naiwne oczekiwanie ale tu, na forum zdarzało się to wielokrotnie i to nawet z całkowicie ukończonymi modelami.
Zawsze zaś przyjmowane było z aprobatą i szacunkiem przez chyba wszystkich kolegów.

*- błędy stereotyp = poobdzierane B6N odsyłam do wspomnianych autorów, publikacji. Dysponuję również, może nie za bogatą, dokumentacją fotograficzną.
Gienek

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez shivadog » niedziela, 19 grudnia 2010, 00:12

Gienku, miałem na myśli niepotrzebne rozpalanie emocji.
shivadog

Postprzez Gienek » niedziela, 19 grudnia 2010, 00:25

Oj! Bardzo więc przepraszam za moje niezrozumienie i związane z tym czarne myśli ;o)
Gienek

Postprzez Marek Naja » niedziela, 19 grudnia 2010, 00:43

A tym czasem samolot dostał kółek i cygarko. A propos regulaminu, to pies zeżarł mi jedną z pokryw podwozia więc zmuszony byłem dorobić ją z blaszki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 19 grudnia 2010, 17:18 przez Marek Naja, łącznie edytowano 1 raz
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Jaho63 » niedziela, 19 grudnia 2010, 02:06

Gienek napisał(a):błędnemu stereotypowi uległ również Jaho. Liczyłem na jakiś materiał dowodowy uzasadniający posłużenie się nim jednakże okazało się to niemożliwe. Niemożliwe zarówno na poziomie precyzyjnego, konkretnego tematu - inne zdjęcie konkretnego egzemplarza jak i tylko przybliżenia - zdjęcie jakiegokolwiek innego Tenzana nawet w innym okresie. W konsekwencji doprowadziło to, do już całkiem niedobrego uogólnienia -” japońskie samoloty tak mają”.
Nie mam zamiaru się znęcać nad niewiedzą kolegów

Z Twojej Gienku wypowiedzi wnioskuję, że Tenzany malowano jakimiś specjalnymi, odmiennymi od całej reszty farbami? ;o) Nie wiedziałem tego, więc się wycofuję i pozostanę w takim razie przy twierdzeniu, że każdy japoński samolot, poza Tenzanem, mógł (zwróć uwagę na znaczenie słowa mógł) wyglądać w taki sposób, szczególnie, że farby japońskie odstawały jakością od zachodnich. Co do stereotypów w malowaniach Japońskich samolotów, to po "wczesno romańskim" ;o) podejściu, iż samoloty te MUSIAŁY być obdarte z farby, teraz przechodzimy do stereotypu, który zatytułowałbym "amerykańskie pamiątkowe zdjęcia z lotnisk japońskich w 1946 roku" ;o) utwierdzającym (w jakiś sposób), że przekonanie o wyglądzie samolotów japońskich wzięło się wyłącznie z tych zdjęć z lotnisk. Rozumiem też, że wklejenie tutaj kilku czy kilkunastu zdjęć samolotów w locie, czy obsługiwanych przez mechaników japońskich na lotniskach a jednocześnie mających koszmarnie zdarte powłoki niczego nie zmieni? Bo jakoś nie mogę uwierzyć, żebyś w myśl posiadanej wiedzy (absolutnie nie piszę tego złośliwie) nie miał opatrzonych takich fotek?
EDIT:
Nie wrzucam fot bezlitośnie obdartych "nieTenzanów" gdyż nie chodzi nam o tę zwykłą japońską farbę. ;o) ale kilka egzemplarzy znalazłem gdzie również ta superfarba miejscami odłazi. Wiem powiesz, że nie tak jak w modelu. Ale to już ustaliliśmy. ;o)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jakość jest słaba, ale jeśli któreś Cię zainteresuje, to napisz PW, prześlę Ci w większej rozdzielczości.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Marek Naja » niedziela, 19 grudnia 2010, 09:43

Ja mam parę takich tendencyjnych zdjęć.
Przede wszystkim są to zdjęcia poprzedników B6 więc jako, że były to konstrukcje starsze, gorsze, to farba się ich nie trzymała. Pierwsze zdjęcie, to jakiś B5 porwany ze złomowiska przez Jankesów (bo obdarty).
Obrazek
Druga, to ten sam typ ale znów zwiedzany przez zwycięskiego Jankesa. Dla większej zabawy nałożył sobie pilotkę i torpedę podwiesił.
Obrazek
No tu wreszcie widać kto obdrapywał te samoty.
Obrazek
Mimo, że przepchnęli go do hangaru, to i tak złośliwie po drodze obdrapali.
Obrazek
No ale to wiadomo, nie ten typ, nie ta farba, nie ma zdjęcia. Z pełną pokorą godzę się na odjęcie punktów za to. Trudno, jakoś przeżyję, że nie wygram tego Karasia. Pójdę na jakieś zajęcia terapeutyczne ale przeżyję.
Ostatnio edytowano niedziela, 19 grudnia 2010, 17:19 przez Marek Naja, łącznie edytowano 1 raz
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 19 grudnia 2010, 10:16

Marek ale tu jest zdjęcie Twojego egzemplarza. Czy farba odchodziła czy nie, nie dotyczy to robionej przez Ciebie maszyny:
Obrazek
Odparłeś zwycięsko tezę na temat nietrwałości powłok maszyn japońskich jednak nie powinieneś się tak obruszać na krytykę swojego modelu bo mamy prawo zaprezentować swoje stanowisko (no chyba model pokazujesz w jakimś celu) ? Według mnie (powtarzam się) przedobrzyłeś z efektami. Nie rozumiem wyjaśnienia "testowanie nowych technik". Jaki jest cel ich skoro nie istniały na tych konkretnych samolotach. Jeżeli testujesz w celach jak najbardziej upodabniających - dających złudzenie oryginalnego samolotu to zastosuj je tak aby taki obraz odtworzyły lub na jakimś ekstermalnie styranym egzemplarzu, którego zdjęcie dorwałeś. Rozumiem, że testowanie tych technik ma dać w przyszłości jeszcze wierniejsze skopiowanie powłok lakierniczych na samolotach z tamtego okresu ?
Ostatnio edytowano niedziela, 19 grudnia 2010, 10:32 przez Mariusz Jarzyna ze Szczec, łącznie edytowano 1 raz
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Marek Naja » niedziela, 19 grudnia 2010, 10:26

Oczywiście, że jest to zdjęcie. Mam je od samego początku prac. Nie chcę się wdawać w dyskusję co na nim widać, a co nie kiedy podstawą w dyskusji jest dogmat, że samolot wyglądał tylko tak jak raz kiedy zrobiono mu zdjęcie. Nie ma zdjęcia, nie ma samolotu. Nie mam zdjęcia drugiej strony, nie robię drugiej strony. To zresztą ciekawy pomysł, może na takie modele się przerzucę, strona ze zdjęciem wg zdjęcia, drugą robię z czapki. W końcu skoro nie ma zdjęcia, to i może i wzorek w kaczory donaldy tam jest :mrgreen:
Torpeda jest inaczej malowana niż samolot dlatego nie ma odrapań na tym etapie. Poza tym odrapania to pikuś. Wstyd się przyznać ale pomalowałem ją tak, bo mi taka pasowała kolorystycznie do samolotu :oops:
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 19 grudnia 2010, 10:28

Ja tylko żałuję, że wszystko znów zmierza w kierunku HP. Szkoda, bo niewątpliwą zaletą starć "replika vs. freestyle" są "wióry" w postaci ciekawych zdjęć i wiedzy merytorycznej, które po interwencjach trafiają w efekcie do kosza. Tu, niejako na marginesie tej wymiany poglądów, pokazane zdjęcia "obdartusów" są ciekawym przyczynkiem do pobocznego wątku dotyczącego dbałości o Hinomaru.
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » niedziela, 19 grudnia 2010, 10:33

Krzyś, ale tu chodzi o rozjaśnienie jakiejś wątpliwości. O ile dyskutanci zachowają się wobec siebie z szacunkiem, to taka dyskusja jest bardzo ciekawa. Właśnie ze względów modelarskich. Choć uważam, że Marek już lekko przeciąga strunę kpiny, to jednak chodzi właśnie o to, że takich zdjęć nie brakuje. Obdartych złachanych niemiłosiernie samolotów japońskich. Czy pozwala to na wyciągnięcie wniosku, że tak wyglądające egzemplarze MOGŁY się zdarzyć? Moim zdaniem tak. Gienek, którego szanuję za częstokroć powalającą wiedzę, myślę, że przez "zmęczenie" tematu, wysnuwa śmiałą tezę, że odrapanych Tenzanów NIE MOGŁO być, czyli jakiś pewnik. Ja zaś uważam jedynie, że takie MOGŁY być, czyli jedynie przypuszczenie. Tu jest zasadnicza różnica.
Obrazek
;o)
Ostatnio edytowano niedziela, 19 grudnia 2010, 10:58 przez Jaho63, łącznie edytowano 1 raz
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 19 grudnia 2010, 10:41

Jaho63 napisał(a):Krzyś, ale tu chodzi o rozjaśnienie jakiejś wątpliwości. O ile dyskutanci zachowają się wobec siebie z szacunkiem, to taka dyskusja jest bardzo ciekawa. Właśnie ze względów modelarskich.

Janusz, i ja to właśnie doceniam, czytam i korzystam, nawet jeśli rzecz nie leży w "moim" teatrze działań. I dlatego mi żal, że ta wiedza pójdzie do HP, bo komuś puszczą nerwy. Więc oby nie... :)
Ostatnio edytowano niedziela, 19 grudnia 2010, 11:01 przez K.Y.Czart, łącznie edytowano 1 raz
K.Y.Czart

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 19 grudnia 2010, 10:41

Marek Naja napisał(a): Nie mam zdjęcia drugiej strony, nie robię drugiej strony. To zresztą ciekawy pomysł, może na takie modele się przerzucę, strona ze zdjęciem wg zdjęcia, drugą robię z czapki. W końcu skoro nie ma zdjęcia, to i może i wzorek w kaczory donaldy tam jest :mrgreen:

Dziwne. Stosujesz analogię dotyczącą wyglądu na podstawie innych typów samolotów, z różnych rejonów operowania a negujesz domniemany wygląd drugiej niesfotografowanej strony. Jest zdjęcie - jest konkret. Druga strona z pewnością nie była w kaczory donaldy ( fotografujący ujął by tą atrakcyjniejszą stronę :mrgreen: ).
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 19 grudnia 2010, 10:58

Myślę, że obszar modelarstwa jest na tyle pojemny, aby ani zwolennicy podejścia typu "replika", jak i ci od "freestyle" nie musieli toczyć zawziętych sporów ambicjonalnych, czyje jest "mojsze". I jedni, i drudzy pokazują swoje prace po to, by usłyszeć opinie innych. I tych "za", i tych "przeciw". A ci, którzy dzielą się swoją wiedzą, robią to nie po to, by kogoś urazić i pokazać swoją wyższość. Tylko z nadzieją, że ktoś (nie koniecznie bezpośredni adresat) na tym skorzysta. Najgorzej jest wtedy, gdy nie jest się ciekawym żadnych opinii i wiedzy, w przeświadczeniu własnej wielkości i nieomylności. Przepraszam za nieco osobisty OT.
K.Y.Czart

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 19 grudnia 2010, 12:06

Panowie może trochę więcej luzu? Marek zrobił efektowny/efekciarski (niepotrzebne skreślić) model, który nijak ma się zdjęcia oryginału. Moim zdaniem mocno przesadził ale to jego model i będzie stał na jego półce. Skoro pomimo fotki 33 pozostaje przy swoim zdaniu możemy zrobić włamanie, ukraść model, zmyć i poprawnie pomalować albo dać sobie spokój i samemu coś skleić/pomalować czego korzystająć z niedzielnego poranka wszystkim życzę.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez spiton » niedziela, 19 grudnia 2010, 12:10

Lubię takie wyraziste modele.
To co moim zdaniem jest niepotrzebne, to "kafelki" na centropłacie. Samo wyszczególnienie otwieranych paneli jest OK, ale to cieniowanie poszczególnych partii pokrycia jest już moim zdaniem zbędne.
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat