Messerschmitt Bf 109 G 2 1:72 Academy/Revell/FineMolds

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Messerschmitt Bf 109 G 2 1:72 Academy/Revell/FineMolds

Postprzez Murek » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 16:30

Witam
Postanowiłem rozpocząć wątek warsztatowy z moim multimedialnym Bf-em. Niestety już na początku muszę rozczarować Kubę Plewkę. Otóż malowanie pustynnego G 2 (żółta 6) postanowiłem wykonać na bazie zestawu Zvezda w skali 1-48. A dlatego, że kalkomanie do w/w modelu posiadam także w 1-48, natomiast takie kalki mam tylko w 1-72:
Obrazek
Planuję malowanie Heinricha Ehrlera (żółta 12) - i tutaj już pewien problem - Techmod proponuje pokrycie białą farbą standardowego kamo tj. RLM 74, 75, natomiast w internecie znalazłem informacje jakoby miałby to być standardowy kamuflaż tyle, że... pustynny 79 :-/

wspomagam się blaszką Eduarda i wspomnianym zestawem kalkomanii:
Obrazek

Stan prac na dzień dzisiejszy (jeśli chodzi o kabinę)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 19:54 przez Murek, łącznie edytowano 1 raz
Murek

Reklama

Re: Messerschmitt Bf 109 G 2

Postprzez xenomorph » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 19:09

Dodaj, proszę producenta modelu oraz skalę w tytule.
Dziękuję z góry.

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Re: Messerschmitt Bf 109 G 2

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 19:29

Murek napisał(a):Otóż malowanie pustynnego G 2 (żółta 6) postanowiłem wykonać na bazie zestawu Zvezda w skali 1-48

Zvezda stworzyła jak na razie F-2. Czy to znaczy że przy pomocy tajemnej wiedzy można z zestawu wyczarować G-2?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Re: Messerschmitt Bf 109 G 2 1-72 Academy/Revell/FineMolds

Postprzez Murek » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 20:01

Z tego co się orientuję Bf 109 F-2 od G-2 wizualnie różnił się łopatami śmigła, chwytem powietrza do sprężarki, czterema małymi chwytami powietrza w przedniej części kadłuba, masywniejszą ramą osłony kabiny, głębszą chłodnicą podkadłubową... Czymś jeszcze? To nie są jakieś strasznie trudne przeróbki.
Murek

Postprzez spiton » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 20:43

No i trzeba zamalować trójkąciki w kabinie ,-))). Łatwiej z F-2 zrobić G-2 niż na odwrót ,-)).
spiton

Postprzez marco2607 » wtorek, 3 sierpnia 2010, 06:35

Kokpicik całkiem ładny, nie szkoda Ci tak ładnego malowania jakie daje FM do tego modelu. Skoro jest teraz moda na F2
to porównanie mały duży było by fajne.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez RAV » wtorek, 3 sierpnia 2010, 08:07

W tytule podajesz trzech producentów zestawów. Które części będą od którego z nich i dlaczego chcesz je łączyć? Nie wystarczy sam FineMolds?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Murek » wtorek, 3 sierpnia 2010, 14:11

marco2607 napisał(a):Kokpicik całkiem ładny, nie szkoda Ci tak ładnego malowania jakie daje FM do tego modelu. Skoro jest teraz moda na F2
to porównanie mały duży było by fajne.

Nie bardzo rozumiem o jakie malowanie FM chodzi. Jest wątek w "rzeczywistych" na temat dokumentacji zdjęciowej do G 2, w którym pisałem o moich planach. Po prostu kupiłem kiedyś model Academy, chciałem go zrobić ale pewne części takie jak: płat, stateczniki, kołpak są według mnie nie do poprawienia. Posiadam także model Revella, który z kolei ma kiepski kadłub, więc postanowiłem zrobić miksa. A że Fine Molds daje niektóre części na dużej ramce a później na małych zamienniki do innych wersji to dlaczego mam sobie nie pomóc? ;o)
RAV napisał(a):W tytule podajesz trzech producentów zestawów. Które części będą od którego z nich i dlaczego chcesz je łączyć? Nie wystarczy sam FineMolds?

Po części już odpowiedziałem, po kolei: kadłub (poszerzony z przodu), prawdopodobnie rury wydechowe, poprawione golenie podwozia, śmigło (nieco poprawiony kształt) - Academy; płat, kołpak śmigła -Revell; stateczniki poziome, ster kierunku, kółko ogonowe - FM. Kilka części skopiowałem w distalu z FM, kilka dorobiłem lub dorobię samodzielnie tylko.... żeby doba trwała 48 godzin :-/
Murek

Postprzez RAV » wtorek, 3 sierpnia 2010, 14:24

Murek napisał(a):kołpak śmigła -Revell

Jeśli masz na myśli zestaw G-10, to kołpak (i całe śmigło zresztą) jest w nim jednym z najbardziej krytykowanych elementów...
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Murek » wtorek, 3 sierpnia 2010, 14:53

RAV napisał(a):Jeśli masz na myśli zestaw G-10, to kołpak (i całe śmigło zresztą) jest w nim jednym z najbardziej krytykowanych elementów...

Łopaty śmigła są kuriozalne - za krótkie i w ogóle.... ale kołpak po lekkim przeszlifowaniu jest niemal identyczny z FM. W Revellu brakuje też jego podstawy ale ja już sobie dorobiłem.
Murek

Postprzez Mikołaj » wtorek, 3 sierpnia 2010, 18:39

Z czego zrobiłeś przewody na ścianie kabiny ? Jak na tą skalę wyglądają bardzo realistycznie (no może trochę za żywe kolory w kontekście mocno "zabrudzonej" podłogi kabiny)
Mikołaj

Postprzez Murek » wtorek, 3 sierpnia 2010, 19:43

Przewody zrobiłem z cienkiego miedzianego drucika z jakiejś starej cewki a opaski z aluminiowej blaszki po serku. Przy malowaniu ważne jest aby wykonywać je aerografem bo malowanie pędzelkiem powoduje zlepianie cieniutkich drucików i z efektu nici ;o) Co do kolorów - będą się zmieniały lub ewoluowały w czasie budowy. Eksperymentuje z suchymi i nie całkiem suchymi pastelami - starte na papierze ściernym lub zeskrobane nożykiem kredki. Nie zadowalał mnie też kształt osłony działka - już ewoluowała, nad efektami kolorystycznymi w/w też popracuję ;o)
Murek

Postprzez Kuba P. » środa, 4 sierpnia 2010, 09:22

Murek napisał(a):Z tego co się orientuję Bf 109 F-2 od G-2 wizualnie różnił się łopatami śmigła, chwytem powietrza do sprężarki, czterema małymi chwytami powietrza w przedniej części kadłuba, masywniejszą ramą osłony kabiny, głębszą chłodnicą podkadłubową... Czymś jeszcze? To nie są jakieś strasznie trudne przeróbki.

No jeszcze chociażby tylnym podwoziem, brakiem belek wzmacniających na kadłubie, umieszczeniem wlewu paliwa, detalami kabiny, brakiem okrągłej klapki otworu inspekcyjnego z lewej przed kabiną, brakiem spryskiwacza szyby czołowej wiatrochronu, innymi klapami za chłodnicami cieczy.
Coś mi się przypomni to dopiszę.

Murek napisał(a):Planuję malowanie Heinricha Ehrlera (żółta 12) - i tutaj już pewien problem - Techmod proponuje pokrycie białą farbą standardowego kamo tj. RLM 74, 75, natomiast w internecie znalazłem informacje jakoby miałby to być standardowy kamuflaż tyle, że... pustynny 79 :-/

Z malowaniem samolotu Ehlera to nie wiem skąd pomysł na pustynne barwy, skoro te samoloty są fotografowane na śniegu...
Zawsze mi się wydawało, że to zwykłe białe malowanie wykonane trwałą farbą i na to namalowane jakieś ciemne plamy. Nie odwrotnie. Są jakieś nowe odkrycia w tym temacie?
Ostatnio edytowano środa, 4 sierpnia 2010, 09:38 przez Kuba P., łącznie edytowano 1 raz
Kuba P.

Postprzez Manfred » środa, 4 sierpnia 2010, 09:30

Witam. Czy na prawej ściance kabiny ( u góry ) powinien być żółty przewód instalacji paliwowej ?
Manfred

Postprzez Kuba P. » środa, 4 sierpnia 2010, 09:32

Kuba P.

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat