Alb.D.III Oeffag - czyli 'polak' w służbie CK (1:48 Ed.OPEN)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Alb.D.III Oeffag - czyli 'polak' w służbie CK (1:48 Ed.OPEN)

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 15 listopada 2010, 22:15

Dla podtrzymania tradycji i dotrzymania towarzystwa wystartuję (poza konkursem) z modelem Eduarda. Nie będę miał co prawda takiego tempa jak Siara, ale mam nadzieję skończyć pracę w miarę szybko.

Obrazek

Miałem zamiar zbudować go w ramach konkursu Czarka, niestety brakuje mi poprawnych kalkomanii z godłem kościuszkowskim 7. Eskadry, więc ostatecznie model ląduje w ogólnym konkursie i z innymi oznaczeniami. Być może w przyszłości, jak bóg da, zbuduję kolejny w oznaczeniu 7. Eskadry.

A ten obecny skończy jako 'polski' Albatros w służbie K.u.K. Luftfahrtruppen, czyli C.K. Lotnictwa - jeden z trzech - 253.04, ewentualnie 253.05 ze sworlem Franciszka Petera z biało-czerwonym yin yang lub 253.08 Stefana Steca/Stanisława Tomickiego z biało-czerwoną szachownicą bez obwódek na kadłubie.

Wszystkie trzy maszyny miały nisko położone karabiny, 'pełne' koła, przedstawiane są bez zimowej osłony cylindrów silnika.

A teraz poszczególne egzemplarze.

253.04 - Oeffag Franza Petera z biało-czerwonym yin yang.

Obrazek

253.05 - to samo, co wyżej, tyle że kadłub (płaty również?) pokryty sworlem. Nie znalazłem zdjęć, więc mało prawdopodne, że wybiorę ten samolot.

Obrazek

253.08 - maszyna Stefana Steca/Stanisława Tomickiego, samolot z biało czerwoną szachownicą.

Obrazek

Na stronie http://www.feudal.cz/html/albatrosy_d_iii__oeffag__v_bar1.htm znalazłem również i takie interpretacje:

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś dysponuje lepszymi zdjęciami którejś z tych maszyn, niż w książce T. Goworka? Bo ja przyglądając się fotkom z tej publikacji odnoszę wrażenie, że na przykład maszyna S.Steca miała jasny ster kierunku...

Aaa, i na koniec - mam nadzieję, że mój model będzie chociaż w połowie tak 'fajny', jak model Zio w 1:72 :).

Jarek
Jarek Gurgul

Reklama

Re: Alb.D.III Oeffag - czyli 'polak' w służbie CK (1:48 Ed.OPEN)

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 15 listopada 2010, 22:45

Jarek Gurgul napisał(a): mam nadzieję, że mój model będzie chociaż w połowie tak 'fajny', jak model Zio w 1:72

..jak go skleisz chociaż w połowie, to kto wie
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 15 listopada 2010, 23:10

Jarek Gurgul napisał(a):
Czy ktoś dysponuje lepszymi zdjęciami którejś z tych maszyn, niż w książce T. Goworka? Bo ja przyglądając się fotkom z tej publikacji odnoszę wrażenie, że na przykład maszyna S.Steca miała jasny ster kierunku...

Jarek

Prawdopodobnie myślisz o zdjęciu ze str.22? Obok samolotu z szachownicą stoi 153.225 , 253.06 , 153.227, 153.246 oraz niewidoczny stecowy 153.234. Wg Czechów był to jednak 153.173. Były dwa tak oznakowane. Drugi to ten 253.08.
Są kadry kadry każdej z osobna. Nie widać jasnego steru kierunku.
W jakimś HPM było dużo o tej jednostce i jej samolotach, może uda mi się to odnaleźć zanim skończysz model. :)
Grzegorz2107

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 15 listopada 2010, 23:14

Tak, strona 22 i 21. Dzięki Grzegorz za informację.
W HPM mówisz? Mam spory stos, ale nie pomyślałem, żeby je przejrzeć pod tym kątem. Może będę szybszy i znajdę wcześniej :) . Ale jakby co, z góry dziękuję.

Kamil, Tobie również za doping.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez GrzeM » wtorek, 16 listopada 2010, 11:00

Jeśli dasz mi dwa dni, to coś wygrzebię o tych Albatrosach.
GrzeM

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 16 listopada 2010, 11:14

Nie ma sprawy, dwa dni nie tak dużo, aż tak mi się nie śpieszy, a za pomoc będę wdzięczny.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez jambus » środa, 17 listopada 2010, 09:52

Witam.

Cieszę się z kolejnego dwupłata w konkursie.
Mam tylko nadzieję (piszę to bez cienia złośliwości), że relacja będzie obszerniejsza niż ta o Hanriocie. :)
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Postprzez GrzeM » środa, 17 listopada 2010, 14:59

Skręciłem nogę. Żeby dostać się do moich zasobów Cross&Cockade, muszę wejść na drabinę. Potrzebuję jeszcze kilku dni...
Albatros z szachownicą nie miał chyba nic wspólnego z Tomickim. Z pewnością samolotem Tomickiego był ten ze swastyką(!). Swastyka jest nawet na grobie Tomickiego w Krakowie i jeszcze dziś można ją zobaczyć. Tomicki latał jeszcze na jednym (kometa chyba - jest u Goworka).
Zdjęcie, o którym piszesz (z Goworka) mam lepszej jakości u O'Connora, ale i tak za słabe, żeby coś oceniać. Na sterze są plamy jasne, ale wyglądają bardziej na uszkodzenie emulsji filmu lub nierównomierne naświetlenie, na całym zdjęciu są takie w różnych miejscach.
GrzeM

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 17 listopada 2010, 15:09

GrzeM napisał(a):Swastyka jest nawet na grobie Tomickiego w Krakowie i jeszcze dziś można ją zobaczyć.

Obrazek
Obrazek
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez GrzeM » środa, 17 listopada 2010, 16:41

O właśnie.
A ja z kolei zdążyłem wyguglać (do tego noga ani drabina niepotrzebne) stary wątek z forum theaerodrome.com:
http://www.theaerodrome.com/forum/aircr ... flage.html
Po angielsku. Z mojej własnej wypowiedzi sprzed 7 lat wynika, że mam zdjęcie samolotu Petera jeszcze w fabryce, z płótnem w spiralki, a kadłubem z niemalowanego drewna. Oeffagi w ogromnej większości trafiały do jednostek (albo do parków) właśnie w formie "białej" - czyli niemalowane, i malowane były dopiero w eskadrach. Stąd każda eskadra miała swoje malowania. To sugerowałoby, że również samolot Petera miał w eskadrze zielony kadłub, a płócienne części w spiralki. Nigdy nie zdołałem ustalić, czy dolne powierzchnie skrzydeł też były w spiralki. O'Connor twierdzi, że ma zdjęcie Albatrosa z widocznymi spiralkami również na dole (nie wiadomo, co za konkretny samolot), z dugiej strony wiadomo, że to płótno było bardzo skomplikowane w produkcji (ręczny druk wielobarwny) i bardzo mało go dostarczano do fabryki Oeffaga, więc powinni je oszczędzać.
GrzeM

Postprzez Adam » środa, 17 listopada 2010, 20:41

Teraz siedzę w hotelu w delegacji, jak wrócę to pogrzebię w tym co mam.
Planowy powrót w piątek.
Chyba w mini replice na okładce jest jeden rzut boczny samolotu Petera.
Pozdrawiam
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez Jarek Gurgul » czwartek, 18 listopada 2010, 15:04

Dzięki Panowie za odzew.

GrzeM napisał(a):...To sugerowałoby, że również samolot Petera miał w eskadrze zielony kadłub, a płócienne części w spiralki.

To dla mnie jest nie mniej ciekawe, niż historia z szachownicą i jej właścielem, bo 253.04 w takiej postaci, jak na obrazku w pierwszym poście, jest tak samo interesujący, jak Oeffag z szachownicą. Przy okazji, nigdzie nie znalazłem zdjęcia samolotu z takim układem kolorów na yin yang - lewy dół biały, prawa góra czerwona.

Adam napisał(a):Teraz siedzę w hotelu w delegacji, jak wrócę to pogrzebię w tym co mam.
Planowy powrót w piątek.

Czekam z utęsknieniem, choć sam też szukam.

Adam napisał(a):Chyba w mini replice na okładce jest jeden rzut boczny samolotu Petera.

Jest - nr 31, ale nie zgadza mi się tam układ białych i czerwonych pól. Podejrzana też jest biała obwódka wokół ogonowego krzyża.

Ja wychodzę z założenia, że skoro Stec w czasie wojny jak równiez później, już w polskim lotnictwie, znaczył swoje samoloty białym 'S' z różą wiatrów, to ten z szachownicą musiał należeć do kogoś innego. We Flik 3/J (pewnie i w innych jednostkach CK) było w zwyczaju oznaczanie swoim godłem dwóch maszyn. Stec miał dwie z białym 'S' (153.234 i 253.117) i równocześnie w jednostce były dwie z biało-czerwoną szachownicą (153.173 i 253.08). Dla mnie wniosek z tego taki, że samoloty z szachownicą musiały 'należeć' do innego pilota (Tomickiego? kogos innego?). Nie znaczy, że chcę Stecowi ujmować należnej chwały jako 'prekursorowi' polskiej szachownicy - Stec latał na 253.08 i nawet na nim zwyciężył - po prostu chcę oddać bogu, co boskie, a cysorzowi, co cesarskie :). No i po prostu 'wiedzieć'.

Nawet jednak jeśli uda się ustalić do kogo 253.08 'należał', to tak czy inaczej nigdy nie będę miał pewności 'kto był pierwszy'. Może Linke-Crawford, a może Gaweł? Też właściwie 'Polacy'...

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 18 listopada 2010, 16:01

Jarek Gurgul napisał(a):. We Flik 3/J (pewnie i w innych jednostkach CK) było w zwyczaju oznaczanie swoim godłem dwóch maszyn. Stec miał dwie z białym 'S' (153.234 i 253.117) i równocześnie w jednostce były dwie z biało-czerwoną szachownicą (153.173 i 253.08

Zwyczaj? Raczej nie. Po prostu w lipcu i sierpniu 1918 roku dostali nowe maszyny serii 253 i na nich namalowali takie same godła osobiste. Maszyny serii 153 jednak nadal służyły innym pilotom, co było chyba (piszę z głowy..) jednym z powodów tragedii z 31.08.1918.

Co do swastyki i jej przynależności do Tomickiego, to trudno na podstawie nagrobka coś wnioskować. Znam Hansę Brandenburg z taką samą swastyką na burcie i nie należała do Tomickiego. A nagrobek może rzeźbił jakiś góral...Warto byłoby zbadać temat, ja żyje w przekonaniu, być może błędnym, że Tomicki latał z szachownicą.
Grzegorz2107

Postprzez Adam » sobota, 20 listopada 2010, 07:47

Wczoraj po tygodniowej delegacjidotarłem do domu,
Po porannym spacerze z moim Brysiem i przy porannej herbatcie przejrzałem to, co mam o Albatrosach.
Jeżeli masz HPM, to zajrzyj do HPM 7/1993.
Jest tam artykuł poświęcony Stecowi i są tam malowania trzech Oeffagów, na których latał ten pilot.
pozdrawiam
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez CzarekB » sobota, 20 listopada 2010, 13:27

Jarek.
Trochę późno zajarzyłem, ale jeśli chcesz to ja Ci mogę wysłać kalki do tego Albartosa w barwach 7 Eskadry.
Pisałem o tym w dziale o moim konkursie, mam na zbyciu kilka godeł eskadry a może nawet i zestaw cyfr.
W razie czego, pisz na PW.
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat