IŁ-2 Sturmovik | Italeri | 1:48 | No 2657

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

IŁ-2 Sturmovik | Italeri | 1:48 | No 2657

Postprzez JanStefan » wtorek, 18 stycznia 2011, 19:03

Witam,
jest to mój pierwszy post, dlatego będzie on postem w swej istocie wyjątkowym. Nie tylko dlatego, iż dnia dzisiejszego rozpoczynam uczestnictwo w życiu, a co za tym idzie rozwój owego forum. Mam raczej na myśli to, iż zawarty będzie podpunkt Bio, który to pozwoli na lepsze poznanie mojej, jakże skromnej osoby. Mam nadzieję, iż współpraca będzie nam układała się pomyślnie, a i będziemy mieli przy tym wiele zabawy.

BIO:
Imię: Marek

Z modelarstwem miałem do czynienia już w latach młodzieńczych. Zapewne, jak większość tutaj zgromadzonych. Imałem się różnych technik, a także drobniejszych prac technicznych. Mam tutaj na myśli, wykonywanie szybowców, modeli kartonowych, plastikowych (samoloty), jak i różnych brył wykonywanych z bloku technicznego. Wszystko to zawdzięczam mojemu dziadkowi, który to pracował w fabryce narzędzi - projektował, wykonywał i robił wiele innych rzeczy związanych z jego pracą, a zarazem zainteresowaniami.

Z powyższego w pewnym momencie mojego dorastania zrezygnowałem. To z powodu pewnej mani dokładności, która to tak mnie mocno wciągnęła. Potrafiłem wielokrotnie coś poprawiać, co niekoniecznie musiało zostać poprawione - takie poszukiwanie ideału ;). W pewnym momencie stało się to bardziej męczące, aniżeli sprawiało przyjemności.

Od jakiegoś czasu, nie będąc zarejestrowanym użytkownikiem przeglądałem forum, w poszukiwaniu inspiracji i sił do powrotu do "dłubania". Moje pierwsze prace będą typowymi pracami "z pudełka", pracami niechlujnymi. Postaram się nie zwracać uwagi na detale, w sensie odwzorowania ich w "jak to miało w rzeczywistości". Chcę popracować nad schludnością wykonywania modeli. Mam nadzieje, że pierwsze modele nie zostaną zbyt mocno okaleczone, a i ja poprawie na nich swoją dbałość, a i paluszki staną się mniej sztywne ;)

Model: IŁ-2 Sturmovik | Italeri | 1:48 | No 2657
W pierwszej kolejności wezmę się za składanie modelu. Jeżeli chodzi o malowanie - nie jestem jeszcze pewny, jednakże czasu mam wiele, bo w międzyczasie rozglądam się nad kupnem aerografu. Możliwe więc, że pewne elementy po prostu nie zostaną pomalowane, ale postaram się tego uniknąć.

A pudełko wygląda następująco ;)

Obrazek

Niech zacznie się zabawa.
JanStefan

Reklama

Re: IŁ-2 Sturmovik | Italeri | 1:48 | No 2657

Postprzez Salva » wtorek, 25 stycznia 2011, 23:16

Witamy na forum i powodzenia w budowie, koniecznie wstawiaj fotki z warsztatu, łatwiej wtedy o porady co do poszczególnych etapów prac.

JanStefan napisał(a):Moje pierwsze prace będą typowymi pracami "z pudełka", pracami niechlujnymi. Postaram się nie zwracać uwagi na detale, w sensie odwzorowania ich w "jak to miało w rzeczywistości". Chcę popracować nad schludnością wykonywania modeli

Nie zakładaj więc już na starcie, że pierwszy model będzie niechlujny...
Pozdrawiam, Krzysztof Salwiczek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Hispano-Nieuport NiD-52 - Azur 1/72
Salva

Postprzez sławek68 » sobota, 29 stycznia 2011, 20:09

Będę kibicował Twoim pracom nad Ił-em . Obecnie też buduję ten model.
Ostatnio edytowano sobota, 29 stycznia 2011, 22:33 przez sławek68, łącznie edytowano 1 raz
sławek68

Postprzez Stratocaster » sobota, 29 stycznia 2011, 22:18

Marek, pierwsza inwestycja, jaka Cię czeka to duży karton w neutralnym kolorze. Wygospodaruj sobie kawałek biurka/stołu i zrób sobie miejsce do robienia fotografii. Najpiękniejszy warsztat i galeria na tle dywanu, meblościanki, kwiatka lub innych przypadkowych przedmiotów bardzo dużo traci.
I jak robisz foty pudełka, to je od razu otwórz, zrób mały in-box, napisz w jakim kamuflażu chcesz pomalować tego Iła. I się robi pełnoprawny i zachęcający do zaglądania wątek.

życzę wytrwałości!
Stratocaster

Powrót do Lotnictwo - warsztat