Przeszlifowałem już ten niewielki rant, w/g mnie jest już całkiem dobrze.
Co do parafilmu to niedawno sobie coś nawet czytałem na jego temat i brzmiało to całkiem nieźle...
Jaho63 napisał(a):Hubert, a na tego Fulmara masz jakiegoś konkretnego "zawodnika"? Tzn. ja znam wielu, ale szukam np. Fulmara Sewell'a, może coś wygrzebałeś? Ewentualnie Orr też jest ciekawą postacią.
Sam chętnie zrobiłbym go w malowaniu maszyny Lt Cdr A.J. Sewell'a, ale jak na rzaie mam tylko wątpliwe przypuszczenia - muszę sprawdzić N1877 "czerwone H" i N1860 "czerwone M". Co do Orr'a to znalazłem info, że jego maszyną był N1884, oznaczenie "szare K", malowania pełne, tzn. kamo na bokach kadłuba dochodzi do dolnej krawędzi.
Problem z tym że mam kilka nieco sprzecznych informacji dot. malowania Fulmarów z 806 FAA na przełomie 1940/41... Możliwe, że z braku laku sięgnę po pudełkowe "czarne R", ale tutaj mi się s/n nie zgadza (w zestawie jest N1985, a w materiałach znalazłem info że powinno być N1886, co było by bliższe prawdy skoro pierwsze Fulmary trafiły własnie do 806 FAA)..., i kilka innych wątpliwości