Academy A-10A OPERATION 'IRAQI FREEDOM'

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Academy A-10A OPERATION 'IRAQI FREEDOM'

Postprzez x21 » wtorek, 2 sierpnia 2011, 21:21

Witam, mam pytanie co o modelu samolotu firmy Academy A-10A OPERATION 'IRAQI FREEDOM' jak myślicie jakie farbki będą najlepsze do pomalowania go ? link : http://www.mojehobby.pl/Academy-Aa10A-O ... 94386.html na jednej z przeskanowanych stron jest coś o kolorach jednak nie mogę się doczytać .
x21

Reklama

Re: Academy A-10A OPERATION 'IRAQI FREEDOM'

Postprzez ariel007 » środa, 3 sierpnia 2011, 12:51

Tuż nad ceną jest taki tekst:

"Malowanie Flat Black, Dark Gull Gray FS36231, White, Clear Red, Gunmetal, Olive Drab, Light Ghost Gray FS36375, Dark Ghost Gray FS36320, Gunship Gray FS36320"

:mrgreen:
Niech się rury pną do góry...
In thrust we trust!
ariel007

Postprzez x21 » środa, 3 sierpnia 2011, 13:10

Wielkie dzięki :D czyli mam sobie wybrać jeden z tych kolorów, czy te wszystkie ???
x21

Postprzez Rafał Szul » środa, 3 sierpnia 2011, 13:13

Nie jeden a wszystkie; to zestaw kolorów używany do całego modelu (czy wszystkie - nie wiem). Zauważ, że Clear Red jest zupełnie inny niż Flat Black ;-).
Generalnie aby pomalować zgodnie z instrukcją powinny te podane kolory wystarczyć, z reguły jednak dochodzi sporo dodatkowego malowania (np w kabinie przełączniki, butla przy fotelu jest zielona ect ect).

Najlepiej poczytać opracowania, bazując na kolorach z instrukcji albo opracowań dobrać sobie farby.
Rafał Szul

Postprzez x21 » środa, 3 sierpnia 2011, 15:33

Potrzeba aż tyle kolorów ? Jestem początkującym modelarzem to mój drugi model i nie chciałbym wydawać tyle kasy na farbki :/ Nie wystarczyłyby na przykład 3 kolory ? Ten główny niebieski(co do niebieskiego to który z nich to ten główny ? ark Gull Gray FS3623 , Light Ghost Gray FS36375 czy PACTRA A37 - Farba akrylowa FS 36118 Gunship Gray ?) biały i czarny ? Posiadam aktualnie ciemno zielony więc mógłbym pomalować nim rakiety jak na zdjęciu .Nie umiem także jeszcze bardzo dobrze malować i przy takiej ilości kolorów pewnie bym coś spaprał :/
x21

Postprzez Rafał Szul » środa, 3 sierpnia 2011, 15:52

Zdecydowanie nie wystarczą tylko trzy kolory.
1. Kolor poszycia kadluba - srebrny / szary
2. Bomby GBU (nie rakiety) - zielony
3. wnetrze kabiny - szary / czarny, prawdopodobnie inny niz poszycia
4. Fotel - czarny/szary + ew. kolorowe elementy
5. Komory podwozia i wnetrze silnikow - bialy (najlepiej mat)
6. Dysze silinkow, dyski sprezarek, dzialko : metaliczny, prawdopodobnie gunmetal
7. Swiatla nawigacynje: czerwone i zielone

zakladajac ze dolaczony jest pilot dodatkowo dochodzi Ci:
8. bialy blyszczacy (helm),
9. oliwkowy - kombinezon
10. Prawdopodobnie czarny blyszczacy - wizjer

Jezeli w przyszlosci myslisz o "powazniejszym" (tj. coraz doskonalszym, ze zglebianiem informacji dla wlasnej przyjemnosci) zajeciu sie tematem budowania modeli inwestycja w farby Cie nie ominie. Na pocieszenie dodam, ze w obrebie rodzin maszyn (np. amerykanskie odrzutowce serii "teen") kolory czesto sie powtarzaja a budujac jeden model nigdy (prawie nigdy...) nie zuzyjesz calego pojemniczka farby. Tak wiec inwestycja na raz moze byc obciazeniem dla malego budzetu, jezeli jednak masz w planie skleic jeszcze duuuzo ptakow to nie wyglada to tak strasznie.

Mam nadzieje, ze pomoglem,
Rafal.
Rafał Szul

Powrót do Lotnictwo - warsztat