Hispano-Nieuport NiD-52, Azur 1/72 - frankistowski

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Hispano-Nieuport NiD-52, Azur 1/72 - frankistowski

Postprzez Salva » poniedziałek, 14 listopada 2011, 19:18

Witam,

Dawno nie udzielałem się warsztatowo na forum. Cały czas jednak coś kleję i mam nadzieję, że uda mi się tym razem poprowadzić relację do szczęśliwego końca.

Szukając ciekawego tematu zaświtał mi pomysł na samolot używany w trakcie wojny domowej w Hiszpanii przez prawicową stronę konfliktu. W trakcie budowy modeli lubię sobie w międzyczasie poczytać na temat tła historycznego konfliktu, postaci itp. A ten akurat temat jest mało pamiętany. Dramatyczne wydarzenia II wojny światowej skutecznie usunęły go w cień.

Na warsztat trafi taki oto zestaw:

Obrazek

Model właśnie dotarł, wybrałem już też sobie malowanie, maszynę używaną na początku konfliktu przez lotnictwo republikańskie, zdobytą i używaną później przez żołnierzy generała Franco.

Obrazek

I jedno ze zdjęć tego typu samolotu:

Obrazek

Po raz pierwszy chcę spróbować malowania farbami Alclad II. Zanabyłem aluminium ALC-101 i stal ALC-112. Pewnie zrobię najpierw jakąś próbę na modelarskim złomie żeby wyczuć czym się to je. Ale to jeszcze daleko przede mną, póki co zaczynam powoli coś dłubać.
Pozdrawiam, Krzysztof Salwiczek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Hispano-Nieuport NiD-52 - Azur 1/72
Salva

Reklama

Re: Hispano-Nieuport NiD-52, Azur 1/72 - frankistowski

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 14 listopada 2011, 19:57

Ciekawy, będę obserwował. Mam tego wcześniejszego republikańskiego. Czy w tym frakistowskim zestrawie są podani jacyś piloci?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Re: Hispano-Nieuport NiD-52, Azur 1/72 - frankistowski

Postprzez Salva » poniedziałek, 14 listopada 2011, 20:10

Niestety, malowania są takie trochę anonimowe. Jeżeli ktoś posiada jakieś informacje w tym temacie to oczywiście będę wdzięczny.
Pozdrawiam, Krzysztof Salwiczek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Hispano-Nieuport NiD-52 - Azur 1/72
Salva

Powrót do Lotnictwo - warsztat