Fiat CR.42 - Supermodel 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Fiat CR.42 - Supermodel 1:48

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 18:59

Rozgrzebalem kolejny model - i kolejny makaronik, tym razem dwupłatowy. Fiat CR.42 z łączonego zestawu Supermodel (tego z Autoblindą). Nie podjąłem ostatecznej decyzji co do malowania - pudełkowe to nocne myśliwce Luftwaffe, z tłumikami płomieni. Mam też maski Montexu, w których są szablony do malowania oznaczeń włoskich, ale brak w nich drobnych elementów (np. godeł jednostek). Myślę, że jednak byłbym w stanie je wydrukować sam - zobaczymy. Gdyby ktoś miał na zbyciu ciekawe kalki to fiacika, to chętnie przygarnę :)
Kokpit potraktowałem po macoszemu, bo i tak przez miniaturowy otwór, pomimo braku wiatrochronu, niewiele widać. Wzbogaciłem go jednak blaszką zoom Eduarda.
ObrazekObrazekObrazek

Na tym modelu eksperymentuję po raz pierwszy z nitowaniem, dlatego zamiast szybkiego zamknięcia kadłuba mam szpachlowanie powierzchni na jednej z połówek, bo cała jest do poprawy :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Fiat CR.42 - Supermodel 1:48

Postprzez Arcturus » sobota, 6 kwietnia 2013, 20:35

Zaczęła się właściwa walka. Spasowanie części jest kiepskie (np. górne połówki płatów różnią się od dolnych szerokością). Jakoś tam ponitowałem kadłub. Przerobiłem też klapki zakrywające stopnie na prawej burcie.
ObrazekObrazek
Silnik jest jaśniejszym punktem zestawu - oddzielnie odtworzone obydwie gwiazdy, komplet popychaczy (niestety, za krótkich o jakieś pół mm - ale widać to tylko na zdjęciach; odpuściłem poprawianie), kolektor wydechowy (nie pokazany na zdjęciach). Dodałem kabelki i kalkomanię imitującą tabliczkę znamionową.
Obrazek
Obrazek
"Genialny" pomysł: szybka celownika odzworowana na wiatrochronie :/
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » sobota, 6 kwietnia 2013, 23:50

Czy w przypadku makaroniarza masz jakieś predyspozycje? Niektóre Sokoły z Afryki miały ciekawe malowania i nie wiele oznaczeń.

W zeszłym roku zrobiłem ten model w ramach konkursu. Na dwa elementy zwróć uwagę - montaż górnego płata (generalnie leży dobrze, ale ja miałem nieprzyjemne rozjazdy przy zastrzałach kadłubowych (tych najmniejszych) - trzeba było je w ciepłej wodzie nadginać. Druga sprawa to podwozie - u mnie jedna goleń była krótsza.

Mi wyszło takie coś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Arcturus » niedziela, 7 kwietnia 2013, 16:00

dewertus napisał(a):Czy w przypadku makaroniarza masz jakieś predyspozycje? Niektóre Sokoły z Afryki miały ciekawe malowania i nie wiele oznaczeń.

W zeszłym roku zrobiłem ten model w ramach konkursu. Na dwa elementy zwróć uwagę - montaż górnego płata (generalnie leży dobrze, ale ja miałem nieprzyjemne rozjazdy przy zastrzałach kadłubowych (tych najmniejszych) - trzeba było je w ciepłej wodzie nadginać. Druga sprawa to podwozie - u mnie jedna goleń była krótsza.

Mi wyszło takie coś:

...

[/img]

Fajny! I blindę widzę zrobiłeś - ja niby też, ale służyła jako poligon, więc nie nadaje się do publicznej prezentacji :lol: Dzięki za rady, już się boję montażu płata...
Ja wybrałem malowanie pudełkowy, będzie germański nocny łowca:
Obrazek

Się zacząłem bawić i postanowiłem zaakcentować żeberka (testowo na spodzie górnego płata):
Obrazek
Wiem, że koślawo...
Obrazek
No i RLM 76; z okresu błędów i wypaczeń został mi Model Air Vallejo... Nie lubię tych farb, ale spróbowałem. Może trochę za mocno zalałem shading, ale na żywo jednak widać, że żeberka są jaśniejsze; poprawi się washem
Obrazek
Silnik ładnie wszedł w osłony (4 częściową, więc były pewne obawy)
Obrazek
Silnik zamontowany:
Obrazek
Szparę na osłonach widzę i poprawię
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 7 kwietnia 2013, 16:33

Arcturus napisał(a): będzie germański nocny łowca

Raczej nocna owca. W tym okresie były użytkowane tylko do nocnych bombardowań a właściwie nękania przeciwnika ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez hacz » niedziela, 7 kwietnia 2013, 17:36

Mam ten zestaw, ale kompletnie brak mi motywacji aby go rozgrzebać, może twoje wykonanie ... . ;o) A tak z całkiem innej bajki fajnie, że niedawno wstawiłeś ciekawą galerię, a szykuje się już druga. Tak trzymaj :!:
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 10:14

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):
Arcturus napisał(a): będzie germański nocny łowca

Raczej nocna owca. W tym okresie były użytkowane tylko do nocnych bombardowań a właściwie nękania przeciwnika ;o)

Faktycznie, doczytałem sobie.Dostanie zaczepy i bomby pod skrzydła :)

hacz napisał(a):Mam ten zestaw, ale kompletnie brak mi motywacji aby go rozgrzebać, może twoje wykonanie ... . ;o) A tak z całkiem innej bajki fajnie, że niedawno wstawiłeś ciekawą galerię, a szykuje się już druga. Tak trzymaj :!:

Samolot bardzo ładny, wart zrobienia. Poczekam z werdyktem na koniec, ale te kłopoty które sa nie są do przeskoczenia, generalnie chyba warto będzie się pomęczyć. Jak nie skopię malowania, bo dosyć fikuśne, ale to już od zestawu nie zależy :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » sobota, 13 kwietnia 2013, 10:20

Italiano w Lederhosen:
Obrazek
Pobiezna analiza tematu malowania Fiatów z 9. Nactschlachtgruppe wskazuje jasno, że niewiele na ten temat wiadomo, dlatego postanowiłem zdać się na instrukcję - lepsza taka inspiracja niż żadna. Krótko mówiąc, będzie malowanie artystyczne.
Kadłub po preshadingu i z plamami brązowej; preshading ostry, ale kolorystyka będzie ciemna, więc chyba tak trzeba:
Obrazek
Obrazek

Odciąłem ster wysokości i zamontowałem "oklapnięty", żeby trochę ożywić zabawkę politechniczną:Obrazek

Góra płata już z pełnym kamuflażem, przed cieniowaniem:
ObrazekObrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » wtorek, 16 kwietnia 2013, 16:37

Porażka, miałem kilka razy ochotę zaparkować go na ścianie, ale jakoś dokończę i trafi na półkę "Hall of Shame" :) Coś jest do bani z tym malowaniem, nic się kupy nie trzyma, i nawet zły brąz wybrałem. Cudowałem, poprawiałem, nic nie pomaga, a zmywać i malować na nowo nie mam zdrowia. W tej chwili jest po kalkach i pokryty matem, zamierzam potraktować go różnymi filtrami, może to choć trochę pomoże.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » wtorek, 16 kwietnia 2013, 21:23

E-tam, marudzisz - wygląda całkiem znośnie (zwłaszcza kadłub) :P
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Arcturus » wtorek, 16 kwietnia 2013, 21:27

dewertus napisał(a):E-tam, marudzisz - wygląda całkiem znośnie (zwłaszcza kadłub) :P

Dzięki, właśnie skończyłem zabawę z filtrami i jest trochę lepiej. Czy mógłbyś napisać, jak zabierałeś się za montaż górnego płata? Metoda proponowana w instrukcji (klejenie zastrzałów do górnego płata i późniejszy montaż całości na dolnym i kadłubie) wydają się zbyt ryzykowne (chyba żeby złapać to na kleju i zanim całkowicie zaschnie pasować).
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » wtorek, 16 kwietnia 2013, 21:50

Najpierw przykleiłem środkowe (kadłubowe) zastrzały do górnego płata, potem wewnętrzne. Jak podeschły na tyle że już się trzymały ale dawały się jeszcze korygować (pochylenie) to spasowałem górny płat z kadłubem. Skorygowałem ustawienie, pomierzyłem czy jest równo, potem zdjąłem górny płat i dałem porządnie wyschnąć zastrzałom. Jak już wyschły na amen to skleiłem górny płat z kadłubem, dodałem podwozie i na koniec zastrzały zewnętrzne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Arcturus » środa, 17 kwietnia 2013, 11:08

dewertus napisał(a):Najpierw przykleiłem środkowe (kadłubowe) zastrzały do górnego płata, potem wewnętrzne. Jak podeschły na tyle że już się trzymały ale dawały się jeszcze korygować (pochylenie) to spasowałem górny płat z kadłubem. Skorygowałem ustawienie, pomierzyłem czy jest równo, potem zdjąłem górny płat i dałem porządnie wyschnąć zastrzałom. Jak już wyschły na amen to skleiłem górny płat z kadłubem, dodałem podwozie i na koniec zastrzały zewnętrzne.

Dzięki, z grubsza tak planowałem zrobić, teraz wiem że można :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » wtorek, 23 kwietnia 2013, 20:11

Cały model potraktowalem filtrami - żółtym i jasnozielonym (farba olejna dla plastyków w benzynie do zapalniczek), poza tym wstępny wash, brudzenie i drapanie. Podkreślam wstępny :) Filtry moim zdaniem minimalnie, ale poprawiły ogólny wygląd malowania.
Niestety, montaż górnego płata nie okazał się bezbolesny. Zewnętrzne zastrzały okazały się sporo za krótkie - nie wiem czemu, nie wydaje mi się, żebym źle zamontowal dolny płat. No cóż... Próby naciągania i naginania nie wyszły niestety na dobre i coś tam będę ratował, poprawiając zniszczenia. Model kończę już tylko siłą rozpędu, bo zbyt wiele rzeczy mi nie wyszło. Śmigło na razie nasadzone na kleju, wydaje mi się że montowane jak jest wystaje za bardzo - trzeba będzie je nawiercić od tyłu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » wtorek, 23 kwietnia 2013, 22:48

Bardzo fajnie się to prezentuje.
Pzdr. Hubert