Nakajima Ki43-I "Oscar", Fujimi, 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Nakajima Ki43-I "Oscar", Fujimi, 1/72

Postprzez Salva » czwartek, 11 czerwca 2009, 20:26

Witam,

Pierwszy model w 1/72 (ogólnie drugi model samolotu, trzeci jest Spit w projekcie "Merlin Spitfire"), rozgrzebany jakiś czas temu. Ci, którzy zaglądają na Modelwork pewnie już znają bo robię go tam w ramach Projektu "Pacyfik".

Pokrótce o tym co już jest zrobione.

Zamknięta kabina i wklejony silnik:

Obrazek

Obrazek

Wklejona i zamaskowana osłona kabiny:

Obrazek

Poprawione linie podziału i całość pokryta Surfacerem:

Obrazek

Obrazek

Przy tym modelu po raz pierwszy używam farb Gunze serii H i jestem nimi zachwycony. Tutaj pomalowany na żółto ogon:

Obrazek

Pomalowana zieleń na górę samolotu:

Obrazek

Obrazek

Pomalowany czarny pas antyodblaskowy i srebrny spód:

Obrazek

Obrazek

Tutaj po ściągnięciu masek zorientowałem się, że nie domalowałem wnętrza. Trzeba więc było oderwać osłonę i to poprawić. Zrobiłem też maski na słoneczka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hinomaru pomalowane. Na płatach wyszło ok, natomiast na bokach to była porażka więc już to zeszlifowałem i dałem tam kalki i podmalowałem je trochę coby odcień czerwieni mniej więcej pasował. Przy brzegach kalek widać jeszcze ślady po szlifowaniu ale trochę to jeszcze podretuszuję:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do podszlifowania i poprawienia pędzelkiem jest też jeszcze łączenie osłony kabiny z kadłubem w tylnej części, ale to chyba na koniec bo pewnie kilka miejsc do wyretuszowania się jeszcze znajdzie.

Jutro wezmę się za maskowanie białych pasów.

Zacząłem też myśleć o jakiejś podstawce.

Obrazek

Po wyschnięciu dostanie jeszcze ciemniejsze pigmenty, trawę, ramkę i małą tabliczkę. W sumie to tylko próba i nie będę się przy niej upierał, zobaczymy jak wyjdzie.

Zapraszam do komentowania a zwłaszcza wskazania co można poprawić.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Ostatnio edytowano piątek, 12 czerwca 2009, 21:38 przez Salva, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, Krzysztof Salwiczek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Hispano-Nieuport NiD-52 - Azur 1/72
Salva

Reklama

Re: Nakajima Ki43-I "Oscar", Fujimi, 1/72

Postprzez SOPOL73 » piątek, 12 czerwca 2009, 08:49

Ładny modelik się zapowiada jednak praktyka z pancerki się przydaje a pisałeś że lotnicze modelarstwo to dla Ciebie nowy grunt - radzisz sobie b. dobrze. ;o)
SOPOL73

Postprzez Salva » piątek, 12 czerwca 2009, 21:36

Dzięki, do tego momentu poszło w miarę znośnie, jak coś sknociłem to przez nieuwagę. Teraz trzeba będzie zacząć uczyć się brudzić po lotniczemu. A że nie lubię przesadnych zabrudzeń więc zacznę chyba od delikatnych okopceń.

Krzysiek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Salva

Postprzez Salva » sobota, 13 czerwca 2009, 21:02

No i za dobrze to szło, coś musiało się zepsuć...

Pomalowałem białe pasy. Widać zgrubienia farby ale tego da się pozbyć bez większego problemu. Niestety podczas usuwania masek całkowicie zerwało się jedno boczne hinomaru :? .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj mam dwa pomysły:
- spróbować dać nowe kalki, wtedy pozostanie problem różnicy odcieni bieli,
- malować nowe hinomaru bez białego obrzeża (mój cyrkiel nie wytnie tak małych krążków żeby zamaskować czerwone wnętrze), wtedy będzie nie do końca historycznie ale modelu szkoda i trzeba to jakoś poratować.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Krzysiek
Obrazek
Na warsztacie:
Salva

Postprzez SOPOL73 » sobota, 13 czerwca 2009, 21:17

Ja bym wybrał opcję pierwszą i dobrał hinomaru boczne z kalkomani tylko musisz zrobić wszelkie zabiegi pod kalkę, wygładzenie, odmalowanie na kolor bazowy, sido i kalka i ponownie sido.
SOPOL73

Postprzez spiton » sobota, 13 czerwca 2009, 23:17

Przetrzyj włókniną ścierną ster kierunku, bo widać "miedze" po maskowaniu.
Pozdrawiam
spiton

Powrót do Lotnictwo - warsztat