tytułem wstępu przedstawię trochę swoją historię:
Wróciłem do modelarstwa po paru dobrych latach przerwy. Kiedyś zajmowałem się kartonówkami, później modelarstwem RC i latającymi makietami rakiet (mój największy, nigdy nieskończony projekt możecie zobaczyć tutaj: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/5380-saturn-v/).
Dziś już niestety nie mam czasu na modele, które robi się miesiącami i w ostatnich tygodniach postanowiłem pobawić się z tym modelem: Tamiya 1:48 61085 Vought F4U-1D Corsair w/ Moto-Tug . Zabawa szybko się skończyła i teraz chciałbym zrobić coś ze skali 1:32, ponieważ lubię jak efekty mojej pracy mają odpowiedni rozmiar
Pytanie numer 1:
Polecacie jakiś konkretny zestaw? Szczególnie zainteresowały mnie te dwa:
1/32 Mitsubishi A6M2b Zero Fighter Model 21 Zeke Tamiya 60317
Trumpeter 02224 Soviet Sukhoi Su-27 Flanker B - tutaj obawiam się, że moje zdolności malarskie pozwolą tylko spitolić ten model. Poza tym nie wiem co to za firma? Mieliście styczność? Jeżeli jest warta uwagi, to pewnie tak ...
Pytanie numer 2:
Oglądnąłem trochę filmików związanych z malowaniem i widziałem tam wszelkiego rodzaju specyfiki podkręcające efekt. Jest gdzieś na forum jakoś szerzej opisany temat takich cudów? Co, z czym, do czego i kiedy?
Kwestia numer 3:
Wszelkie "słowa na niedziele" od kolegów starszych stażem mile widziane