P-47D - Francis Stanley „Gabby” Gabreski

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P-47D - Francis Stanley „Gabby” Gabreski

Postprzez tombie » niedziela, 8 maja 2016, 20:43

Ot taki temacik w moim stylu - samolot z ulubionej epoki no i jeden z najskuteczniejszych pilotów drogiej wojny światowej polskiego pochodzenia - model zalegał na półce już parę ładnych lat - postanowiłem go zdjąć i po prostu skleić bez nadmiernego wydziwiania czyli prosto z pudła. Trochę się boję kamuflażu ale poradziłem sobie z podobnym na Messerku to i tutaj podołam - zwłaszcza że to kawał maszyny. Inspiracją do zakupu tego modelu była przed laty przeczytana książka o tym ciekawym człowieku. Warsztat bieże udział w konkursie na modelworku - znających temat proszę o rady:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
-------------------------------------
Emet Brown czyli Tomasz Bień

Obecnie w budowie:
P-51D Mustang 1:48 Airfix - relacja jest prowadzona na mojej stronie facebookowej P-51D Mustang 1:48 Airfix_2017 - @EmetBrownRecenzja

Obrazek
tombie

Reklama

Re: P-47D - Francis Stanley „Gabby” Gabreski

Postprzez greatgonzo » niedziela, 8 maja 2016, 21:46

Samolot był przemalowywany trzy razy. Plus wersje propagandowe zdjęć z ingerencją propagandystów. Trzeba trochę uważać, żeby się nie pomylić, a o ile dobrze widzę, autorzy kalkomanii już się rąbnęli. Tak na marginesie (bo model 'z pudełka'), jeżeli zestaw Academy nie ma korekt w wydaniu 'Gabreski,' to ma też kilka elementów niezgodnych z samolotem Gabby'ego.

Ostatnie zdjęcie to lustrzane odbicie.
greatgonzo

Postprzez tombie » niedziela, 8 maja 2016, 21:53

no jeśli mam być szczery to kamo wygląda makabrycznie na tych oryginalnych zdjęciach - o jakich elementach niezgodnych piszesz Greatgonzo? - chciałbym to sprawdzić

Obecnie w budowie:
P-51D Mustang 1:48 Airfix - relacja jest prowadzona na mojej stronie facebookowej P-51D Mustang 1:48 Airfix_2017 - @EmetBrownRecenzja

Obrazek
tombie

Postprzez greatgonzo » niedziela, 8 maja 2016, 22:06

Nie to śmigło, wiatrochron raczej od innego samolotu, silnik, hmmm - mocno uproszczony, więc trudno mówić o niezgodnościach. Wnęki uzbrojenia tylko do zamknięcia, otwarte porażają nieuzbrojone oko. Mogły jeszcze być jakieś rzeczy, ale nie wykluczam, że to po prostu uproszczenia zestawu. Z pamięci tego nie odróżniam, ale odrobinę rzeczy kiedyś porobiłem mu, temu Tanderboltu. O, na pewno szczegóły wyposażenia kabiny odpowiednie dla D-25.
greatgonzo

Postprzez tombie » poniedziałek, 9 maja 2016, 09:35

ak czy inaczej zabawa jest przednia jeśli chodzi o tropienie kamuflażu, znalazłem albo dużo różnych wersji ale jak wiadomo kamuflaż ewoluował i to mi się zaczyna najbardziej podobać, greatgonzo pisze że występowały też różnego rodzaju poprawki lakiernicze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na tym zdjęciu kamo nie koresponduje w ogóle z tym z instrukcji - pytanie do obeznanych z fotografią - ciemne plamy to rozumiem będzie zielony odcień kamuflażu?

https://www.youtube.com/watch?v=oQIeRxA_fA0

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 9 maja 2016, 09:46

Sam kamuflaż się nie zmieniał. Dochodziły za to nowe partie wraz ze zmianami oznaczeń inwazyjnych. Poprawki niedoskonałości lakierniczych pojawiły się już na samym początku. Zmieniały się oznaczenia zestrzeleń.

Sylwetki, które wstawiłeś pokazują jak rzadko komuś rzeczywiście chce się uczciwie przeanalizować te plamy kamuflażu. To naprawdę sporo roboty i niemało wątpliwości do rozstrzygnięcia.

Tak, ciemne plamy to Dark Green.
greatgonzo

Postprzez RAV » poniedziałek, 9 maja 2016, 10:00

greatgonzo napisał(a):Sylwetki, które wstawiłeś pokazują jak rzadko komuś rzeczywiście chce się uczciwie przeanalizować te plamy kamuflażu.

Kamuflaż to już coś na wyższym poziomie. W tych sylwetkach nie ma zgodności nawet w kwestii szerokości czerwonego pasa na osłonach silnika.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Wojciech Perkowski » poniedziałek, 9 maja 2016, 11:02

greatgonzo napisał(a):....... wiatrochron raczej od innego samolotu..........

Doprecyzuję słuszną uwagą greatgonza - w sensie nie od P-47, bo ktoś gotów zrozumieć , iż od innego egz. P-47 :) . Koszmarnie wyciągnięty wzwyż ten wiatrochron Academy.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Powrót do Lotnictwo - warsztat