P11C 1:72 PZW Siedlce - wczesny

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P11C 1:72 PZW Siedlce - wczesny

Postprzez JGucwa » poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 20:56

Oto i skończył się okres urlopowy i czas znów ciągnąć dalej swój żywot ... .
Było miło i przyjemnie, ale wszystko co dobre szybko się kończy.
Czas zabrać się do pracy. Tym razem wziąłem się za P 11C wczesnej produkcji PZW Siedlce. Znów będzie to styl VINTAGE.
Na początek fotka zestawu oraz wspomnienie z Krynicy (fotka z Krynicy zrobiona z komórki marki ... - aparat 2 mega) :mrgreen: - nie mogłem sobie odmówić wstawki, bo ciekawie wyszło i mam co wspominać.

Obrazek

Obrazek

------------------------------------------------------------
Po pierwszych pracach wygląda to tak:
Obrazek

Obrazek

Zestawu nie muszę przedstawiać :mrgreen: - chyba większość Modelarzy po 30-tce miała z nim do czynienia.
Planuję go zrobić pudełkowo i użyć oryginalnej kalkomanii wraz z tłem (!!! :twisted: :mrgreen: ) Cóż - znów powrót do przeszłości ;o) .
Wiem, że wielu powie, że to nie ma sensu, albo, że to już było/jest robione przez innych. Ja jednak chcę powstrzymać się od poprawek oraz inowacji i zrobić ten model tak, jak przewidział to producent: ze wszystkimi błędami. Odstępstwem będzie tylko zastosowanie kolorów z palety barw Pactry.

Ciekaw jestem Waszych opinii na temat mojego kolejnego projektu retro. Pozdrawiam - Jarosław Gucwa.
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Reklama

Re: P11C PZW Siedlce - wczesny

Postprzez RAV » poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 21:05

JGucwa napisał(a):Tym razem wziąłem się za P 11C wczesnej produkcji PZW Siedlce.

A nie był to przypadkiem Ruch z Kobyłki?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 1 września 2009, 00:13

Dobra data , żeby zacząć Jedenastkę! Popieram w całej rozciągłości. Może mnie zdopinguje, żeby skończyć moją?
Pozdrawiam

Model z Kobyłki (wtedy pod marką ZP RUCH) , potem od początku lat 70-tych z PZW Siedlce. Teraz formy wylądowały w ZTS w Pruszkowie.
Grzegorz2107

Postprzez JGucwa » środa, 2 września 2009, 17:54

Oczywiście na początku był to ZP RUCH, ale mój model jest już produkcji PZW Siedlce. Co prawda formy są te same, ale taka informacja pozwala na umieszczenie modelu w czasie. Poza tym teraz zająłem się produkcją PZW, więc piszę o PZW.
Teraz czas na dwie następne fotki:

Obrazek

Obrazek

Skrzydła i stateczniki poziome "szpachlują się" :lol: .
JGucwa

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 2 września 2009, 22:26

Jarku, wiem , że wyznajesz bardzo ortodoksyjny vintage styl , ale jest parę spraw, które możesz jednak z zyskiem dla efektu poprawić. Myslę o niezbyt subtelnych linkach usztywniających podwozie, które mają grubość porównywalną z goleniami, a powinny być pewnie mniej niz 0,2mm i wzniosie płata. P-11c wygląda dużo lepiej jak mu nie opadają skrzydła tak jak w tym modelu, gdy przykleisz zastrzały w miejscach przewidzianych przez projektanta form.
Grzegorz2107

Postprzez JGucwa » środa, 2 września 2009, 22:43

Grzegorzu, linki o których mówisz, zostawię oryginalne. Prawdę powiedziawszy, przykleiłem je jakąś godzinę temu. Jednakże, by zadośćuczynić częściowo prawdzie historycznej, nieco je uszczupliłem (oczywiście nie na tyle, by model nie był od razu rozpoznawalny m.in. przez tę część). Co do zastrzałów, zamierzam wykorzystać oryginalne otwory i do tego nieco przedłużone przez nadlewy same zastrzały. W ten sposób mam nadzieję pogodzić ortodoksyjny ( :lol: :mrgreen: ) vintage styl z doznaniami natury estetycznej.
JGucwa

Postprzez wojtek_fajga » czwartek, 3 września 2009, 07:29

Grzegorz2107 napisał(a): ...linkach usztywniających podwozie...

Grzegorzu, czy nie chodzi Tobie czasem o cięgna amortyzatorów?
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez JGucwa » czwartek, 3 września 2009, 11:56

O cięgna amortyzatorów właśnie chodzi, ale przy skali 1/72 w dokładnie odwzorowanym modelu miałyby grugość linek. Więc czy nazwiemy je tak, czy inaczej ..., wiadomo o co chodzi. Akurat model z PZW ma tak dokładne :lol: odwzorowanie tych cięgien, że równie dobrze można byłoby mówić o rurach usztywniających/stabilizujących podwozie ;o)
JGucwa

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 3 września 2009, 22:32

wojtek_fajga napisał(a):
Grzegorz2107 napisał(a): ...linkach usztywniających podwozie...

Grzegorzu, czy nie chodzi Tobie czasem o cięgna amortyzatorów?

Na pewno nie, chodzi mi właśnie o cięgna usztywniające podwozie, będące trzecim bokiem trójkąta tworzonego przez goleń i dżwignię ukrytą w kadłubie. Cięgna amortyzatorów nie są z zewnątrz widoczne. Polecam lekturę monografii AJ Press, tam to jest dobrze wytłumaczone.
Grzegorz2107

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 3 września 2009, 23:20

Na pewno przydadzą Ci się znakomite plany zamieszczone w książce Wiliama A. Wylama :mrgreen:
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez JGucwa » piątek, 4 września 2009, 06:59

No cóż, nie jestem znawcą P11-tek :mrgreen: (pomimo, iż jedna stoi w MLP w Krakowie). Osobiście słyszałem określenie na wskazany element "cięgna amortyzatorów", jak również "linki", dlatego też nie dociekałem szczegółów. Najważniejsze w tym momencie dla mnie, że ten element mam już przyklejony!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na ostatnim zdjęciu skrzydła jedynie położyłem na modelu, by zobaczyć geometrię :!: .
JGucwa

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 4 września 2009, 07:59

piotr dmitruk napisał(a):Na pewno przydadzą Ci się znakomite plany zamieszczone w książce Wiliama A. Wylama :mrgreen:
]

Niezwykłe żółtoczerwone szachownice z białymi obwódkami!
Grzegorz2107

Postprzez potez » piątek, 4 września 2009, 09:14

NIestety Panowie mylicie się co do tych planów. To jest bezcenne źródło wiedzy dla Irasa w jego budowie PZL11/III :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez JGucwa » środa, 9 września 2009, 22:32

Kolejna odsłona: żeby było jasne - skrzydła są tylko postawione na modelu. Również stateczniki poziome są tylko włożone w otwory :!: :!: :!: .
Postawiłem to tylko dlatego, by można było mieć pogląd na całość :!: .
Obrazek

Obrazek

Kadłub to pikuś (pan pikuś :lol: ). prawdziwa praca czeka mnie przy obróbce silnika. Nie będę go przerabiał, a jedynie muszę oczyścić z nadlewów. Cylindry składają się z dwóch połówek, które są źle spasowane, więc muszę z tym coś zrobić. Nie będę szedł w ślady Grzegorza2107. Pragnę zachować "oryginalny" wygląd i tylko doprowadzić do tego, by to "cudo" miało "ręce i nogi".
JGucwa

Postprzez dewertus » środa, 9 września 2009, 23:22

JGucwa napisał(a):Ciekaw jestem Waszych opinii na temat mojego kolejnego projektu retro. Pozdrawiam - Jarosław Gucwa.

Jestem jak najbardziej za :mrgreen: Sam mam w szafie takie relikty z lat młodości jak Tu-2 i Su-7 z VEB'a (DDR). Także planuje wykonać je w wersji pudełkowej (tylko w przypadku Tu-2 malowanie / kalki będa inne)

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat