Grumman F-14 Tomcat - Maxi projekt grupowy

(01.10.2008-...)

Grumman F-14 Tomcat - Maxi projekt grupowy

Postprzez Maxek » środa, 1 października 2008, 18:21

Witam,
jako że temat wspólnego lepienia modelu F-14 wzbudził bardzo duże zainteresowanie, grupa miłośników tego samolotu po długich i burzliwych pozaforumowych dyskusjach postanowiła otworzyć "MAXI PROJEKT GRUPOWY - GRUMMAN F-14 TOMCAT"!!!
Od razu wyjaśniam dlaczego MAXI:
po pierwsze i najważniejsze: bo samolot jest MAKSYMALNIE wielki - dosłownie poraża swoją fizyczną wielkością, ale również posiada wielkiego ducha - chyba jako ostatni z wielkich myśliwców,
po drugie: chcemy się wyróżniać od wszystkich mini-projektów :)
Ustalenia ogólne:
1. Temat: wszystko co dotyczy samolotu F-14 Tomcat. Wszystkie wersje: od A, poprzez B, na D skończywszy :). Wszystkie malowania - irańskie będzie równie mile widziane.
Jak ktoś się uprze może nawet ulepić figurkę Toma Cruise'a w roli Mavericka z kultowego filmu "Top Gun".
2. Skala: dowolna.
3. Termin: bezterminowo. Ale proponuję, żeby każdy uczestnik projektu sam określił ramy czasowe w jakich chce się zmieścić - już my wyegzekwujemy ich dotrzymanie.
4. Uczestnicy: proszę się zgłaszać z dokładnym określeniem:
- wersji
- producenta modelu i skali
- malowania
- ewentualnych dodatków
- przypuszczalnego terminu zakończenia prac.
Projekt merytorycznie będzie nadzorowany przez Group Tomcatsky - pasjonatów, którzy ze swojej strony postarają się służyć swoją wiedzą, fotografiami, ciekawostkami, dopingiem i zachętą.

Lista uczestników projektu:
1. Tomcat - Darek, F-14D, Hasegawa 1/48, Tomcat Sunset, zakończenie czerwiec-lipiec 2009,
F-14D, Hasegawa 1/48, Tomcat Sunset - retro, zakónczenie: jak Bóg da,
2. Wojtek Fajga, F-14A, Hasegawa 1/48, VF-84 Jolly Roger, zakończenie: październik 2009,
3. Octan, F-14A, Fujimi 1/72, NSAWC "13", zakończenie: ??
4. ICE, F-14D, Hasegawa 1/48, VF-31 Tomcatters, zakończenie: lato 2009,
5. Marcin Witkowski, F-14A, Hasegawa 1/48, VF-84 Jolly Roger, zakończenie: grudzień 2008,
6. Tomcatsky - Artur Szopa, F-14A, Fujimi 1/72, VF-21 Freelancers, zakończenie: grudzień 2008,
7. Maxek - Piotr Maksiak, F-14A, Hasegawa 1/48, VF-84 Jolly Roger, zakończenie: jutro,
F-14D, Hasegawa 1/48, jeszcze nie wiem, zakończenie: pojutrze.
8. Piotr Kalinowski, F-14A, Hasegawa 1/48, VF-41 Black Aces, zakończenie: ??
9. Redrippers, F-14D,Hasegawa 1/48, VF-2 Bounty Hunters, zakończenie: koniec 2009.
10. Tomek Wnęk - F-14A, Hasegawa 1/48, VF-84 Jolly Roger, zakończenie: wakacje 2010.
Ostatnio edytowano piątek, 24 października 2008, 09:20 przez Maxek, łącznie edytowano 7 razy
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Reklama

Re: Maxi projekt grupowy - Grumman F-14 Tomcat

Postprzez Tomcat » środa, 1 października 2008, 18:49

Witam,

Ja wskakuje do projektu z modelem Hasegawy w skali 1/48, wersja D.

Termin zakończenia to czerwiec-lipiec 2009 roku
Dodatki kokpit + wnęki od Airesa, własny sumpt...
Malowanie okazjonalne z Tomcat Sunset Low-Vis, No. 102 (którego miałem szczęście dotknąć na płycie postojowej... :mrgreen: )
Obrazek

Drugi F-14 będzie w wersji również D w malowaniu retro z Tomcat Sunset. Skala 1/48 od Hasegawy.
Dodatki fotele + wnęki od Airesa, kalki własnego projektu...
Termin ukończenia czerwiec-lipiec 2009 roku
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 19 października 2008, 02:23 przez Tomcat, łącznie edytowano 1 raz
Tomcat

Re: Grumman F-14 Tomcat - Maxi projekt grupowy

Postprzez wojtek_fajga » środa, 1 października 2008, 20:34

No skoro zostałem wmanewrowany przez Kolegów w robienie Tomcata... :mrgreen:

Posiadam model F-14A Hasegawy w skali 1/48, kokpit Black Box do wersji A/B, masę różnych blaszek Eduarda. Zaopatrzę sie w komory podwozia i asymetrycznie otwarte nozzle Airesa.
Malowanie w pudełku jest VF-1 Wolf Pack. Oglądajac kalki doszedłem jednak do wniosku, że moze byc z nimi kłopot, są jakieś takie pożółkłe i lekko pomarszczone.
Chciałbym zatem zrobić malowanie Jolly Rogers. I już na wstępie mam pytanie do kolegów - czy ten model mogę zrobić w takim malowaniu? Jesli tak to jakie kalki dokupic do niego? Jeśli z kalkami problem, to czy mogę liczyć na pomoc w zaprojektowaniu masek i kalek, aby to malowanie wykonać?

Planowany termin realizacji - ok 1 rok.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez octan » środa, 1 października 2008, 20:46

To i ja się dołączam do projektu :mrgreen: , model to F-14A Fujimi 1/72 malowanie NSAWC "13" plus kokpit i dysze Aires i troche własnej roboty , co do terminu to ciężko powiedzieć , model już zaczęty ale na razie prace zawieszone ( mam nadzieje że w tym miesiącu model znów wróci na tapetę )

Obrazek
zdjęcie ze strony airlines.net
Ostatnio edytowano środa, 1 października 2008, 21:55 przez octan, łącznie edytowano 2 razy
octan

Postprzez Tomcat » środa, 1 października 2008, 20:49

wojtek_fajga napisał(a):No skoro zostałem wmanewrowany przez Kolegów w robienie Tomcata... :mrgreen:

No to teraz będzie na nas... :roll:

Jeśli chodzi o kalki to proponuję kalki firmy KLIK
Link prowadzi od razu do skali 48.

I w ofercie mają kalki do VF-84 z operacji Desert Storm
VF-84
VF-84
VF-84

Dostępne są również Nose Arty
VF-84 Nose Art
VF-84 Nose Art
VF-84 Nose Art
VF-84 Nose Art
Tomcat

Postprzez shivadog » środa, 1 października 2008, 21:14

Czy modele F-14A Hasegawy w 1:48, różnią się czymś oprócz kalek?
Rozumiem, że w 1:48 Hasegawa to jest najlepsza opcja?
Czy coś zdecydowanie trzeba w nich poprawiać, żeby wyglądał jak F-14?

j
shivadog

Postprzez wojtek_fajga » środa, 1 października 2008, 21:15

Dziękuję bardzo, zakupy zrobione.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Maxek » środa, 1 października 2008, 21:40

shivadog napisał(a):Czy modele F-14A Hasegawy w 1:48, różnią się czymś oprócz kalek?

Modele F-14A Hasegawy pomiędzy sobą różnią się tylko kalkami.
shivadog napisał(a):Rozumiem, że w 1:48 Hasegawa to jest najlepsza opcja?

W skali 1:48 Hasegawa to najlepsza opcja.
shivadog napisał(a):Czy coś zdecydowanie trzeba w nich poprawiać, żeby wyglądał jak F-14?

Zawsze znajdzie się coś do poprawienia, ale po wykonaniu modelu prosto z pudła model zdecydowanie będzie wyglądał jak F-14.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez portalus » środa, 1 października 2008, 21:55

Co polecacie w 1/72?
portalus

Postprzez octan » środa, 1 października 2008, 21:56

W 72 to najlepiej Hasegawa ale i Fujimi nie jest złe ma tylko dwie małe wady ale łatwe do skorygowania .
octan

Postprzez Maciek » środa, 1 października 2008, 21:57

A co ze wspominaną wersją z filmu Top Gun? Czy ktoś wie coś na temat jaka to była wersja i czy są kalki do niej? W jakiejkolwiek skali?
Maciek

Postprzez RAV » środa, 1 października 2008, 22:14

Maciek napisał(a):A co ze wspominaną wersją z filmu Top Gun? Czy ktoś wie coś na temat jaka to była wersja i czy są kalki do niej? W jakiejkolwiek skali?

F-14A, Testors produkował serię modeli z tego filmu w 1/72. Zrobiłem kiedyś Mavericka i Goose'a. Sam model jest przepakiem Italeri.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez ICE » środa, 1 października 2008, 23:19

witam Wszystkich Tomcato-maniaków.
Cieszy mnie to że powstał taki projekt , z miła chęcią się dołączam ;) do wspólnego lepienia "Kotków"

Mój Kotek będzie w malowaniu (oczywiście ;) ) VF-31 TOMCATTERS czyli ostatni dywizjon który miał zaszczyt zakończyć piękną i długa służbę Prawdziwego jedynego współczesnego Myśliwca jakim jest F-14 TOMCAT ;)

sam samolot to :

F-14 D Tomcat AJ-101 (BuNo 164603 )
Obrazek
zdjęcie www.airliners.net

zestaw:
Hasegawa 09757
Obrazek

skala :
1:48

dodatki :
Aires Cockpit 4333

czas zakończenia prac :
wakacje 2009

Pozdrawiam
Radosław "Ice " Pietrys
TOMCATSKY
ICE

Postprzez greatgonzo » czwartek, 2 października 2008, 00:00

Popieram wszystlie samoloty z Feliksem! Nawet odrzutowe. Ten to będzie mój faworyt.
greatgonzo

Postprzez Marcin Witkowski » czwartek, 2 października 2008, 00:06

Mimo, że budowanie modeli z pudełka, a nawet waloryzowanie ich zestawami, jest nie po drodze z moim podejściem do modelarstwa, a prace zazwyczaj idą mi tak wolno, że uczestnictwo w takim projekcie nie będzie proste, to dałem się namówić. Ci, którzy mnie namówi mogą być z siebie dumni ;o)
Tym bardziej, że co do budowy miniatury F-14 mam bardzo poważne zamiary na przyszłość. Raczej zupełnie odmienne w założeniach.
Uczestnictwo w projekcie nie będzie łatwe, bo krucho z czasem. Poza tym pewnie będę walczył z zakusami by coś poprawiać, nie sięgnąć po..., ba nawet nie wodzić wzrokiem po długiej półce z literaturą w tym temacie i nie zaglądać w 10cio gigowy katalog z dokumentacją do F-14 na dysku :D (Służę jednak pomocą)
Będę budował replikę w skali 1/48 z zestawu Hasegawy. Z założenia tylko według tego co pokazuje instrukcja zestawu, plus ewentualnie wykorzystam żywiczne fotele GRU-7A, firmy… nie pamiętam teraz (przysłowiowym „psim swędem” się u mnie znalazły i gdzieś leżakują) i może dysze silników TF-30.
Model będzie w malowaniu VF-84 z 1993 roku. O historii tego samolotu może innym razem. Poniżej zdjęcie
Obrazek
Pomogą mi w tym kalki Sprue Bros
Projekt mam nadzieję ukończyć jak najszybciej. Powiedzmy, jeszcze w tym roku.
Marcin Witkowski

Następna strona

Powrót do Grumman F-14 Tomcat - Maxi projekt grupowy