Do niedawna jedyną pozycją na temat samochodu pancernego wz.34 był zeszyt TBiU nr 56 autorstwa Janusza Magnuskiego. Do celów modelarskich niezbyt się nadaje, bo planów nie zawiera (jest jeden kolorowy przekrój-skan poniżej), zdjęcia są słabej jakości (wina poligrafii z lat 70-tych) a część okrutnie podretuszowana.

Ale zeszyt ma ten plus, ze jest tu również omówiony wz.28, z którego się wz.34 przecież wywodzi.

Nowość, jeszcze gorąca. Wg wydawcy na 82 stronach zawiera: 96 fotografii, 5 map, 13 rysunków, 1 schemat, 9 str. planów. Nie liczyłem, ale pewnie tak jest. Szkoda, że książka omawia też samochód wz.29, który jest całkiem inną konstrukcją a mniej niż zdawkowo traktuje wz.28. Nie sugerujcie się liczbą planów. Na pełne rzuty zasłużył sobie tylko wz.34-II, wz.34 i wz.34-I mają tylko rzuty lewej strony, wz.28 ani jednego. Dużo miejsca zajmują rysunki samochodu w malowaniu niemieckim, czym się różnią między sobą to tylko Ledwoch wie (np. auto z MG-13 i MG-34, różnica koooolosalna
Zdjęć jest dużo, sporo wrześnowych, które znamy z forum odkrywcy a zaczęły wypływać na ebayu w miarę jak najeźdzcy zaczęli wymierać. Jak ktoś nie ma Internetu w WC to ta książka jest dla niego w sam raz. Np. dla mnie.
Na pewno warto zajrzeć na stronę Dereli: http://derela.republika.pl/wz34pl.htm
Osoba chcąca wykonać silnik samochodu wz.34-II, pochodzący z fiata 508, moze znaleźć jego rysunek w doskonałych Planach Modelarskich 80/77.

Źródło: Allegro
Dodatkowo można się wesprzeć książką p. Tarczyńskiego "Samochód Polski FIAT 508/III". Są w niej te same plany (opracowane przez W. Jelenia - ale bez zachowania skali) plus trochę zdjęć.

P.S. Szperając na Internecie, znalazłem na modelworku zdjęcia modelu AGA przyłożonego do planów w zeszycie Ledwocha. Za zgodą właściciela umieszczam je poniżej.

Jeśli plany są pewne, to chyba nie warto kupować tego modelu...