FM-2 Arma Hobby 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

FM-2 Arma Hobby 1/72

Postprzez Michał Janik » niedziela, 7 lutego 2021, 21:53

Nie to żeby ten samolot mi się podobał.
Żona w ogóle w rozpaczy, że straciłem wszelki gust.
Ale, że model jest:
znany,
lubiany,
powszechnie komentowany,
komplementowany...
Postanowiłem i ja sprawdzić, jak to z nim jest - bez napinki szczególnej.

Poza tym, było-nie było, to kolejny lotniczy komponent mojego projektu Bitwa o Atlantyk. Coraz bardziej okrętowego, co możecie zobaczyć w stosownym dziale.

Wyszło jak widać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę szczegółów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kalki zastosowałem z Techmodu, samolot z lotniskowca eskortowego USS Tripoli. Nie odniósł takich sukcesów jak jego bliźniak USS Core (6 zatopionych U-bootów), nie stał sie tak jak sławny jak USS Guadalcanal (3 zatopienia, ale przede wszystkim "wzięcie do niewoli" U-505 + charyzmatyczny dowódca, Don Gallery), ale zaintrygowało mnie godło. Nie wiem co się kotu stało, ale wyglądał intrygująco. Pewnie rełmatyzm łupie go w ... palcu.

Obrazek

Obrazek

Przyjaciel z boiska:
Obrazek

PS. Siekrenciło ale przykleiłem.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 8 lutego 2021, 00:53 przez Michał Janik, łącznie edytowano 3 razy

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Reklama

modele polskich samolotów

Re: FM-2 Arma Hobby 1/72

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 7 lutego 2021, 22:29

Lubię. Oba.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Rumcajs » poniedziałek, 8 lutego 2021, 00:23

Udana miniatura - uprzedziłeś mnie Michale w budowie modelu FM-2 w tym malowaniu. ;o)
Brakuje Ci tylko małej, czarnej 4 z przodu, na dole pierścienia osłony silnika, co było standardem v VC-13, a Techmod o tym nie pamiętał.
Michał Janik napisał(a):(...)
Kalki zastosowałem z Techmodu, samolot z lotniskowca eskortowego USS Tripoli. Nie odniósł takich sukcesów jak jego bliźniak USS Core (6 zatopionych U-bootów)(...)

Michale nie żałuj, bo to właśnie załogi z VC-13, którego FM-2 zbudowałeś, tylko latając wcześniej na FM-1 i TBM-1 pozatapiały te U-booty startując na misje z pokładu USS Core.
Na tym FM-2 "czarne 4" latał lt.(jg) Martin George "Butch" O'Neill, który na FM-1 w parze z Lt. R.P. Williamsem za sterami TBM-1 - najskuteczniejszym przeciwpodwodniakiem w USN (3 potwierdzone zatopienia oraz jeden uszkodzony U-boot) brał udział w zatopieniu U-185 24.08.1943r. Strata ta dla Niemców była tym dotkliwsza, że na tej jednostce przebywała spora część załogi zatopionego wcześniej U-604, odratowana przez marynarzy U-185. Podporucznik O'Neill w tej akcji wykonał 2 naloty swoim FM-1 dziurawiąc wynurzonego U-boota karabinami maszynowymi. Taka ciekawostka na koniec - "Butch" O'Neill po wojnie pozostał w USN i ponad 20 lat później dowodził lotniskowcami USS Ticonderoga, a potem USS F.D. Roosevelt.
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez Michał Janik » poniedziałek, 8 lutego 2021, 18:38

Dzięki za miłe przyjęcie.
Marcinie - dodatkowe podziękowania za tak zwaną RYSĘ ;-). Skąd zaczerpnąłeś informacje? Przyznam, że nie natknąłem się na nie, a są baaardzo ciekawe! Zawsze wolę zrobić model za którym stoi również ciekawa historia a nie tylko kot fakliwy ;-), natomiast w kalkach Techmodu opis był bardzo lakoniczny, więc nie miałem punktu wyjścia do dalszych poszukiwań.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 8 lutego 2021, 20:46 przez Michał Janik, łącznie edytowano 2 razy

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Michał Janik

Postprzez Flyzloty » poniedziałek, 8 lutego 2021, 20:16

Bardzo udany żbik.
Godło ciekawe i zabawne.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez Recenzjemodeli.pl » sobota, 13 lutego 2021, 01:00

Ale tę kalkomanię to zestawiłeś z oryginałem chyba złośliwie..
Obrazek
Recenzjemodeli.pl

Postprzez Michał Janik » sobota, 13 lutego 2021, 11:35

Recenzjemodeli.pl napisał(a):Ale tę kalkomanię to zestawiłeś z oryginałem chyba złośliwie..

Chcesz powiedzieć, że podobieństwo w granicach błędu statystycznego? ;-)
Prawdę powiedziawszy, dopóki nie zobaczyłem tego 3-4 milimetrowego godła na fotografii na ekranie monitora, w oczy mnie nie zakłuło. A może dlatego, że...
Wesołe jest życie staruszka
Gdzie spojrzy, tam bóstwo co krok
Tu biuścik zachwyci, tam nóżka
Bo nie ten, bo nie ten już wzrok

https://youtu.be/qu7Y-Ww6s0w

Michał Janik

Postprzez Recenzjemodeli.pl » sobota, 13 lutego 2021, 12:47

Michał Janik napisał(a):Chcesz powiedzieć, że podobieństwo w granicach błędu statystycznego? ;-)

No jedno i drugie jest z grubsza okrągłe, i z grubsza na obydwu jest stylizowany kot. Czyli interpretacja wygląda na robioną na podstawie przekazów ustnych
Obrazek
Recenzjemodeli.pl

Postprzez GrzeM » sobota, 13 lutego 2021, 13:23

Bardzo fajny model!!!
GrzeM

Postprzez Michał Janik » sobota, 13 lutego 2021, 13:24

Dzięki!

Recenzjemodeli.pl napisał(a):
Michał Janik napisał(a):Chcesz powiedzieć, że podobieństwo w granicach błędu statystycznego? ;-)

No jedno i drugie jest z grubsza okrągłe, i z grubsza na obydwu jest stylizowany kot. Czyli interpretacja wygląda na robioną na podstawie przekazów ustnych

I tak i nie. Pewne cechy charakterystyczne daje się zauważyć. Na przykład jednak trafnie uchwycono, że koci ogon przechodzi w obramowanie znaku, a nie potraktowano go jako zwykłe koło. Robiono to albo "na szybko", albo na podstawie słabych materiałów źródłowych - może malowanek a nie zdjęć? Te kalki mają pewnie ze dwadzieścia lat, więc i materiałów źródłowych w PL było mniej, i niższy poziom oczekiwań modelarzy. Natomiast kuriozum jest fakt, że wciąż wspołcześnie wychodzą takie "łżekalki" jak ten:

Obrazek

gdzie dwa kwadransy w sieci pozwalają się zorientować, że choćby ten schemat ze słoniem, rodem jest z... trąby w najlepszym wypadku.

Michał Janik

Postprzez Rumcajs » niedziela, 14 lutego 2021, 11:28

Koledzy, sprawa kotów VC-13 jest bardziej skomplikowana, ponieważ różniły się między sobą szczegółami na poszczególnych samolotach.
Bezdyskusyjne jest wszakże, że godło w kalkach Techmodu znacznie odstaje od znanych nam oryginałów (sam dopiero to zauważyłem po Twoim poście Kamilu).

Michale wracając do Twojego wcześniejszego pytania - gdzie znalazłem podane informacje, to podaję linka (szukałem wieloetapowo zaczynając od poszukiwania fotki FM-2 czarne 4 z VC-13, aż dotarłem do tych informacji):
http://www.uboatarchive.net/U-185A/U-185-5.htm
Załączniki
VC-13 cat.jpg
Kotek w duuużym powiększeniu
FM-2 C-13-Black-4.jpg
Lt. O'Neill za sterami czarnej 4
Lt O'Neill.jpg
Lt. O'Neill przed maszyną
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli