Bombowiec dalekiego zasięgu biura konstrukcyjnego Siergieja Iljuszyna. Pierwotna nazwa DB-3f (dalnij bombardirowszczik tretij forsirowannyj), modyfikacja DB-3, na którą w dużym stopniu miał wpływ zdobyczny pod czas wojny w Hiszpanii He-111. Przemyślana technologicznie konstrukcja samolotu była łatwiejsza w produkcji niż, np. Pe-2. Produkowany od 1940 r. do końca II w.św. Ogółem zbudowano 5256 egzemplarzy samolotu, w tym w wersji torpedowej.
Od początku sierpnia 1941 r. Ił-4 uczestniły w odwetowych bombardowaniach Berlina. Zdobyczne egzemplarze były wykorzystywane przez lotnictwo fińskie.

Model
Zvezda wrzuciła ten model na rynek w 1998 r i mniej-więcej wtedy go kupiłem. Jest to najgorszy model Zvezdy, z którym miałem do czynienia. Posiada on wszystkie możliwe "kuchy" tamtych czasów - nadlewy, niedolewy, nierównomierne żłobienie linii podziału. Natomiast najgorsze jest spasowanie styków skrzydeł i stabilizatora z kadłubem - szlifowanie i szpachlowanie na potęgę. W pełni popieram opinię kolegi dewertusa viewtopic.php?f=13&t=18426 i ogólnie polecam ten model masochistom. Ale jak to mówią Ukraińcy: "smak ohydny, a wyrzucić szkoda".
Z dodatków skorzystałem z wieżyczki strzeleckiej od Armory i kalkomanii Travers. Na wieżyczce zawiodłem się: sporo drobnicy, której i tak nie widać przy zamkniętej kopule. Jedyna radość - poprawna geometria w porównaniu ze Zvezdą. Model malowany AK 3GEN acrylics i MrHobby Aqueous. Wszystkie wystające detale za wyjątkiem km-ów są z metalu. Antena z żyłki 0,06 mm. Śmigła, koła i wieżyczka obracają się. Rozpiętość skrzydeł modelu 30 cm.
Model prezentuje samolot dowódcy 6-go pułku bombowego dalekiego zasięgu A.E.Matrosowa VVS RKKA, marzec 1943 r.