Iljuszyn IŁ-4 / 1:72 / Zvezda

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Iljuszyn IŁ-4 / 1:72 / Zvezda

Postprzez dymuwa » wtorek, 24 lutego 2026, 08:01

Samolot
Bombowiec dalekiego zasięgu biura konstrukcyjnego Siergieja Iljuszyna. Pierwotna nazwa DB-3f (dalnij bombardirowszczik tretij forsirowannyj), modyfikacja DB-3, na którą w dużym stopniu miał wpływ zdobyczny pod czas wojny w Hiszpanii He-111B. Przemyślana technologicznie konstrukcja samolotu była łatwiejsza w produkcji niż, np. Pe-2. Produkowany od 1940 r. do końca II w.św. Ogółem zbudowano 5256 egzemplarzy samolotu, w tym w wersji torpedowej.
Od początku sierpnia 1941 r. Ił-4 uczestniczyły w odwetowych bombardowaniach Berlina. Zdobyczne egzemplarze były wykorzystywane przez lotnictwo fińskie.
Obrazek

Model
Zvezda wrzuciła ten model na rynek w 1998 r i mniej-więcej wtedy go kupiłem. Jest to najgorszy model Zvezdy, z którym miałem do czynienia. Posiada on wszystkie możliwe "kuchy" tamtych czasów - nadlewy, niedolewy, nierównomierne żłobienie linii podziału. Natomiast najgorsze jest spasowanie styków skrzydeł i stabilizatora z kadłubem - szlifowanie i szpachlowanie na potęgę. W pełni popieram opinię kolegi dewertusa viewtopic.php?f=13&t=18426 i ogólnie polecam ten model masochistom. Ale jak to mówią Ukraińcy: "smak ohydny, a wyrzucić szkoda".
Z dodatków skorzystałem z wieżyczki strzeleckiej od Armory i kalkomanii Travers. Na wieżyczce zawiodłem się: sporo drobnicy, której i tak nie widać przy zamkniętej kopule. Jedyna radość - poprawna geometria w porównaniu ze Zvezdą. Model malowany AK 3GEN acrylics i MrHobby Aqueous. Wszystkie wystające detale za wyjątkiem km-ów są z metalu (drut miedziany różnej grubości). Antena z żyłki 0,06 mm. Śmigła, koła i wieżyczka obracają się. Rozpiętość skrzydeł modelu 30 cm.
Model prezentuje samolot dowódcy 6-go pułku bombowego dalekiego zasięgu A.E.Matrosowa VVS RKKA, marzec 1943 r.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 25 lutego 2026, 06:54 przez dymuwa, łącznie edytowano 2 razy
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Reklama

Re: Iljuszyn IŁ-4 / 1:72 / Zvezda

Postprzez Aleksander » wtorek, 24 lutego 2026, 20:12

Pełna "groza"! :)
Świetnie wygląda i wcale nie wygląda na takie "mydło" jak o nim piszą. Wykonałeś kawał dobrej roboty, a i opis samolotu ciekawy. Fajny!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez dymuwa » środa, 25 lutego 2026, 06:52

Olku, dziękuję za stałe wsparcie moich prac!
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Aleksander » środa, 25 lutego 2026, 09:17

dymuwa napisał(a):Olku, dziękuję za stałe wsparcie moich prac!

Cała frajda po mojej stronie - akurat robisz modele samolotów, które lubię - ot i cala tajemnica :D
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez skusz » środa, 25 lutego 2026, 16:19

Całkiem fajny i to taki vintage jest. Takie niszowe modele ostatnio prezentujesz, super.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez dymuwa » środa, 25 lutego 2026, 19:21

Sławku, dziękuję! Po prostu to modele, za które wcześniej nie było czasu i nie miałem ochoty się brać - "niewdzięczne" starocie. Chcę w ten sposób wyczyścić magazyn, bo zdaję sobie sprawę, że inaczej po prostu je wyrzucę.
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Mac Eyka » środa, 25 lutego 2026, 19:40

Nie no normalnie fajny ci on jest.
Wygląda całkiem klawo.
Czy to nie jest ten sam zestaw który w pewnym momencie pakował MasterCraft.

Obrazek
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez dymuwa » środa, 25 lutego 2026, 19:48

Maćku, dziękuję! Tak, Mistercraft pakował wypraski Zvezdy. Na tej samej zasadzie Italeri pakowała Pe-2 Zvezdy. Kiedyś istniał jeszcze Ił-4 z Veb Plastikart, ale to był zupełnie inny model. Tak naprawdę Ìł-4 Zvezdy był projektem niszowej firmy Toga.
dymuwa

Anim_Ukr

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli