P-47 D15 'Passionate Patsy' | Tamiya | 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: P-47 D15 'Passionate Patsy' | Tamiya | 1:48

Postprzez greatgonzo » sobota, 13 grudnia 2008, 01:54

W tym modelu najbardziej nie podoba mi się, że jest elementem projektu grupowego, który nie ma wydzielonych wątków warsztatowych. W tej sytuacji przesledzenie relacji to... :evil: .
Mam niepewne uczucia co do tego P-47. Bo to piękny model, pięknie wykonany, czysto i bez wpadek. Bardzo staranne malowanie. Bardzo przekonująca i spójna forma: delikatne ślady eksploatacji i brak agresywnych przerysowań idą w parze z 'czystą' prezentacją. Zresztą, jestem właśnie po studiowniu zdjęć P-47 i widzę, że to był bardzo porządny i niechętnie 'łachający się' samolot.
Tylko brakuje mi tej wisienki na torcie. To świetny model.... tylko - właśnie - MODEL. Widzę bardzo dobre opanowanie modelarskiej sztuki, a nie widzę samolotu. Nie czuję smrodu spalonego paliwa z domieszką oleju i nie wyławiam z niego woni spalonego kordytu. Nie strzepuję z rąk confetti startej farby i nie oglądam się nerwowo za siebie w przekonaniu, że ktoś krzyknął imię pilota. Samolotu mi brakuje.

Tylne kółko to faktycznie na flaku wyszło. W tak starannym modelu razi trochę (troszeczkę), widoczna krawędź łączenia skrzydła wewnątrz chwytu powietrza do kabiny i fotokarabin przedstawiny jako dziura w płacie (może się mylę? zbliżenie by wyjaśniło sprawę).
Szukając materiałów do mojego Juga trafiłem na coś takiego:
Obrazek
To ten samolot? Bo jeżeli tak to malowanie przodu na żółto budzi moją ciekawość ;o) .
Bardzo zainteresowała mnie sama Patsy. Łukasz, wspomniałeś, że wziąłeś ją z kalek do późniejszego P-47 Barnesa. Bardzo to ciekawe, bo znaczyłoby to, że namalowano identyczną Pin Up Girl. Masz jakieś foty tej N-ki?
greatgonzo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez LukaszS » środa, 21 stycznia 2009, 23:24

Cześć Gonzo,

Na wstępie pragnę przeprosić Cię za zwłokę w odpowiedzi na Twój post :oops:

Tylko brakuje mi tej wisienki na torcie. To świetny model.... tylko - właśnie - MODEL

Dziękuję za pochlebną opinię o modelu. Coś w tym jest, o czym piszesz. Trafnie to nazwałeś, ja niestety nie mam pojęcia co mógłbym zrobić aby kolejny model bardziej "urzeczywistnić". Oczywiście dopracowanie malowania i opanowanie pośpiechu przy pracy to jedno, drugie to talent, który pozwala z modelu zrobić miniaturę samolotu. Tego mi brakuje, ale mam nadzieję pracowitością to nadrobić ;o)

(może się mylę? zbliżenie by wyjaśniło sprawę).

Nie mylisz się, jest to otwór. Nauczka przy Mce Łanowskiego :mrgreen:

To ten samolot? Bo jeżeli tak to malowanie przodu na żółto budzi moją ciekawość ;o)

Tak, to ten samolot. Powiem Ci szczerze, że naszukałem się materiałów na jego temat. Oczywiście głównym powodem tego malowania była "Patsy" :mrgreen: Też miałem dużą zagadkę na temat kolorystyki osłony silnika ale konsultacje z Tomkiem i kilkoma innymi Kolegami z forum doprowadziły mnie do następujących wniosków:

:arrow: schemat oznaczeń na osłonach silników samolotów z 58th FG 310th FS :

Obrazek

:arrow: schemat malowania samolotu z 310 FS:

Obrazek

:arrow: argumentacja znajdująca się w opisie tego zdjęcia:

Obrazek

Doprowadziły mnie do wniosku, że osłona musi być żółta. Tyle wiedziałem

Łukasz, wspomniałeś, że wziąłeś ją z kalek do późniejszego P-47 Barnesa. Bardzo to ciekawe, bo znaczyłoby to, że namalowano identyczną Pin Up Girl. Masz jakieś foty tej N-ki?

Już się robi:

Patsy na Rozorbacku:

Obrazek

Patsy na Nce:

Obrazek

Mawiają, że sztuka powinna się sama bronić... ;o)

Zapraszam Gonzo do dalszej dyskusji i zarazem pozdrawiam serdecznie :)
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez greatgonzo » czwartek, 22 stycznia 2009, 01:04

No cóż, ja po prostu widzę pas Olive Drab na szczycie osłony silnika, zgodny zresztą z wszystkimi materiałami, które pokazałeś i szarość MG na spodzie tej osłony (z rozebranego samololotu?). Nie takie jednak rzeczy widziałem. Nawet na tym forum ;o) .

Patsy mnie zaciekawiła. Jest identyczna. Wygląda to, jakby do malowania zastosowano klasyczny mechanizm wykreślania fresków i autor lub pilot zachował kartony.

Późno - sróźno. Co Ty?! Modelarstwo to nie jest wyścig!
greatgonzo

Postprzez Arkady72 » czwartek, 22 stycznia 2009, 07:03

Pieknie Ci wyszedl Thunderbolcik Lukaszu i tyle w temacie.
Nawet na ARC juz jest - gratulacje 8-) .
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez greatgonzo » czwartek, 22 stycznia 2009, 13:39

Mimo pewnych różnic to będzie chyba ta. Vargas naturalnie.
Obrazek
greatgonzo

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli