Saab J-37 Viggen Heller 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Saab J-37 Viggen Heller 1:72

Postprzez spiton » piątek, 21 sierpnia 2009, 16:13

Cichociemny napisał(a):

Acha, jeszcze nie daruję:
spiton napisał(a):I na koniec zdjęcie z palcem

A już miałem nadzieję że tym razem nas ominie, grr...

To ludzki palec. Zaręczam Ci ,że jest czysty, nie licząc odrobiny farby, która się na nim została po malowaniu ;-))
Pozdrawiam
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jaho63 » piątek, 21 sierpnia 2009, 17:56

PrzemoL napisał(a):No właśnie i tu się różnimy. Ja, oceniając zdjęcia w naszych konkursach po pierwsze kieruję się tym, czy one dobrze pokazują model.

Przem! My się po prostu nie rozumiemy. :) Przyznaję Ci rację. W galerii ukończonego modelu "emo" zdjęcia nie mają większej wagi. Ale wybierając fotografię miesiąca, roku itd. kierujesz się praktycznym prezentowaniem modelu? Nie pięknem ujęcia? Nie talentem fotografa? No nic, to faktycznie się różnimy. :) Ale jednak mam nadzieję, że (tak jak u mnie), tak błaha różnica nie wpłynie na wzajemną sympatię? (bez podtekstów, bez podtekstów!) ;o)

Cichociemny napisał(a):A już miałem nadzieję że tym razem nas ominie, grr...

Ja tam się cieszę, że dał tylko palec! ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez PrzemoL » piątek, 21 sierpnia 2009, 18:19

Jaho63 napisał(a):
PrzemoL napisał(a):No właśnie i tu się różnimy. Ja, oceniając zdjęcia w naszych konkursach po pierwsze kieruję się tym, czy one dobrze pokazują model.

...Ale wybierając fotografię miesiąca, roku itd. kierujesz się praktycznym prezentowaniem modelu? Nie pięknem ujęcia? Nie talentem fotografa? No nic, to faktycznie się różnimy. :) Ale jednak mam nadzieję, że (tak jak u mnie), tak błaha różnica nie wpłynie na wzajemną sympatię? (bez podtekstów, bez podtekstów!) ;o)

Właśnie tak oceniam. Kieruję się talentem fotografa w kwestii pokazywania modelu. Bo jesteśmy na forum modelarskim, a nie np. na witrynie OnePhoto. Tak rozumiem nasze konkursy.
I oczywiście, wszelkie różnice w opiniach nie wpływają na moje sympatie ;o)

Jeszcze raz przepraszam spitona za wypowiedzi nie na temat. Może ktoś z władz zrobi z tym porządek :)
Namarie...
PrzemoL

Postprzez spiton » piątek, 21 sierpnia 2009, 19:23

Jako autor tego wątku zezwalam wszystkim szanownym kolegom modelarzom, na zabieranie głosu na każdy temat ;-)))
Jednocześnie puszczając oko do szanownych moderatorów, by przymknęli oko na ten proceder ,-))
Fotki Viggena pokazujące model wrzucę niebawem. Zwłaszcza, że go jeszcze troszkę podrasowałem, i uzbroiłem ;-))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Jaho63 » piątek, 21 sierpnia 2009, 20:34

PrzemoL napisał(a):Bo jesteśmy na forum modelarskim, a nie np. na witrynie OnePhoto

No może masz rację, ale ja mam wrażenie, że gdyby było to forum o motylach, i gdybym jakimś cudem był tu zalogowany, i nie mając "najzieleńszego" pojęcia o takowych, pewnie zagłosowałbym na najlepsze (moim zdaniem) zdjęcie. Celowo nie napisałem "forum o modelkach a nie modelach”, bo tu pewnie większość jest ekspertami. ;o)
spiton napisał(a):wrzucę niebawem

Sebastian nie politykuj nam tutaj :mrgreen:
Jaho63

Postprzez spiton » sobota, 22 sierpnia 2009, 13:52

Zrobiłem nowe fotki (moim zdaniem udane) na których znacznie lepiej widać model. Dodatkowo przerobiłem odrobinkę obicia, i dodałem uzbrojenie.
Zdjęcia dodane są do pierwszego postu.
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Jaho63 » sobota, 22 sierpnia 2009, 19:16

Wprawdzie nie wszystkie zdjęcia się u mnie wyświetlają, ale, no, no. Zaczynają profesjonalnie wyglądać (będę musiał przysiąść do mojego aparatu, żeby nie odstawać tak drastycznie od innych :oops: ). A nawet owiewka się nie rzuca w oczy (czy coś poprawiałeś z nią?).
Jaho63

Postprzez spiton » sobota, 22 sierpnia 2009, 19:20

Co do owiewki, to na zdjęciu "plenerowym" wyszła 300% gorzej niż w rzeczywistości.
Pozdrawiam.
spiton

Postprzez superflanker » wtorek, 25 sierpnia 2009, 10:41

Model ogólnie fajny, bez porównania z oryginałem nie byłbym w stanie stwierdzić nieścisłości w kamo-nie czytałem warsztatu, ale musiałeś się namaskowac przy malowaniu. Podoba mi się ręka pilota oparta o 'parapet'-też wymagała pracy. Podkadłubowy zbiornik paliwa jest ładnie uświniony, fajne są blaszki hamulców i kabelki na goleniach podwozia.
A tera krytyka: jak zauważyli szanowni koledzy, otarcia raczej psują końcowy efekt niż dodają realizmu, wiatrochron skopany i, to co, jak dotąd, umknęło w uwagach: Viggen jest/był malowany lakierami matowymi, z wyjątkiem dziobu, który też w części był matowy- widać to na zdjęciach z któregoś airshow w Polsce. Twój model zaś świci się jak wiadomo co.
Jeszcze jedno: warto by go bardziej obwiesić, takich np. RBSów nie przenosił chyba żaden inny samolot.
superflanker

Postprzez spiton » wtorek, 25 sierpnia 2009, 11:00

Krytyka słuszna.
Półmat wybrałem ze względu na konieczność "podciągnięcia" kolorów, które były zbyt mało nasycone w stosunku do oryginału.Teraz też nie są idealne, ale na pierwszy rzut oka nie budzą protestów.
Model Hellera w wersji szturmowej nie oferuje żadnego podwieszenia, oprócz zbiornika podkadłubowego. Myślałem o jakichś wyrzutniach rakiet niekierowanych, ale te, które mam w zapasach nie bardzo przypominają to o jest na zdjęciach. W związku z tym wolałem zostawić pustą belkę, niż wieszać na niej jakiś szajs.
Pilot ma wystawione za "parapet" obie ręce, i w dodatku jest "rozkraczony" na ile pozwala wnętrze kokpitu. Krótko mówiąc ma wyglądać na w miarę zrelaksowanego. Wszystkie fabryczne figurki mają na ogół strasznie nienaturalne-sztywne pozy.
Ma też odpiętą maskę tlenową ;-))
Chyba muszę mu machnąć "portret"
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Marwaw » wtorek, 25 sierpnia 2009, 12:13

Modelik miodzio, gratuluję :D Jedyne do czego się można czepić to odrapania i owiewka, ale o tym napisali inni. Wielki szacun za malowanie, w szarym Viggen nie wygląda tak rasowo.
Obrazek
"Kiedy wylądujecie w Normandii będziecie mieli tylko jednego przyjaciela: Boga"
- Gen. James M. "Jumpin' Jim" Gavin
Marwaw

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli