Farby i lakiery na bazie żywic celulozowych, alkidowych i syntetycznych mają zawartość pigmentów na poziomie 10-15%
Natomiast ja używam czystych pigmentów akrylowych w dyspersji wodnej - oczywiście nie wchodząc w szczegóły pigmenty także posiadają nośnik w tym wypadku emulsje akrylową jednak jej zawartość stanowi odwrotność z jaką mamy do czynienia w przypadku lakierów syntetycznych lub jak kto woli alkidowych w tym i nitro-celulozy lakierów combo itd.
Krótko mówiąc w WIELKIM skrócie i obrazowo w skład lakierów alkidowych wchodzi podstawa jaką jest Binder - żywica i stanowi ona ok 70% materiału w przypadku produktów które ja używam substancja zwana nośnikiem a więc ta bezbarwna stanowi ok 10-15% materiału reszta to czysty bardzo drobno roztarty pigment + różne dodatki które w większym bądż mniejszym stopniu znajdują się w większości lakierów i farb.
Pomijam już kwestię, że większość materiałów modelarskich zawiera bardzo mało dodatków i są rozpuszczane w "aromatach"
Na koniec mojego technicznego wywodu warto zwrócić uwagę na coś co jest bardzo proste do sprawdzenia - myślę o lepkości (gęstości) produktu.
Farby modelarskie o jakich wspominasz mają lepkość na poziomie 16-18sek/DIN4 natomiast produkty których ja używam mają lepkość po rozcieńczeniu a rozcieńcza się je w stosunku 15-20% do lepkości roboczej 28-30sek/DIN4.
Musiałbym rozcieńczyć swój produkt w proporcji 2:1 by miał on lepkość zbliżoną do produktów modelarskich, więc zapewniam że siła krycia jest znacznie większa i właśnie dlatego muszę stosować dodatek w postaci Clear Additive by nie przesadzać z rozcieńczeniem (korekcją lepkości) a mieć produkt o nazwijmy to wymaganej przejrzystości.
Mam nadzieję, że choć odrobinę to co napisałem jest klarowne.
Dodam jeszcze dla porządku, że absolutnie nie twierdzę, że produkty modelarskie Farby i lakiery są złe, po prostu ja pracując jako technolog w koncernie produkującym lakiery korzystam z tego co mam pod ręką i na szczęście nie muszę wydawać pieniędzy na chemię modelarską.
Na koniec jeszcze prośba jeżeli będziecie mieć pytania związane z lakierami lub technologia aplikacji to proszę o pytania na PW.