MiG-21PFM, 1:48 Eduard

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

MiG-21PFM, 1:48 Eduard

Postprzez schibur » piątek, 14 października 2016, 09:06

Cześć!
Zapraszam do oglądania modelu, którego warsztat był prowadzony tutaj: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=82214.
Był to mój pierwszy warsztat na tym forum, a więc teraz pora na pierwszą galerię :)
Kilka informacji:
Model to zestaw Eduarda w wersji Profi Pack, malowanie pudełkowe to samolot z 62PLM w Poznaniu o nb. 6910. Jest to malowanie okolicznościowe z roku 1994 z okazji 40-sto lecia istnienia jednostki. Uzbrojenie to 4x R-3S na podwójnych wyrzutniach Monsun oraz zasobnik GP-9.
Jest to mój drugi model w tej skali i 7 jaki wykonałem przy użyciu technik modelarskich (kilka lat temu zlepiłem pare revelli, ale ograniczało się to do sklejenia elementów i pomaziania pędzlem).
Wspominałem o tym w warsztacie, ale napiszę to też tutaj: zdjęcia robię telefonem i szybko się to nie zmieni niestety, aby nie było jednak tragedii wykonałem Karton bezcieniowy, trochę ciasny, ale własny :) Na większy niestety brak miejsca, a na składany namiot funduszy :(
Jestem świadomy niedociągnięć, jednak z modelu na model jest dużo lepiej :)
Zdjęcie oryginału i efekty mojej pracy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
schibur

Reklama

Re: MiG-21 PFM !:48 Eduard

Postprzez shadowmare » piątek, 14 października 2016, 14:07

Wyszedł ok. Ja bym pomodulował bardziej blachę, zrobił panele w różnych odcieniach. Polecam wypróbować Gunze C (silver, gun chrome, black metallic) zamiast Alclada, dużo więcej wybaczają i są tańsze.
schibur napisał(a):Wspominałem o tym w warsztacie, ale napiszę to też tutaj: zdjęcia robię telefonem i szybko się to nie zmieni niestety, aby nie było jednak tragedii wykonałem Karton bezcieniowy, trochę ciasny, ale własny :) Na większy niestety brak miejsca, a na składany namiot funduszy :(

Twój telefon nie robi złych zdjęć. Chodzi o doświetlenie, na ciemnym zdjęciu nie widać detali malowania i modelu. Przesadzasz, sam namiot bezcieniowy nie jest drogi i można go złożyć do bardzo niewielkich rozmiarów. Lampki do niego to też nie jest coś co kosztuje fortunę. Warto.

PS Widzę, że rówieśnikami jesteśmy :)
shadowmare

Postprzez PiotrZ » piątek, 14 października 2016, 18:12

Ja bym pomodulował bardziej blachę, zrobił panele w różnych odcieniach. Polecam wypróbować Gunze C (silver, gun chrome, black metallic) zamiast Alclada, dużo więcej wybaczają i są tańsze.

No i właśnie brak cieniowania blach i paneli w różnych odcieniach wykonano prawidłowo. Te (i późniejsze) nasze MiGi były malowane na srebrno (!!!) a nie pozostawione w naturalnym kolorze blach.
PiotrZ

Postprzez schibur » piątek, 14 października 2016, 19:35

Dokładnie tak jak pisze Piotr :) Pisałem o tym w warsztacie- zdjęcia pokazują jednolitą powłokę, co więcej przy okazji malowania okolicznościowego samolot dostał nową cienką warstwę aluminium.
Namiot to jednak jest koszt ~50zł+przesyłka, mój kosztował tyle co przesyłka :) ustaliłem sobie wydatki w wysokości 100zł/miesiąc, a brakuje mi jeszcze trochę narzędzi, chemia się zużywa no i coś kleić trzeba, więc te 50zł przydadzą się na coś innego (już wiem nawet na co- szablony do rycia poszycia :) ).
A tu zdjęcie lepiej pokazujące powłokę (jeszcze przed nowym malowaniem)
Obrazek
schibur

Re: MiG-21PFM, 1:48 Eduard

Postprzez nobie1973 » piątek, 14 października 2016, 21:53

Model zacny moim zdaniem :shock: !
Moje gratulacje !
nobie1973

Re: MiG-21PFM, 1:48 Eduard

Postprzez Aleksander » sobota, 15 października 2016, 18:48

Też mi się podoba!
Bardzo udany debiut!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli