Ki-84 Hayate Tamiya 1/48(?)

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Ki-84 Hayate Tamiya 1/48(?)

Postprzez Aleksander » piątek, 25 listopada 2016, 15:45

Dawno nic nie pokazywałem, ale wobec licznych "życzliwych" i "merytorycznych" uwag trochę nie miałem odwagi. Jakie są moje modele, wszyscy wiecie, ten też się specjalnie nie wyróżnia...
Model stary, znany, postanowiłem go zrobić w celu odstresowania, prosto "spudła", w oznakowaniu jednostek Specjalnego Ataku. Tak się fajnie złożyło, że Jaś Dewertusa robił ten sam model, więc trochę mnie zdopingował do sklejenia i pomalowania kilku elementów razem. Wyszedł jak widać, fotki lepsze będą plenerowe pewnie na wiosnę, moje próby z namiotem bezcieniowym wyglądają tak samo jak próby realistycznego "pobrudzenia" modelu.
Nie ustrzegłem się "baboli" - największy to położeniu hinomaru na górnej powierzchni skrzydeł, powinny być bardziej zsunięte do tyłu - ale już nie będę tego zmieniał.
Tyle wstępu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Re: Ki-84 Hayate Tamiya 1/48(?)

Postprzez iras67 » piątek, 25 listopada 2016, 16:27

Model jest całkiem niezły.Brakuje mi tylko washu na nim. Wiem że trudno to zrobić na nim bo wypukłe linie...ale tam gdzie są wklęsłe można by jeszcze podziałać ;o) . Kurde teraz sobie uzmysłowiłem że sporo ponad 20 lat wstecz to był mój pierwszy model japońskiego producenta w 1/48,wtedy jakość wyprasek, kalek to było coś .
Ostatnio edytowano piątek, 25 listopada 2016, 16:32 przez iras67, łącznie edytowano 1 raz
iras67

Postprzez dewertus » piątek, 25 listopada 2016, 16:29

Olo,
Jaś dłubie teraz ten sam model... czy aby śmigło od strony wewnętrznej nie powinno być brązowe?
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Aleksander » piątek, 25 listopada 2016, 20:44

iras67 napisał(a):Model jest całkiem niezły.Brakuje mi tylko washu na nim. .

Wash jest albo bardzo delikatny, może rzeczywiście powinno się bardziej podkreślić te linie podziałowe. Teraz już taki zostanie, ale przy następnym będzie to wskazówka.

dewertus napisał(a):Olo,
Jaś dłubie teraz ten sam model... czy aby śmigło od strony wewnętrznej nie powinno być brązowe?

Wiem, że z Jasiem się zabraliśmy za ten sam model :D . Czułem presję młodości i oddech pogoni na plecach :D . Co do śmigła - nie drążyłem tematu, ale być może masz rację. Spojrzę jeszcze w źródła, w razie czego poprawka nie powinna być trudna, mam odpowiednią farbę ze starej Agamy
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Arkady72 » piątek, 25 listopada 2016, 23:14

Po lekturze wstępu, gdzie zawarłeś swoje priorytety w tym hobby mogę tylko napisać jedno, że bardzo mi się podoba Twoja praca. Trzymam kciuki za następne. No i na wiosenne fotki.
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez greatgonzo » sobota, 26 listopada 2016, 00:10

Ale jak tam najważniejsze? Czy udało Ci się odstresować? :)
greatgonzo

Postprzez Aleksander » sobota, 26 listopada 2016, 15:57

greatgonzo napisał(a):Ale jak tam najważniejsze? Czy udało Ci się odstresować? :)

Pytasz o egzamin? :lol: Zdałem w poniedziałek :D . Teraz zaczynam się odstresowywać z modelami - kończę Spitfire Mk VI
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez zegeye » niedziela, 27 listopada 2016, 10:49

dewertus napisał(a):czy aby śmigło od strony wewnętrznej nie powinno być brązowe?

Brązowe (albo czarne) od tyłu były śmigła ktore pozostawiono niemalowane na przedniej stronie ;o) Te które były malowane na kolor jakiś... malowane były w całości od przodu i od tyłu na ten sam kolor. Ale wyjaśniłem.... :mrgreen:
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Mecenas » niedziela, 27 listopada 2016, 15:07

Olo, nie tragizuj. Zrobiłeś fajny model. To, że nie jest w stylu "hiszpańskim" wcale go nie deprecjonuje. Tak jak przedmówcom mnie się też podoba.

Aleksander napisał(a): Teraz zaczynam się odstresowywać z modelami - kończę Spitfire Mk VI

A fotki gdzie? Wyjdź z tej piwnicy i pokaż co tam ukulałeś.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 28 listopada 2016, 09:05

Arkady72 napisał(a):Po lekturze wstępu, gdzie zawarłeś swoje priorytety w tym hobby mogę tylko napisać jedno, że bardzo mi się podoba Twoja praca. Trzymam kciuki za następne. No i na wiosenne fotki.

Dzięki - Twoja opinia jest dla mnie ważna, choć zdaję sobie sprawę z niedoskonałości swojej pracy, ale dla mnie to tylko hobby... :)
Mecenas napisał(a):Olo, nie tragizuj. Zrobiłeś fajny model. To, że nie jest w stylu "hiszpańskim" wcale go nie deprecjonuje. Tak jak przedmówcom mnie się też podoba.

Aleksander napisał(a): Teraz zaczynam się odstresowywać z modelami - kończę Spitfire Mk VI

A fotki gdzie? Wyjdź z tej piwnicy i pokaż co tam ukulałeś.

Model wyszedł lepiej niż się spodziewałem z tego zestawu, ale na pewno nie na tyle, żeby być zadowolonym - gdzie mi tam do młodych i zdolnych...
Spitfire się "rodzi" w bólach - jak zrobię fotki, to pokażę.
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 28 listopada 2016, 14:48

Może i egzamin. Model powstał w celu odstresowania, ale od czego to już nie wiemy. Furda z tym! Ważne czy cel udało się osiągnąć.

Odkładając na bok kwestie terapeutyczne, to szkoda, że zdjęcia w tak podłej aranżacji. Bo model jawi się jako szpica Twojej kolekcji.
greatgonzo

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 28 listopada 2016, 15:59

greatgonzo napisał(a):(...)szkoda, że zdjęcia w tak podłej aranżacji. Bo model jawi się jako szpica Twojej kolekcji.

Aranżacja powstała na szybko, głównie w celu wysłania fotek do Australii, więc "przy okazji" pokazałem je na forum.
Obiecuję poprawę :lol:
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Aleksander » wtorek, 29 listopada 2016, 00:14

Zdjęcia warsztatowe Spitfire VI - na razie przed skończeniem kładzenia kalkomanii i w fazie wstępnej po pokryciu Clear Gloss Humbrola.
Szkoda, że nie sfotografowałem tego co zrobiłem, żeby kabina wyglądała na ciśnieniową ;o) - w każdym razie jest tylna płyta oraz, z przodu, wgłębienia na nogi pilota - niestety, wszystko już przykryte kabiną Lobelle :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reszta pewnie jak skończę (niewiele brakuje)
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli