Witam. cieszę się, że model zainteresował Kolegów i dziękuję za wszystkie uwagi.
Josef Priller napisał(a):Model pierwsza klasa, bardzo mi się podoba. Jakich farb użyłeś do kamuflażu Olive Drab/Neutral Grey?
Generalnie do modeli lotniczych używam farb Gunze Mr Color serii C - uważam je za najlepsze. Góra P-47 to Olive Drab C 304, natomiast nie pamiętam oznaczenia użytej na dolne powierzchnie farby Neutral Gray.
Jaho63 napisał(a):Bardzo na plus delikatne odrapania, na leciutki minus ramki oszklenia i jednolity OD. Ja wiem, że nie każdy model trzeba od razu cieniować i cudować, ale Olive Drab to specyficzna farba. Może 3 lata wstecz też bym tak zrobił, ale teraz nie wyobrażam sobie OD jako jednego koloru.
piotr dmitruk napisał(a):pilot jeszcze lepszy
Aż wróciłem do początku, czy czegoś nie przeoczyłem, ale gdzie, o pilocie ani słowa!
A figurka pilota zacna.
Lekko na swoją obronę co do ramek oszklenia powiem, że fotki są w bardzo dużych zbliżeniach ale mam świadomość, że można to było zrobić lepiej

. Całkowicie się z Tobą zgadzam, że OD nie może tworzyć jednolitej powierzchni. W tym modelu też to delikatnie różnicowałem ale moje marne fotki tego w zasadzie w ogóle nie pokazują. Model z założenia robiłem jako niezbyt zmęczony wojną, choć nie wiem czy to założenie słuszne bo to konkretne malowanie uwidacznia już 5 zwycięstw Lt Franka Kibbe i z tego co pamiętam pochodzi z początku 1944 r.
pik napisał(a):Mnie też się wykonanie podoba! Tylko ten "Little Chief" trochę oklepany...
Wiem ale jak w 2005 r. kupiłem ten model i zobaczyłem piękne pudło z "Little Chiefem" od razu podjałem decyzję, że żadne inne malowanie nie wchodzi w grę.
piotr dmitruk napisał(a):Popraw proszę fotografie. Na tym forum nie można linkować do stron hostingowych z reklamami.
Pierwsze zdjęcie poprawiłem.
Model fajny, pilot jeszcze lepszy.
Przepraszam jeśli coś nie tak z fotkami - faktycznie nie przeczytałem Waszych zasad zamieszczania fotek i pojechałem prosto z mojej strony na image shack. Rozumiem, że chodzi o to by fotki nie zawierały linków do strony, z której pobrane zostały zdjęcia ? Jeśli coś jeszcze jest nie tak prosze o podpowiedź, gdyż na tej samej stronie mam inne fotografie moich modeli, które także chciałbym zamieścić.
Cieszę się, że model generalnie został dobrze odebrany, a z ocen pilota cieszę sie jeszcze bardziej bo figurki w 1/48 to bardzo ważny element prawie każdej z moich prac . Pozdrawiam. RB.