Su-34, Italeri 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Su-34, Italeri 1/72

Postprzez MadYarpen » niedziela, 2 listopada 2014, 13:04

Chciałbym wam pokazać mój pierwszy model sklejony po latach. Można uznać, że pierwszy w ogóle, bo tamte się nie liczą, za młody byłem na tę zabawę:)

Wybrałem Su-34 bo ma piękną sylwetkę i widok zdjęcia tego samolotu na tvn24 nakłonił mnie do powrotu do modelarstwa. Produkt Italeri, nie najgorszy, acz bez rewelacji – źle spasowana owiewka, dysze oraz wloty powietrza do silników. Te ostatnie poprawiłem szpachlą, prawie że udało się zlikwidować uskok:). Dysze są trochę za wąskie więc nie wiem jak by to można poprawić (doklejane do kadłuba do tyłu, nie wsuwane), natomiast owiewkę bałem się szpachlować. Najgorsze były jednak farby Vallejo, które w ogóle nie trzymały się podkładu. Dokładnie je wymieszałem, pactra trzymała się super, a tych nie trzeba było nawet dotknąć żeby pojawiły się drobne ubytki – nie mówiąc o maskowaniu taśmą i blu tackiem. A że pactrą były malowane tylko szare elementy oraz podwozie, to było nerwowo i nie mogłem doczekać się lakierowania. Lakier półmatowy Mr Hobby z puszki.

Ogólnie jestem z modelu zadowolony, zważywszy, że to mój pierwszy. Jest pomalowany pędzlem. W stosunku do pudełka jedyna różnica to rurka pitota z igieł lekarskich.
Kolejne będą na pewno lepsze. Nie ustrzegłem się kilku błędów, było trochę niedokładności. Najgorsza niedoróbka to w sumie owiewka – jestem w miarę zadowolony z jej malowania, ale była przyklejona już do malowania kamuflażu. I odklejając taśmę, zerwałem też owiewkę. Więc łączenie straciło na urodzie, potem dałem więcej wikolu żeby mieć pewność że będzie się trzymać - niestety wypłynął mi spod plastiku i widać go przez szybę...

Poza tym średnio udany wash (myślę że to też konsekwencja nieco zbyt grubo położonych farb i lakieru), próba brudzenia matowej farby była błędem, ale to na dole na silnikach więc z góry nie widać. Całkiem fajnie wyszły mi (przypadkiem) przebarwienia zrobione farbą olejną.

Poniżej zdjęcia, wykorzystałem fakt że w nowym mieszkaniu mam balkon:) Jak na telefon chyba są OK.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oczywiście komentarze mile widziane:)
MadYarpen

Reklama

Re: Su-34, Italeri 1/72

Postprzez myszoskoczek » niedziela, 2 listopada 2014, 14:20

Fajny samolot, łosz chyba trochępowychodził z linii ale i tak jestem na "TAK" :mrgreen:
Obecnie na warsztacie: A-7P Corsair II viewtopic.php?f=12&t=82622
Pamiętajcie, wszystko wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach
myszoskoczek

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 2 listopada 2014, 15:08

Fajny samolot, ciekawy model, ale:
viewtopic.php?f=10&t=63251
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez MadYarpen » niedziela, 2 listopada 2014, 15:38

piotr dmitruk napisał(a):Fajny samolot, ciekawy model, ale:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=10&t=63251

Oczywiście. Ale ja się dopiero co wprowadziłem. Także wybaczcie tło, kolejne będą estetyczniejsze;)
MadYarpen

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 2 listopada 2014, 16:45

No nie jest tak źle :mrgreen: Za kratą zieleń :lol: Pralka niczego sobie bardzo zgrabna i nie każdy ma taką na balkonie :lol:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 2 listopada 2014, 18:14

To klima, proszę Pana. Lansik ;o)
:arrow: MadYarpen
Pudło może być, tylko przyczep do poręczy dwoma "szczypakami" kawałek białego papieru. Nic więcej nie potrzeba.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez MadYarpen » niedziela, 2 listopada 2014, 18:41

Ok, zrobi się. W przyszły weekend cyknę jeszcze jakieś fotki. Bo w tygodniu raczej nie wrócę do domu jak będzie jasno.
MadYarpen

Postprzez Solo » niedziela, 2 listopada 2014, 18:49

No no, jak na pierwszy raz to naprawdę znakomicie. Świetne.
Moje gratulacje.
Solo

Postprzez spiton » niedziela, 2 listopada 2014, 21:06

Ten samolot ma przepiękną linię. Mam go w szafie, i kusie mnie od czasu do czasu. Fajnie dobrałeś kolory. Czekam na kolejne zdjęcia. Ten model jest ich zdecydowanie wart !
spiton

Postprzez MadYarpen » niedziela, 2 listopada 2014, 21:39

Dzięki za miłe słowa. Samolot jest przepiękny, to prawda. Zamierzam go zrobić jeszcze raz, za jakiś czas. Tylko lepiej;) Zdjęcia postaram się zrobić za tydzień, jak tylko pogoda w miarę dopisze.
Jakby ktoś potrzebował, to kolory to sky blue/deep sky blue/blue green Vallejo, plus dark ghost grey pactry.
MadYarpen

Postprzez zegeye » niedziela, 2 listopada 2014, 23:12

Góralskie kapciuchy rządzą ;o) (bez urazy) Model niezły. Samolot przepiękny. Dasz nową sesję foto i będzie git. :D
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Aleksander » czwartek, 6 listopada 2014, 23:31

Co prawda nie ma śmigła :D , ale podoba mi się - jak na pędzel, wygląda całkiem nieźle. Powodzenia z następnymi!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez MadYarpen » piątek, 7 listopada 2014, 12:06

Dzięki, w malowaniu pędzlem najbardziej problematyczne było maskowanie - najwygodniej takie nieregularne kształty zamaskować blu tackiem, ale pod niego łatwo podchodzi farba - nawet jak wykałaczką ją przyklejałem w bardzo, bardzo cienkiej warstwie przy krawędzi wzoru. Po odklejeniu bardzo często było zgrubienie na krawędzi - a o szlifowaniu nie mogło być mowy, bo farba trzymała się przeraźliwie słabo.

Kolejny model już czeka, będzie trening z aerografu. A tego sfotografuję raz jeszcze, bez śmiecia nad głowami pilotów :oops:
MadYarpen

Postprzez MadYarpen » wtorek, 6 stycznia 2015, 20:54

Udało mi się złapać trochę słońca dzisiaj:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze dodatkowo dla pokazania rozmiarów - bo to spore bydle.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MadYarpen

Postprzez spiton » wtorek, 6 stycznia 2015, 21:59

Niesamowicie efektowny samolot, bardzo fajny model !
spiton

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli