A.W. Siskin IIIa Matchbox 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: A.W. Siskin IIIa Matchbox 1/72

Postprzez jarek38 » wtorek, 2 lutego 2010, 18:47

donalyah00 napisał(a): Czy nie powinna być czerwona tak jak wnętrza kół? Wydaje mi się również, że zewnętrzne części krawędzi natarcia śmigła były obite blachą.

Oczywiście że tak, piasta powinna być czerwona. Śmigło z czerwoną piastą od "M" czeka na swój czas (bez okuć). Natknąłem się na zdjęcia śmigieł całych drewnianych, inne w 7/8 zamalowanych srebrzystą farbą plus oczywiście kołpak w kolorze dywizjonu,bez nabitej blachy, z kołpakammi i z okuciami sobie nie przypominam, ale na pewno takie zdjęcia muszą być gdyż mam fotę modelu Czyżyka angielskiego modelarza z takim właśnie wykończeniem, komu jak komu ale Anglikowi w tej kwestii można zaufać. Po własnoręcnym wystruganiu rzeczonego przedmiotu sporu :mrgreen: nie miałem sumienia zamalowywać tego elementu, wybrałem przynajmniej na jakiś czas taką właśnie wersję.

Ale wtopa, zapomniał bym o podziękowaniach. Wielkie dzięki za opinię i rzeczowe trafione uwagi.
Pozdrawiam Jarek
jarek38

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez donalyah00 » czwartek, 4 lutego 2010, 15:28

Całkiem sprytny patent z "kreskowaniem" - do zapamiętania. :)

jarek38 napisał(a):
donalyah00 napisał(a):
Mac Eyka napisał(a): Tę osłonę, po oglądnięciu podobnego zdjęcia ale z 29 dywizjonu pomaluję chyba na czerwono.

Oświećcie mnie proszę Panowie - czy chodzi o ten pas pomiędzy płóciennymi osłonami luku radiowego?

Dokładnie tak.

Hmm... Pooglądałem trochę fotek maszyn z różnych dywizjonów i mam wrażenie, że pas pomiędzy płóciennymi pokrywami również jest płócienny. Brakuje mi tam różnicy kontrastu, która powinna wystąpić na styku koloru płótna i dywizjonowej czerwieni (lub zielonego (Nivo) bądź Aluminium Dope).

jarek38 napisał(a): Zwróć uwagę na długość amorków, znów po fakcie przeglądając raz jeszcze plany, zauważyłem dwa położenia kół (na ziemi i w locie). "M" dał amorki z długością przystosowaną do dołączonej podstawki(w locie)

Dzięki za spostrzeżenie - jakoś za wysokie było dla mnie podwozie w modelu, tylko nie zorientowałem się dlaczego. Przerobiłem już odpowiednio golenie, zdjęcia wkrótce.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez jarek38 » czwartek, 4 lutego 2010, 18:15

donalyah00 napisał(a):Brakuje mi tam różnicy kontrastu, która powinna wystąpić na styku koloru płótna i dywizjonowej czerwieni (lub zielonego (Nivo) bądź Aluminium Dope).

W takim razie jeszcze poprzyglądam się zdjęciom, ten element ciągle jeszcze u mnie srebrny, poczekam na Twoją galerję z decyzją. Spójrz na to zdjęcie, jestem przekonany, że między płótnem osłony luku radiowego jest blacha.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... n_ExCC.jpg
Pozdro Jarek
jarek38

Postprzez Jaho63 » czwartek, 4 lutego 2010, 19:45

Wprawdzie nie moje klimaty (nie, że brytyjskie, boże broń), ale mam wielki sentyment do dwupłatów właśnie w tej skali. Niektóre wyglądają nieprawdopodobnie. Na ekranach monitorów tego nie widać, ale już na wystawach, kiedy zobaczysz obok siebie takiego misternego malucha i jego większy odpowiednik, ech... nie ma, co gadać (to nie znaczy, że nie doceniam kunsztu takiego np. "Jarzyny"). Jasne, że te większe biją przysłowiowym "detalem", ale nigdy nie będą cacuszkami. ;o) Wiesz, o co mi chodzi?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez jarek38 » piątek, 5 lutego 2010, 15:29

Jaho63 napisał(a):Wiesz, o co mi chodzi?

Myślę, że kontekst złapałem ;o)
Dzięki, fajnie to ująłeś.

Pozdrawiam Jarek
jarek38

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli