Jak-1M, 1:72, Plastyk

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Jak-1M, 1:72, Plastyk

Postprzez spiton » piątek, 1 października 2010, 14:00

Jacek Bzunek napisał(a):
spiton napisał(a):Zdaje się, że PART robi do niego blachy. Warto by je mieć. Kabinkę można wytłoczyć, śmigło zamienić na jakieś normalne, golenie zrobić z igieł, rury wydechowe przeszczepić od innego modelu (ciekawe czy pasowałyby od łagga 3 rodena, tak są chyba 3 komplety.

Przecież A-model robi coś co bardziej przypomina Jak-1 (co prawda wczesnego), zakres przeróbek na Jak-1b dużo mniejszy. Jeśli ktoś chce się wykazać niech zrobi Jaka od podstaw ale po co męczyć się z prawie z ponad trzydziestoletnim ... czymś.

Jacek, to jak tunningowanie malucha <-)). Wiadomo, że wyścigówki się nie zrobi, ale chętnych na tego typu działania zawsze jest wielu.
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jaho63 » piątek, 1 października 2010, 14:10

Jeżeli ktoś chce Jaka, to lepiej brać A-model. Jeżeli ktoś chce się wykazać modelarskim kunsztem to lepiej to pokazać na takim czymś. :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Mac Eyka » piątek, 1 października 2010, 14:28

Jacki i Jaho muszę się przyznać, że jestem posiadaczem zestawu z A-Model. Kupiłem go bo miał dobre opinie.
Ale po bliższym przyjrzeniu się entuzjazm mi opadł.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Jaho63 » piątek, 1 października 2010, 14:36

Mac Eyka napisał(a):mi opadł

No, ale nie aż tak bardzo jak po obejrzeniu naszego starego zestawu?
Poza tym są na to pewne środki. ;o) :mrgreen:
Jaho63

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 1 października 2010, 14:42

Mac Eyka napisał(a):Jacki i Jaho muszę się przyznać, że jestem posiadaczem zestawu z A-Model. Kupiłem go bo miał dobre opinie.
Ale po bliższym przyjrzeniu się entuzjazm mi opadł.

AModel? Czy ktoś go z naszych budował ich Jaka? Nie pamiętam żadnej relacji.

Macieju, tak OT, ale po co to "samozwańczy" w podpisie? Nie ma żadnej innej Gildii śmigiełkowej poza Twoją. Ja proponuję zamiast tego napisać : Dożywotni.
Grzegorz2107

Postprzez erkamo » piątek, 1 października 2010, 15:23

Jaho63 napisał(a): Np. komory podwozia poprawione, ale chyba w/g swojego "projektu"? :)

Napisał, że korzystał z pewnej dostępnej mu dokumentacji. Być może był zbyt łatwowierny i uwierzył w doskonałość tego opracowania. Z resztą nie tylko on jeden tak czyni, aby po paru latach stwierdzić, że plany z których korzystał były do... :-/ .
Bardziej istotny jest fakt, przynajmniej dla mnie, że postarał się wydobyć z tego modelu coś więcej, niż tylko opary vintage'u. ;o)
Moim zdaniem to całkiem przyjemna "reanimacja jaczka", nawet jeśli pacjent nieco słabuje. Na razie nie znalazłem na forach lepszego wykonania tego zabytkowego modelu. :)
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez dewertus » piątek, 1 października 2010, 19:39

Grzegorz2107 napisał(a):AModel? Czy ktoś go z naszych budował ich Jaka? Nie pamiętam żadnej relacji.

Wprawdzie nie "1" ale z A-Modelu budowałem 9P i 18. Wybrałem te modele tylko dlatego, że nikt inny ich nie robi. Co do "1" to podejrzewam, że jakościowo wcale nie jest lepsza od MIKRO72 z lat 80', a cena jest dużo wyższa...

Jak się uporam z ŁaGG'iem, to na warsztat wędruje "7" Modelista i właśnie ZSTowska "1"...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez JGucwa » piątek, 1 października 2010, 23:15

dewertus napisał(a):...Jak się uporam z ŁaGG'iem, to na warsztat wędruje ... i właśnie ZSTowska "1"...

Jestem w pełni ZA!

A co do modelu Krzyśka ... vintage, więc mi się podoba. Osobiście doradzałbym malowanie aerografem, ale o tym mówię mu przy każdej okazji :-> . Wiem, że "pod choinką" znajdzie aero i ... wtedy wszyscy zobaczymy na co stać Krzyśka!
Najważniejsze jest jednak jedno: sprawia mu to radość! Czego chcieć więcej?
Prezentuje swoje modele tak, jak każdy z nas. Różne nam przy tym przyświecają cele i każdy do "lepiactwa" podchodzi nieco inaczej.
Jeżeli ten styl sprawia mu radość i daje satysfakcję, to mówię: TAK TRZYMAJ!
Jeśli zaś zechce upodabniać swoje modele do oryginałów pakując w nie blaszki, żywice i nie wiadomo co jeszcze - powiem to samo!
Modelarstwo ma sprawiać przyjemność i dopóki ją sprawia - ma sens!!!
Każdy z nas robi to, na co ma ochotę! Czyż nie???
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 3 października 2010, 22:02

dewertus napisał(a):Jak się uporam z ŁaGG'iem, to na warsztat wędruje "7" Modelista i właśnie ZSTowska "1"...

Właśnie zanabyłem drogą "Kup teraz" na pewnym serwisie aukcyjnym plastykowego Jaka w żółtym pudełku, a więc ok. 30 letniego. Za całe 9PLN. Nie mogłem sobie odmówić! Może to ten, którego skończę? :mrgreen:
Grzegorz2107

Postprzez Jaho63 » niedziela, 3 października 2010, 23:13

Grzegorz2107 napisał(a):Może to ten, którego skończę?

Gdyby tak jeszcze wyobrazić sobie, że będzie ten model robiony w dzisiejszych czasach, z dzisiejszymi materiałami, środkami i wiedzą. To by było! Ech, pomarzyć tylko. ;o)
Jaho63

Postprzez spiton » poniedziałek, 4 października 2010, 02:10

Jaho63 napisał(a):
Grzegorz2107 napisał(a):Może to ten, którego skończę?

Gdyby tak jeszcze wyobrazić sobie, że będzie ten model robiony w dzisiejszych czasach, z dzisiejszymi materiałami, środkami i wiedzą. To by było! Ech, pomarzyć tylko. ;o)

No właśnie ,-)) szkoda go na vintage <-)).
spiton

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli