Meserschmitt Bf-109 E Tamiya 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Meserschmitt Bf-109 E Tamiya 1/48

Postprzez Jaho63 » niedziela, 19 grudnia 2010, 14:07

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Powiedziałbym nawet, że jak na samolot Wicka tych plamek jest ciut za mało

za mało i za duże "kropy" zdradzają metodę w sensie, że widać, że to jest model, a nie "oryginał". Nawet jeśli metoda jest "ta sama" efekt jest zupełnie inny. Chyba, Tomku nigdy nie widziałeś tak wykonywanego "natrysku". Gdyby przeskalować model do wymiarów rzeczywistych to niektóre "plamki" miałyby ok. 10cm średnicy. Taki "efekt" z szczotki jest absolutnie niemożliwy do wykonania.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez nariman » niedziela, 19 grudnia 2010, 14:13

Jaho63 napisał(a):
Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Powiedziałbym nawet, że jak na samolot Wicka tych plamek jest ciut za mało

za mało i za duże "kropy" zdradzają metodę w sensie, że widać, że to jest model, a nie "oryginał". Nawet jeśli metoda jest "ta sama" efekt jest zupełnie inny. Chyba, Tomku nigdy nie widziałeś tak wykonywanego "natrysku". Gdyby przeskalować model do wymiarów rzeczywistych to niektóre "plamki" miałyby ok. 10cm średnicy. Taki "efekt" z szczotki jest absolutnie niemożliwy do wykonania.

Czy ja wiem czy niemożliwy,gdyby zrobić od podstaw narzędzie zp.coś w rodzaju szczotki drucianej tylko z wykorzystaniem np.krawieckich igieł to może plamki byłyby odpowiednie. Jednak czy to by miało sens i komuś by sie chciało?
nariman

Postprzez Okrach » niedziela, 19 grudnia 2010, 14:14

Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Jaho63 » niedziela, 19 grudnia 2010, 14:21

Panowie nie zrozumieliście, chodziło o uzyskanie w realu takich wielkich plamek (c.10cm) metodą "strząsania" ze szczotki.
Natomiast jeśli chodzi o uzyskanie tak drobnych plamek w sali, nawet 48-ce to wydaje mi się trudnym będzie to zrobić pryskając farbę z pędzelka. Wydaje mi się, że prędzej to się uda właśnie jakąś przeschniętą gąbką, czy rozcapierzonym pędzelkiem "taptać" po parę plamek. Ale, tu już nie wyrokuję.
Jaho63

Postprzez nariman » niedziela, 19 grudnia 2010, 14:25

Jaho63 napisał(a):Panowie nie zrozumieliście, chodziło o uzyskanie w realu takich wielkich plamek (c.10cm) metodą "strząsania" ze szczotki.
Natomiast jeśli chodzi o uzyskanie tak drobnych plamek w sali, nawet 48-ce to wydaje mi się trudnym będzie to zrobić pryskając farbę z pędzelka. Wydaje mi się, że prędzej to się uda właśnie jakąś przeschniętą gąbką, czy rozcapierzonym pędzelkiem "taptać" po parę plamek. Ale, tu już nie wyrokuję.

Mi właśnie lepiej było papaplać pędzlem gąbką tez próbowałem i jakoś mi to nieszło
nariman

Postprzez Okrach » niedziela, 19 grudnia 2010, 14:42

Jaho63 napisał(a):Panowie nie zrozumieliście, chodziło o uzyskanie w realu takich wielkich plamek (c.10cm) metodą "strząsania" ze szczotki.v

a to przepraszam :mrgreen:
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » niedziela, 19 grudnia 2010, 17:10

Jaho63 napisał(a):Taki "efekt" z szczotki jest absolutnie niemożliwy do wykonania.

Są zdjęcia (choćby w starym ModelArt, którego nie mam teraz pod ręką) mechaników z JG2, którzy nakładają taki kamuflaż na lotnisku polowym we Francji. W rękach mają sztywne szczotki (ryżowe ?) a jeden nawet coś, co wygląda jak mop na kiju.

Jaho63 napisał(a): metodą "strząsania" ze szczotki

Te plamki nie były strząsane. Raczej przypominało to malarską technikę topowania - uderzeń pędzlem o sztywnym włosiu niemal prostopadle do malowanej powierzchni.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez Jaho63 » niedziela, 19 grudnia 2010, 17:34

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Te plamki nie były strząsane. Raczej przypominało to malarską technikę topowania - uderzeń pędzlem o sztywnym włosiu niemal prostopadle do malowanej powierzchni.

Tomek, wierz mi, wiem jak to się robi. Próbowałem Ci uzmysłowić tylko, że niezależnie jakiej użyliby szczotki jak również jakiejkolwiek użyli gęstości farby, nie ma najmniejszych szans na uzyskanie takich wielkich plam. Dlatego model zdradza, że jest tylko modelem, że był topowany pędzlem modelarskim, ręką modelarza. Przecież wiesz o co chodzi?
Jaho63

Postprzez Kuba P. » niedziela, 19 grudnia 2010, 17:54

Panowie, 3 grosze tytułem uzupełnienia i sprostowania:

[1] Poza Kettenkradem jeszcze wózek do bomb nie ma tu zastosowania. Pomijam kwestię braku w tym samolocie zbiornika w ogóle, to zbiornik był najpierw podwieszany ręcznie a potem napełniany.

[2] Plamkowanie kadłuba jakby tylko było gęstsze i bardziej jednolite wyglądałoby zupełnie nieźle.

[3] Ta kamizelka (Schwimmweste) była nie tyle żółta co beżowa, piaskowa. Żółta o ile mnie pamięć nie zawodzi była tratwa (Rettungsboot, Schlauchboot).
Kuba P.

Postprzez Okrach » niedziela, 19 grudnia 2010, 18:19

Kuba P. napisał(a):[3] Ta kamizelka (Schwimmweste) była nie tyle żółta co beżowa, piaskowa. Żółta o ile mnie pamięć nie zawodzi była tratwa (Rettungsboot, Schlauchboot).

Zgadza sie. Nie mam pytan :mrgreen: Okres BoA byl wlasnie pogrzebem Schwimmweste, ktora nie dosc ze ciezka i gruba to jej przydatnosc okazala sie znikoma. Maj. Wick nosil do swego konca taka kamizelke i ktoz wie co by bylo gdyby mial tratwe ratunkowa do dyspozycji?...
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Kuba P. » niedziela, 19 grudnia 2010, 18:28

A tam, pogrzebem. To chyba trup się wykopał, wrócił w lepszej formie:

Obrazek
Schwimmweste '43 Fl.30154-2

Jak widać Werner już nosił taką:
Obrazek

Wick o ile kojarzę fotki latał zarówno w takim paradnym kapoku ale i widać na zdjęciach, że w takiej kamizelce również działał.
Kuba P.

Postprzez Okrach » niedziela, 19 grudnia 2010, 18:48

Faktem jest, ze kapoki (wzor 35 i 37) wycofywano wlasnie w trakcie BoA. A wiec pogrzeb byl :D A kolor zalezny od producenta byl. Czesc byla zolta czesc bezowa. Podobnie z kamizelkami nadmuchiwanymi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Kuba P. » niedziela, 19 grudnia 2010, 18:51

Okrach napisał(a):Faktem jest, ze kapoki (wzor 35 i 37) wycofywano wlasnie w trakcie BoA. A wiec pogrzeb byl :D

Jak się ten kapok nazywał? Tez Schwimmweste?
Dzięki za fajne fotki.
Kuba P.

Postprzez Okrach » niedziela, 19 grudnia 2010, 18:59

Kuba P. napisał(a):Jak się ten kapok nazywał? Tez Schwimmweste?
Dzięki za fajne fotki.

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Kuba P. » niedziela, 19 grudnia 2010, 19:07

O proszę, jak miło.
Fl. 30154 mam trzech producentów:

Auergesellschaft A.G Orianienburg
Drägerwerk, Lübeck
Klepperwerke, Rosenheim

Jest jeszcze Fl.30156 Kapok-Schwimmwest m. Kinnstütze oraz Fl.30157 Kapok-Schwimmwest m. Kinnstütze, oba prod. Drägerwerk, Lübeck. Co to jest to Kinnstütze, podbródek? Jak to działało? Jest ten kapok na zdjęciu, tylko nie rozumiem tego podbródka...
Wreszcie się czegoś może dowiem na tym forum :P
Kuba P.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli