Fw 190 D-9 "Czerwona 1", Tamiya 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Fw 190 D-9 "Czerwona 1", Tamiya 1/48

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » piątek, 30 grudnia 2011, 23:09

_iceboy napisał(a):zawsze można gawno złotem przyklepać, i będzie jak w bajce. ;o)

100%, ze tak jest, lub tak może być
Mecenas...Kolekcjoner...

Reklama

Postprzez Daniel iceman Gronowski » piątek, 30 grudnia 2011, 23:41

Dziękuje Panowie za każdy wpis.

No niestety idealnych modeli nie ma i ten też taki nie jest. Brzuszek może troszeczkę przejaskrawiony zrobiłem, ale zdjęcia czerwonego spodu na białym tle znacznie podbijają ten kontrast.

Sebastian co konkretnie nie podoba Ci się w tej trawie? Wiem, że dziwne te placki posiałem, można jeszcze dosadzić trochę zielska. Z kolei cała podstawka w trawie to nuda :) Chętnie poczytam jak Ty to widzisz.

Nad zdjęciami ciągle pracuję, mam problem z dobrym doświetleniem modelu, także muszę dokupić jeszcze jedną świetlówkę bo 2 to za mało. Chyba, że macie jakieś inne sugestie?

Icek no te klapy tragiczne są i nic już na to nie poradzę, zrobiłem co mogłem, żeby jakoś to miało ręce i nogi :?

Pozdrawiam

Ps. Następny będzie konkursowy ropuch Hs 129 od Hasegawy, także u mnie Niemiec ciągle w natarciu :lol:
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 8 stycznia 2012, 01:10

Cześć, zrobiłem jeszcze jedną sesję, bo nie byłem do końca zadowolony ze zdjęć. Teraz jest moim skromnym zdaniem lepiej, widać parę smaczków malarskich takich jak np. przebijająca biała spirala na kołpaku śmigła, zabrudzenia na dolnej osłonie silnika i reszcie płatowca itd.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Enjoy ;o)
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Kuba P. » niedziela, 8 stycznia 2012, 02:03

Jakbyś tylko zrobił dokładnie to samo ale z lepszego zestawu, nawet niepoprawiony Dragon albo Eduard a już idealnie z poprawionego Eduarda to byłby to Focke-Wulf roku na tym forum. Ty go tak ładnie i tak zadziwiająco z wyczuciem merytorycznej poprawności pomalowałeś, że po prostu szkoda, że wyjściowy model nie jest na równym jak malowanie poziomie. Warto podkreślić, że malowanie Fw 190 A-8/D-9 prod. Fieselera jest dość charakterystyczne z uwagi na gęste, małe, bardzo szczególne plamki. Takie łezki. Tu wygląda to tak, jak powinno i to mi się cholernie podoba.
Jakbyś miał chęć wrócić jeszcze do D-9 czy innego 190 D - napisz, podpowiem jaki model kupić i jak poprawić. Będzie miło asystować bo widzę, że malowanie tych sprzętów ogarniasz bardzo dobrze.
Kuba P.

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 8 stycznia 2012, 10:31

Dziękuje Kuba, jako jeden z niewielu doceniłeś mój trud włożony w malowanie z "nosem w Crandalu", by odtworzyć każdą charakterystyczną plamkę tej pięknej maszyny ;o) Oczywiście, że D-9 jest za zjawiskowym samolotem, by poprzestać tylko na jednym modelu w kolekcji. Zakupiłem już Dorę od Edka i w przyszlości chciałbym ją zrobić w kolejnym malowaniu z Cyrku, czekam tylko na Wasz zestaw korygujący :)

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez shivadog » niedziela, 8 stycznia 2012, 11:23

Mi się bardzo podoba.
Fajnie, że zrobiłeś nowe fotki, te poprzednie były w dużej mierze pod światło i nie było widać
jak znakomicie jest pomalowany.
Popraw mu jeszcze ten kawałek lotniska i zrób mu sesję w plenerze.

Pozdrawiam,

Jerzy
shivadog

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 8 stycznia 2012, 11:30

O kurcze, ja go jeszcze nie pochwaliłem ;o) jest świetny, genialne malowanie, charakterystyczne niemieckie ciapki to po prostu mistrzostwo. Pozwoliłem sobie troszkę poprawić jedną fotkę, kontrast, czystość, ostrość itp., teraz chyba smaczki malowania są lepiej widoczne.
Obrazek
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez karolkonw » niedziela, 8 stycznia 2012, 14:10

no cóż muszę przestać przeglądać forum bo odechciewa się robić cokolwiek:)
Prześliczna Dora!
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez _iceboy » niedziela, 8 stycznia 2012, 14:32

Fantastycznie zrobione zdjecia. Piekne malowanie. Moglbys zrobic tutorial z nastepnego warsztatu opisujac cisnienie, konsystencje farby itp. Brawo!

P.s
Sorry za brak polskich znakow, ale pisze z klawiatury takowych nie posiadajacych.
_iceboy

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 8 stycznia 2012, 16:00

Danielu szacun, przepiękna robota z tym malowaniem. Też Ci "pocukruję"... tak ze dwie kostki ;o) Obrazek

3maj tak dalej.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Artur Domański » niedziela, 8 stycznia 2012, 16:03

Piękna panienka
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 8 stycznia 2012, 16:24

Wielkie dzięki wszystkim!

Jerzy co konkretnie poprawić w podstawce? Dosiać trawy, urozmaicić kolor?

Tomek przesadziłeś z tym mistrzostwem, gdybym malował jak Chris Wauchop to by było uzasadnione :oops: Wielkie dzięki za podrasowanie fotki, musisz mnie tego nauczyć!

Olek tutorial mogę zrobić, ale poza proporcjami farby i wielkością ciśnienia, które można łatwo zdefiniować, są rzeczy które trudno opisać jak np. zmieniająca się odległość aerografu od modelu podczas psikania, ruch ręki itp. Rozwiązanie jest jedno - nalać farby, sięgnąć po jakiś stary model i dużo ćwiczyć ;o)

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez shivadog » niedziela, 8 stycznia 2012, 16:33

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Jerzy co konkretnie poprawić w podstawce? Dosiać trawy, urozmaicić kolor?

Mam nadzieję, że odpiszę Ci ktoś kto ma większe doświadczenie w robieniu ziemi.

Ja bym posmarował unigruntem ziemię (lub rzadkim wikolem), posypał mocno przesianym piaskiem + jakieś starte pastele, pigmenty itp. w naturalnych kolorach. Można spróbować porobić jakieś plamy mocno rozcieńczoną olejną.
Na pewno trzeba się pozbyć wyraźnego podziału na ziemię i trawę (wygląda to teraz jak jakiś dziwny zalew, albo archipelag), dodaj trochę kępek tu i tam oraz pojedyńczych źdzbeł.
shivadog

Postprzez Daniel iceman Gronowski » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 11:47

Dzięki Jerzy za radę, postaram się jeszcze powalczyć z tą trawą.

Po przejściu szybkiego kursu z obróbki-skrawania zdjęć z wykładowcą Tomkiem Chacewiczem :lol: (jeszcze raz dzięki!), wrzucam kilka podrasowanych fotek i tym samym z mojej strony temat "Red 1" uważam za zamknięty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez robert.bednarczyk » środa, 11 stycznia 2012, 14:11

Tego modelu nie znam i nie umiem się odnieść do jego merytorycznych błędów. Generalnie Focke - Wulfy to nie mój ukochany temat ale..... to co tu zobaczyłem jest niewątpliwie pokazem modelarskiego kunsztu na poziomie misztrzowskim. Dlatego tez pozwolę sobie wyrazic dla Kolegi najwyższe wyrazy uznania....z lekką nutką zazdrości ;o) . Pozdrawiam. Robert Bednarczyk - Lublin.
robert.bednarczyk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli