Jakowlew Jak-3 (1:72, Zvezda)

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Jakowlew Jak-3 (1:72, Zvezda)

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 15 września 2012, 17:34

dymuwa, Ty jesteś dość oblatany w sowieckich realiach. czy Twoim zdaniem taki mało kontrastowy kamuflaż jest OK?
Na większości zdjęć widać jednak, że kolory dość znacznie różnią się odcieniem. W tym modelu ciężko zauważyć różnicę między granicami kolorów, czy sądzisz, że lepiej by było dać jednak ciemniejszy ten drugi kolor na górze?
Grzegorz2107

Reklama

Postprzez dymuwa » sobota, 15 września 2012, 18:04

Grzegorz2107 napisał(a):dymuwa, Ty jesteś dość oblatany w sowieckich realiach. czy Twoim zdaniem taki mało kontrastowy kamuflaż jest OK?
Nie chciałbym wywoływać kolejnej draki, ale... Na większości zdjęć widać jednak, że kolory dość znacznie różnią się odcieniem. W tym modelu ciężko zauważyć różnicę między granicami kolorów, czy sądzisz, że lepiej by było dać jednak ciemniejszy ten drugi kolor na górze?

Grzegorzu, z tego co było ustalone wg standardu ostatnich lat wojny, myśliwce malowano następująco:
dolne powierzchnie - farba АМТ-7 (podaje mieszankę, którą po długich debatach "zatwierdzono" na rosyjskim scalemodels.ru - wg. Tamiya Acrylic XF23-60%+XF2-35%+XF8-5%)
górne powierzchnie - plamy z ciemno-szarego АМТ-11 (XF54-60%+XF2-35%+XF8-5%) i błękitno-szarego АМТ-12 (XF53-95%+XF2-5%)
Znany jest fakt, że radzieckie farby z tego okresu, jak i japońskie nie były zbyt trwałe, szczególnie pod wpływem słońca.
Znane foto Jak-a Rogowoja są z okresu zimowego, czyli jak on był świeżo malowany, przypuszczalnie stąd lepszy kontrast.

Wg. mnie Cichociemny zrobił model samolotu Rogowoja bardziej z lata 1945. Tak duże ślady eksploatacji sugerują, że samolot był w użyciu przynajmniej pół roku, tzn. szaro-niebieski mógł wypłowieć. Model bardzo spodobał się, ale mnie osobiście brakuje drobiazgów, np. rozbudowanej hydrauliki podwozia. No i przy ogonie zaczep anteny był znacznie wyżej.

PS.Ja osobiście zrobiłem "swojego Jaka" z większym odcieniem niebieskiego - http://karopka.ru/community/user/11614/?MODEL=273669
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Stratocaster » sobota, 15 września 2012, 18:20

świetna robota! Piękny model.
Stratocaster

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 15 września 2012, 18:44

dymuwa napisał(a):
PS.Ja osobiście zrobiłem "swojego Jaka" z większym odcieniem niebieskiego - http://karopka.ru/community/user/11614/?MODEL=273669

Inną różnicą między Twoim i tym jest dość łagodne przejście kolorów. Czy Jaki były malowane od szablonów z ostrą , lub lekko tylko rozlaną granicą kolorów, tak jak np.w brytyjskich czy raczej z przejściem barw łagodnym, takim typowym dla malowania od ręki bez szablonu?
Grzegorz2107

Postprzez dymuwa » sobota, 15 września 2012, 19:04

Grzegorz2107 napisał(a):... Czy Jaki były malowane od szablonów z ostrą , lub lekko tylko rozlaną granicą kolorów, tak jak np.w brytyjskich czy raczej z przejściem barw łagodnym, takim typowym dla malowania od ręki bez szablonu?

Moim zdaniem, szablonów raczej nie stosowano, chociaż schemat nakładania kolorów istniał.
Popatrz tu - http://rc230-normandieniemen.com/
Na pierwszym zdjęciu (trzej piloci na tle silnika Jak-a) wyraźnie widać, że na pierwotny kamuflaż naniesiony rozpylaczem z góry ręcznie - po prostu pędzlem nanoszono farbę na obdarcia.
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Cichociemny » sobota, 15 września 2012, 19:08

Skusz, Aleksander, Stratocaster- dzięki za opinie.

dymuwa napisał(a):No i przy ogonie zaczep anteny był znacznie wyżej.

Zdecydowanie.
Cichociemny

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 15 września 2012, 19:20

dymuwa napisał(a):
Grzegorz2107 napisał(a):... Czy Jaki były malowane od szablonów z ostrą , lub lekko tylko rozlaną granicą kolorów, tak jak np.w brytyjskich czy raczej z przejściem barw łagodnym, takim typowym dla malowania od ręki bez szablonu?

Moim zdaniem, szablonów raczej nie stosowano, chociaż schemat nakładania kolorów istniał.
Popatrz tu - http://rc230-normandieniemen.com/
Na pierwszym zdjęciu (trzej piloci na tle silnika Jak-a) wyraźnie widać, że na pierwotny kamuflaż naniesiony rozpylaczem z góry ręcznie - po prostu pędzlem nanoszono farbę na obdarcia.

OK, też tak mi się zdawało, że ostre granice kolorów nie są najlepszym wyborem.
Grzegorz2107

Postprzez dewertus » niedziela, 16 września 2012, 00:47

Cichociemny napisał(a):JCzerwony kołpak i białe (lub żółte, w zależności od źródła) pasy na usterzeniu pionowym to ówczesne oznaczenia 64GPM.

A czy możesz podać źródło informacji o czerwonym kołpaku i białych pasach? W materiałach, które posiadam mowa jest tylko o żółtym, pojedynczym pasie na stateczniku, a i kołpak owego Jaka nie jest czerwony a szary (w kolorze kamuflażu). Bardzo mnie to ciekawi bowiem jeden model Jaka tego pilota już popełniłem, a w kolejce czeka Edkowy Jaczek w 1/48...

Mam kilka zdjęć tego samolotu, niestety teraz nie mogę namierzyć dwóch, na których widać owego Jaka w pełnej krasie z obu stron. Ale jedno ze zdjęć daje do myślenia (jest to to samo zdjęcie co poniżej ale w nieco lepszej jakości) - jeżeli kolor numeru to biały, to mam dziwne wrażenie, że gwiazda miała żółtą obwódkę. Co ciekawe, nie tylko pasy za stateczniku mają różne kolory - w wielu publikacjach cyfra "15" też jest przedstawiana jako żółta, przy czym spotkałem się się już z miksem: żółty pas + żółta "15" oraz żółty pas + biała "15"...

Obrazek
źródło: http://www.airaces.narod.ru

Mnie zastanawia informacja o przydziale - 64 GIAP... Ten 64 GIAP mi nie leży ze względu na jego historię - jednostka wywodzi się z 271IAP, który rzeczywiście wchodził w skład 4GIAD i w 1944 trafił do Kurlandii, ale nie była to jednostka Floty Bałtyckiej (pierwsze walki miała nad Wielkimi Łukami i Kurskiem), a Rogowoj opisywany jest jako pilot Floty Bałtyckiej...W paru miejscach znalazłem zapis, że Rogowoj latał w 14 GIAP-KBF - co wydaje się całkiem logiczne i prawdopodobne. Nie ułatwia sprawy także informacja, że 64 GIAP latał na Jakach-1, 1b, 7, i ... 9; nie ma wzmianki o "3".

A co do ufundowania samolotu - to nie chodziło o gest wdzięczności a o "podarek" od marynarzy dla lotnika "morskiego".

Model bardzo fajny, choć jak dla mnie nieco za mocno przybrudzony na spodzie.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez dymuwa » niedziela, 16 września 2012, 06:23

dewertus napisał(a):....
A czy możesz podać źródło informacji o czerwonym kołpaku i białych pasach? ...

Chłopaki, polecam mało znaną rosyjską broszurkę "Myśliwce Jak w jednostkach frontowych" (można sobie ściągnąć gratis :D )
http://karopka.ru/community/warehouse/d ... ?id=530313
(format PDF i waży 22MB)
Jest ciekawa, ponieważ gros schematów malowań mało znane w Polsce i jest poparty zdjęciami i - !UWAGA!- potwierdzeniami autentyczności, zrobionymi przez niektórych weteranów,co w tych jednostkach odbywali służbę jako piloci lub personel pomocniczy. Na str 65-72 podano szereg malowań samolotów 64-go Gwardyjskiego "Orszańskiego" Czerwonego Sztandaru i Orderu Niewskiego Pułku Myśliwskiego, należącego do 4 GwIAD. Kolor pasów na ogonie - oznaczenia przynależności do "eskadrylji"(były białe, żółte i,prawdopodobnie, jeszcze jakiegoś koloru, widziałem biało-pomarańczowe), ale w przypadku schematu malowania samolotu Rogowoja w necie są rozbieżności: Zvezda dała pasy żółte, a ukraińska Authentic Decals - białe. Kto z nich ma rację - powiedzieć trudno. Niedługo ma wyjść kalkomania z Begemot'a, też pewnie będą mieli swoją wizję tematu. Tym nie mniej na str. 68 wspomnianej broszurki umieszczona jest rekonstrukcja malowań samolotu Rogowoja i Jak-3 majora Denczyka, dowódcy 1 eskadry (Rogowoj byl dowódca klucza -"zwiena" w tej eskadrze). U Rogowoja - pasy żółte, u Denczyka - białe, a przez całą stronę napis: "Malarz odtworzył wygląd całkiem prawdopodobnie. N.Denczyk" Widnieje też podpis potwierdzający mechanika - plutonowego Waksmana. Przypuszczam, że dotyczą one maszyny Denczyka, ale żeby w tej samej eskadrze samoloty miały oznaczenia różnego koloru? Tak czy inaczej źródła historyczne podają kolor owiewki śmigła dla samolotów tego pułku jako czerwony, natomiast "Zvezda" daje szary (m.in. dlatego też ja robiłem malowanie "Normandii")
PS. Szczerze współczuję modelarzom zachodnim, szczególnie nierosyjskojęzycznym i początkującym, którzy zawierzą napisowi na pudełku: Produced under license of A.S.Yakovlev design bureau. Spróbujcie dla rozrywki przeanalizować kolory podane w palecie Model Master (wiadomo, że na zachodnie rynki farbki Zvezda nie trafia). Np jako odpowiednik "jasno-szarego" do plam kamuflażowych podano odpowiednik MM1780 Steel, a malowania ciemniejszych plam w wersji Rogowoja i Normandii - to są wg Zvezdy MM1764 European Green i MM1721 Medium Grey, wtenczas jak w rzeczywistości był to ten sam kolor AMT-12 "ciemno-szary". Wyobraźcie sobie cudny kamuflaż modelu Rogowoja - naprzemiennie pasy ciemnozielone i połyskująca stal...

I czego biedny modelarz ma się trzymać :-/ ?

PPS. Poprawiłem adres do ściągania
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Cichociemny » niedziela, 16 września 2012, 22:34

Dewertus- zdjęcie, które wkleiłeś widziałem i też się nad nim zastanawiałem (numer domalowany później?). Jednak na innych fotach kolor obwódek i numeru wygląda na tyle podobnie, że postanowiłem zrobić oba na biało. Nie znalazłem natomiast żadnego zdjęcia ukazującego tego Jaka w całej krasie.

Widziałem minimum kilkanaście sylwetek barwnych tego samolotu i ich rozrzut jest niemały. Białe/żółte pas/y, tak samo numer boczny, różne kolory kołpaka. W końcu zdecydowałem się na układ jaki zaproponował Authentic Decals w swoich kalkach. Zdjęcia potwierdzają kolor numeru i jasny pasek na kołpaku śmigła (często w kolorówkach pomijany). Resztę przyjąłem "na wiarę".

Zvezda też nie wie czego się trzymać. Sylwetka boczna na pudełku jest z pojedynczym żółtym pasem i piętnastką w takim samym kolorze (o ile pamiętam tak był też wykonany model, którym Zvezda reklamowała ten zestaw). Kalkomanie są natomiast z białą "15" i dwoma żółtymi pasami.

A z tego co piszesz to Siemion jest jeszcze bardziej tajemniczy niż myślałem.
Cichociemny

Postprzez Jaho63 » niedziela, 16 września 2012, 22:48

Cichociemny napisał(a):Nie znalazłem natomiast żadnego zdjęcia ukazującego tego Jaka w całej krasie.

W tej publikacji zapodanej przez Dymuwe na str. 66 i 67 masz kilak fajnych zdjęć. Chyba powinny być żółte te paski na stateczniku, ale teraz to już wiesz... Musztarda.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Vilgefortz » wtorek, 13 listopada 2012, 23:27

dymuwa napisał(a):
Chłopaki, polecam mało znaną rosyjską broszurkę "Myśliwce Jak w jednostkach frontowych" (można sobie ściągnąć gratis :D )
http://karopka.ru/community/warehouse/d ... ?id=530313
(format PDF i waży 22MB)

Czy można by prosić o powtórne podlinkowanie tej mało znanej rosyjskiej broszurki?
Niestety wcześniejszy link wygasł.

Dzieki
Vilgefortz

Postprzez dymuwa » środa, 14 listopada 2012, 06:12

dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Vilgefortz » środa, 14 listopada 2012, 12:24

O, teraz działa, dzieki.

Solidny materiał :)
Vilgefortz

Postprzez Jaho63 » piątek, 18 stycznia 2013, 19:58

Tego Jaka też prosiłbym ulokować w należnym miejscu.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli