KI-84 Tamiya 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: KI-84 Tamiya 1/48

Postprzez Gujos » wtorek, 15 października 2013, 09:48

Podszedł bym trochę inaczej do malowania obitego samolotu, ale za to niesamowite wrażenie robi na mnie technika fotografowania. Jak uzyskałeś tak równomierne doświetlenie i co za tym idzie szczegółowość fotek? Właściwie mam wrażenie że widać wszystko co trzeba - doskonała głębia ostrości.
Poszukuję fotki/rysunku ściany ogniowej KI-84.
Gujos

Reklama

Postprzez shadowmare » wtorek, 15 października 2013, 12:23

Witaj
Model jest dobry ale moim zdaniem tylko dobry. Rozumiem, że był to tylko poligon do testowania umiejętności ale mogłeś bardziej zróżnicować powierzchnię i postarać się wykonać lepsze obdrapania. Ja wykonuję je na gąbkę i modyfikuję wykałaczkami. Tak czy siak idziesz w dobrym kierunku i każdy następny model będzie lepszy. Zdjęcia świetne, w tej kwestii nie mam zastrzeżeń, może tylko wolałbym białe tło zamiast czarnego no ale co kto woli. Tak na marginesie tu jest mój ideał w kwestii Ki-84:
http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=40056
shadowmare

Postprzez Borek » wtorek, 15 października 2013, 16:02

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Chciałem zrobić model który by był ciekawy dla oka i bardzo cieszę się że odbiór jest pozytywny.

Odpowiadając na posty

@ Wszyscy
1.Obicia, testowane był różne metody: gąbka pędzelek i drapanie. Moje wnioski drapanie najlepsze, gąbka też daje radę pędzelek doby tylko do małych obić do większych być może maskol ale nie był testowany . Japończyki bardzo wdzięczne są do takich testów bo farba odchodzi w różny sposób często losowy.

2. Proszę uprzejmie o wyjaśnienie kwestii różnicowania powierzchni. Farba to mr color dark green nakajima rozjasniana miejscami jasniejszymi odcieniami zieleni i przyciemniana ciemną zielenią ponadto panele nad działkami zrobione kafelki z innego odcienia. Starałem się zrobić to subtelnie aby wyglądało to naturalnie.

@Tomek_chacewicz
Dzięki wielkie na patent z rurami wydechowymi, nie wiedziałem jak je ugryźć :)

Nitowadło trumpetera potem zakupiłem RB i jest lepsze.
Nie kładłem na C8 (malowałem nim tylko śmigło) lakieru do włosów nie potrzeba.

@Zegeye
kolor śmigła to nie jest jednoznaczna kwestia jest wiele dyskusji na necie ja wybrałem najciekawsza wersję. poszedłem za instrukcja, malowanie stanowiło ciekawe wyzwanie któremu uległem.

@Gujos
Zdjęcia to naturalne oświetlenie w pochmurny dzień, czarny karton wyniesiony na balkon, Aparat sony a58 z obiektywem 35mm 1.8. Głębie ostrości trzeba wyczuć ja robiłem przysłonę f8, f11 i raz czy dwa f22. jeżeli chce się uzyskać rozmycie zmniejszamy przysłonę. Dwa zdjęcia są zrobione przy jarzeniówce wieczorem - te ciemniejsze

Pozdrawiam wszystkich
Borek

Postprzez shadowmare » wtorek, 15 października 2013, 16:55

Moim zdaniem przydałoby się więcej różnicowania koloru na kadłubie, czerwone kółka hinomaru, białe pasy, numery itd. przydało by się złoszować, przybrudzić shadingiem żeby nie były tak jednolite i wyraziste. Ogólnie, ja maluję w ten sposób, że po pomalowaniu kolorem głównym robię kropeczki, paseczki z różnych odcieni koloru bazowego (łączonego z czarnym i białym w różnych proporcjach). Ważne, żeby było tego dużo i najważniejsze, żeby robić te paseczki i kropki jak najmniejsze. Najlepiej malować najcieniej jak tylko umożliwia aerograf. Można też pokusić się o maskowanie poszczególnych paneli i malowanie ich innym tonem głównego koloru.
shadowmare

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli