IK-3 , 1/48 Aeropoxy

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: IK-3 , 1/48 Aeropoxy

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 27 lutego 2009, 17:06

Bardzo ładny model interesującego samolotu. Mam nadzieję że pokażesz nam więcej jugosłowiańskich modeli?

Arkady72 napisał(a):Czy IK-3 ma cos wspolnego z rosyjskim Jak-1 ?

Pomyliłeś IK-3 z S-49, którego jedna z wersji była napędzana sowieckim M-105.
Obrazek
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Yu_S-49C.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Ikarus_S-49C
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

Postprzez Wojciech Perkowski » piątek, 27 lutego 2009, 17:50

Mam nadzieję, ze sprawię przyjemność serbskim modelarzom pokazując tu kilka zdjęć modelu Piotra Knajdek - mojego serdecznego kolegi (obaj hetero :) ), który twierdzi, że ten Ikarus jest dzieckiem Hurriego i Morana 406 (obaj hetero ;o) ?). Zestaw żywiczny bodajże Planet Models 1/48, (lub też innego czeskiego producenta? - korekta: zestaw Classic Resin Airframes); wykonany kilka lat temu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Piotr pewno ma lepsze fotki.
Ostatnio edytowano piątek, 27 lutego 2009, 18:30 przez Wojciech Perkowski, łącznie edytowano 2 razy
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Gumiś » piątek, 27 lutego 2009, 18:12

Witam!! Ma ktoś informacje na tema pokrewieństwa IK-2 z naszym PZL P-8?? Najpiękniejszym samolotem II Rp?
Gumiś

Postprzez Wojciech Perkowski » piątek, 27 lutego 2009, 18:35

Gumiś napisał(a):Witam!! Ma ktoś informacje na tema pokrewieństwa IK-2 z naszym PZL P-8?...

Tylko układ podobny. IK-2 sporo szybszy
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Miroslav » sobota, 28 lutego 2009, 12:34

Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze :D
Mac Eyka :arrow: Jugoslovenski konstruktorzy są edukacja we Francji. Stosowane od kamuflażu, ,,francuskie szkoły”. Podobnie jest w przypadku Česima.

Jacek Bzunek :arrow: Jesteśmy pokazać więcej naszych modeli. Niestety, nie wielu z nas, producenta modelu. Z w Polsce to RAJ dla modelarzy :-)
Jacek, dziękuję za linki, a dobro i odniesienia. Dobre pokaż rozwoju linii IK-3 do S-49A i S-49C.

Wojciech Perkowski :arrow: Dziękujemy za zdjęcia IK-3. Jestem miło zaskoczony. Bardzo piękny i doskonały wzór zrobienia. Muszę zapaža kamuflażu źle. Ten kamuflaż jest do stawienia się na wiele lat i pochodzących z Jugosłowiańskiej źródeł, ale nigdy nie potwierdzone. Obecnie jedynym dostępnym źródłem jest link, że została wysłana przez Jarek GURGUL ... <br> Czy to jest RESIN modelu?

Gumiś :arrow: PZL P-8, IK-2, Loire-46, Aero A-102, genial PZL P-7 ... Myślę, że jedna linia rozwoju samolotów ... wiersz jest fantastyczny start Polski inżynier Zygmunt Puławski(http://en.wikipedia.org/wiki/Zygmunt_Pu%C5%82awski), że byłem wychowany we Francji (co jest w tym czasie był numerem 1 w budowie). Nie, myślę, że inny problem, bardzo ciekawy temat.
Miroslav

Postprzez Wojciech Perkowski » sobota, 28 lutego 2009, 16:56

Miroslav napisał(a):........ Czy to jest RESIN modelu?...........

Tak, czeski Classic Resin Airframes 1/48.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 28 lutego 2009, 17:11

Miroslav napisał(a):Jesteśmy pokazać więcej naszych modeli.

Czekamy na zdjęcia kolejnych modeli.
Веселимо се следећи фото модела.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Aleksander » sobota, 28 lutego 2009, 17:44

Chciałem coś napisać od siebie, ale wszystkie zachwyty już napisali :lol: ;o)
Podoba mi się temat, model i to, że jest "patriotyczny". Mam wrażenie, że my za mało robimy polskich konstrukcji. Chyba czas to naprawić.
Pozdrawiam Miroslav ! I pokazujcie swoje modele !
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 28 lutego 2009, 19:39

Maszyna jak najbardziej egzotyczna wiec z przyjemnością obrjrzałem oba modele. Pdoba mi się sylwetka IK-2 więc chętnie bym obejrzał na naszym forum. Miroslav podej adres do Waszego forum. Może masz materiały dotyczące wnętrza i kolrorów do prawidłowego malowania Waszych Dornierów Do-22 ?
Kurcze nie jesteśmy już zaściankiem. Trzeba dbać o poziom prezentowanych mdeli bo świat zagląda :D
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Miroslav » niedziela, 1 marca 2009, 22:59

Dziękuję za opinie i uwagi :D
Myślę, że to, co trzeba pokazać światu ... wielkie inżynierów, konstruktorów, pilotów samolotów,Polska historia lotnictwa jest fantastyczne. Jednakże, jest to bardzo duży temat.
Jest to forum, adres, ,,Maketarski kutak"
http://maketarskikutak.com/index.php
Jest to forum, adres ,,Maketar", który został zapoczątkowany w zeszłym roku. Oba fora mają nasi koledzy z byłej republiki exYu.
http://forum.maketar.com/index.php

Mam nadzieję, że moderatorzy nie będą winy mnie do korzystania z tego tematu na temat innych...

Ten artykuł jest o Jugosłowiańskiej Do-22Kj. Autorem jest słynny serbski aeronautic naukowiec i dziennikarz Aleksandar Kolo. Artykuł opublikowano w czasopiśmie ,, Aerosvet",1987,exYu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jugosłowiańskiej Do-22Kj pomalowane są kompletne Grau RLM 02 (FS16165), podczas gdy były one w naszych usług. Po wojnie w kwietniu przejść do Egiptu, gdzie służył w RAF, a następnie jednostek uzyskać (Matt Slate Grey-H31)plamy na górnej powierzchni. Plovaky w kolorze Al

Obrazek
Od rysunków nie jest znany :( (Internet)

Mam nadzieję, że się nieco w stosunku do Do-22Kj. Dziękuję moderatora że pozwalają pisać w języku angielskim, ale chciałbym, aby kontynuować z Polski. Wiem, że moja Polski niedobry, błędny. Prosimy o trochę cierpliwości, będę szybko nauczyć się podstaw.

Pozdrowienia z Serbii
Miroslav

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 2 marca 2009, 07:41

Mirku - myślę że wielu z nas bez problemu rozumie Twoje posty. Cieszymy się że jesteś z nami na forum - pozwoli to na zapoznanie się z Waszą historią lotnictwa i może zaowocuje nowym projektem na forum ?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 2 marca 2009, 11:02

Twój polski jest coraz lepszy i nie ma problemu ze zrozumieniem treści.
Co do projekciku o którym wspomniał Aleksander. Czemu nie. Jest kilka modeli które w pudełkach mają już kalki Jugosławii.
Na szybko:
Hawker Fury Mk.I Matchbox - no troszkę trudniej dostępny ale na aukcjach internetowych się pojawia.
Hawker Fury Mk.II - A Model.
Hawker Hurricane - Rs Model.
Wydaje mi się, że któryś z bf-109 ma też kalki do Jugosławiańskiego lotnictwa.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 2 marca 2009, 13:30

Mac Eyka napisał(a):Twój polski jest coraz lepszy i nie ma problemu ze zrozumieniem treści.
Co do projekciku o którym wspomniał Aleksander. Czemu nie. Jest kilka modeli które w pudełkach mają już kalki Jugosławii.
Na szybko:
Hawker Fury Mk.I Matchbox - no troszkę trudniej dostępny ale na aukcjach internetowych się pojawia.
Hawker Fury Mk.II - A Model.
Hawker Hurricane - Rs Model.
Wydaje mi się, że któryś z bf-109 ma też kalki do Jugosławiańskiego lotnictwa.

Kalki na "Yugoemile" robi Kora
http://www.hannants.co.uk/search/?FULL=KORD7234
Grzegorz2107

Postprzez Miroslav » poniedziałek, 2 marca 2009, 14:13

Panowie, mi do krótkich relacji, jestem bardzo zajęty dzisiaj :cry: ... Jeżeli dobrze zrozumiałem, a którzy są zainteresowani produktami naklejki na jugosłowiańskich i serbskich samolotów :?:

http://lifthereserbia.50webs.com/
Miroslav

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 2 marca 2009, 18:20

Miroslav WIELKIE PODZIĘKOWANIA za materiały dotyczące Dorniera. Szczególna cenna jest informacja o aluminiowych pływakach bo na barwnych planszach było to nie do wychwycenia. Mam tego Dorniera z Planet Models 1/48 i mam zamiar w drugim półroczu przy nim zacząć dłubanie. Niestety niewiele jet materiałów dotyczących wnętrza tego samolotu. Jeżeli zaczniecie projekt to chętnie dołączę.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli