KRL napisał(a):Jurek Greinert napisał(a):A jeszcze chciałbym dopytać o konkretne farby, kolory i numery których użyłeś. Po co mam wyważać otwarte drzwi, Twoje kolorki są OK, ja mam naszykowane autentyki z MM ale może jest lepszy pomysł?
Postaram się tak w miarę dokładnie to wyjaśnić ale z tego co wiem to wielką pomocą dla większości modelarzy nie będę w tej materii jak kot chodzę własną ścieżka.
Nie używam do lakierowania (malowania) modeli farb modelarskich tylko produktów PPG Refinisch i PPG Industries Aerospace ta druga firma jest dostawcą lakierów i farb na linię fabryczną większości producentów samolotów i uzbrojenia na świecie.
Korzystając z programu firmowego mogę sobie przełożyć kody kolorów PPG Aerospace na kolory PPG Refinish i tak wykonuje sobie farby do lakierowania modeli.
Na szczęście większość kolorów na świecie daję się przełożyć z jednego standardu na drugi i tym sposobem mogę przełożyć standard PPG Refinish na FS i tak kolor szary oznaczony u mnie jako 30120602-4 to FS36375 natomiast z zielenią sprawa jest nie co bardziej skomplikowana oryginalny symbol to T2020GY71 natomiast przekładając to na FS najbliżej będzie FS14491.
Mam nadzieję, że choć odrobinę przybliżyłem ci info o kolorach jakie ja użyłem.
Tak.....chociaż NIE