45Tomi napisał(a):Mnie też marmurek na górnych powierzchniach nie przekonuje, natomiast dolne wyglądają zjawiskowo. Arkady - Twoje umiejętności modelarskie są fantastyczne - chciałbym znów zobaczyć Twój nowy model bez marmurkowej maniery - nie mam wątpliwości, że wbije mnie w fotel.

ewpiga napisał(a):Kontrastu nie ma, a dodawanie jego nic by nie zmieniło w odbiorze fotografii. Można ratować te fotki separując dół tła do barwy szarej, dodając do modelu gamy i purpury z żółtym..tylko po co. Moim zdaniem, za dużo wpada światła do obiektywu, a niebieska dominująca choć tonowana barwa tła przewala się swoim kolorem po modelu mieszając ze sobą barwy kamuflażu z niebieską poświatą dość mocno je zniekształcając..i stąd wydaje się, że model ma zbyt jasne plamy na kadłubie i skrzydełkach. Powinien zmienić planszę z niebisko-białej na na neutralną szaro-białą, bo uwziął się na ten niebieski i tak będzie trzepał na tym tle, aż mu się ten karton nie zniszczy.
iras67 napisał(a):Piotr , Arkady stosuje zabieg nakładania tej niebieskiej poświaty w programie graficznym. A foci na czystym białym tle...
Kapitan Bomba napisał(a):I cały wywód naukowy poszedł ....
iras67 napisał(a):Piotr , Arkady stosuje zabieg nakładania tej niebieskiej poświaty w programie graficznym. A foci na czystym białym tle...

ewpiga napisał(a):iras67 napisał(a):Piotr , Arkady stosuje zabieg nakładania tej niebieskiej poświaty w programie graficznym. A foci na czystym białym tle...
Nie wiem jak foci, bo nigdy nie dyskutowałem z nim o fotografii. Jeśli dodaje tło w PS, a na wyjściu jest ono białe, to musi coś zrobić z oświetlaniem. Zbyt dużo światła odbitego wpada mu do obiektywu. Lub stosuje głęboką przysłonę i pojawia się dyfrakcja przez to bryła obiektu jest nieco "rozmydlona" prawie na wszystkich modelach jakie widziałem. Być może fotografuje przy świetle zastanym? Widać dominantę błekitu na modelu i w cieniu pod samolotem. Kolor biały w "kokardach" podobnie ma poświatę błękitu. Nie twierdzę, że to psuje fotki, ale jak już ma czas grzebać w grafice to dwoma suwakam można to skorygować. Wizualnie ten teraz udany obraz uległby znacznej poprawie.

HK1885 napisał(a):Nie tyle naukowy wywód co ordynarna podpucha z kartonem TYM kartonem...

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 18 gości