Defiant Airfix 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Defiant Airfix 1:48

Postprzez Murek » sobota, 12 listopada 2016, 16:51

Model ładny ale mnie także nie przekonują bardzo jasne przebarwienia, dziwnie to trochę wygląda.
Murek

Reklama

Postprzez 45Tomi » niedziela, 13 listopada 2016, 08:54

Mnie też marmurek na górnych powierzchniach nie przekonuje, natomiast dolne wyglądają zjawiskowo. Arkady - Twoje umiejętności modelarskie są fantastyczne - chciałbym znów zobaczyć Twój nowy model bez marmurkowej maniery - nie mam wątpliwości, że wbije mnie w fotel.
45Tomi

Postprzez iras67 » niedziela, 13 listopada 2016, 14:23

45Tomi napisał(a):Mnie też marmurek na górnych powierzchniach nie przekonuje, natomiast dolne wyglądają zjawiskowo. Arkady - Twoje umiejętności modelarskie są fantastyczne - chciałbym znów zobaczyć Twój nowy model bez marmurkowej maniery - nie mam wątpliwości, że wbije mnie w fotel.

To ja inaczej widzę ten model...Góra jest całkiem całkiem. Może trochę obróbka zdjęć wypacza naturalny odbiór kolorów-wyglądają na wyblakłe jakby kontrast był za mocny? Natomiast właśnie na spodzie brakuje mi wycieków oleju. Model ogólnie urywa tył ...
iras67

Postprzez ewpiga » niedziela, 13 listopada 2016, 18:37

Kontrastu nie ma, a dodawanie jego nic by nie zmieniło w odbiorze fotografii. Można ratować te fotki separując dół tła do barwy szarej, dodając do modelu gamy i purpury z żółtym..tylko po co. Moim zdaniem, za dużo wpada światła do obiektywu, a niebieska dominująca choć tonowana barwa tła przewala się swoim kolorem po modelu mieszając ze sobą barwy kamuflażu z niebieską poświatą dość mocno je zniekształcając..i stąd wydaje się, że model ma zbyt jasne plamy na kadłubie i skrzydełkach. Powinien zmienić planszę z niebisko-białej na na neutralną szaro-białą, bo uwziął się na ten niebieski i tak będzie trzepał na tym tle, aż mu się ten karton nie zniszczy.
Obrazek
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez iras67 » niedziela, 13 listopada 2016, 19:24

Piotr , Arkady stosuje zabieg nakładania tej niebieskiej poświaty w programie graficznym. A foci na czystym białym tle...
iras67

Postprzez Kapitan Bomba » niedziela, 13 listopada 2016, 20:25

ewpiga napisał(a):Kontrastu nie ma, a dodawanie jego nic by nie zmieniło w odbiorze fotografii. Można ratować te fotki separując dół tła do barwy szarej, dodając do modelu gamy i purpury z żółtym..tylko po co. Moim zdaniem, za dużo wpada światła do obiektywu, a niebieska dominująca choć tonowana barwa tła przewala się swoim kolorem po modelu mieszając ze sobą barwy kamuflażu z niebieską poświatą dość mocno je zniekształcając..i stąd wydaje się, że model ma zbyt jasne plamy na kadłubie i skrzydełkach. Powinien zmienić planszę z niebisko-białej na na neutralną szaro-białą, bo uwziął się na ten niebieski i tak będzie trzepał na tym tle, aż mu się ten karton nie zniszczy.

iras67 napisał(a):Piotr , Arkady stosuje zabieg nakładania tej niebieskiej poświaty w programie graficznym. A foci na czystym białym tle...

I cały wywód naukowy poszedł ... :mrgreen:
Zdradziecka Morda i Kanalia !
Kapitan Bomba

Postprzez HK1885 » niedziela, 13 listopada 2016, 20:52

Jak zwykle pozozstaje stałym i niezmiennym fanem Twojego modelarstwa - Defiant elegancki i przyciąga oko.
Oczywiście można dyskutować czy wypłowiały czy nie, ale bez wątpienia przyciąga oko.

Masz swój rozpoznawalny styl i widać na pierwszy rzut oka, że modeljest made by Arkady72.

Kapitan Bomba napisał(a):I cały wywód naukowy poszedł ....

Nie tyle naukowy wywód co ordynarna podpucha z kartonem TYM kartonem... :mrgreen:
HK1885

Postprzez ewpiga » niedziela, 13 listopada 2016, 22:52

iras67 napisał(a):Piotr , Arkady stosuje zabieg nakładania tej niebieskiej poświaty w programie graficznym. A foci na czystym białym tle...

Nie wiem jak foci, bo nigdy nie dyskutowałem z nim o fotografii. Jeśli dodaje tło w PS, a na wyjściu jest ono białe, to musi coś zrobić z oświetlaniem. Zbyt dużo światła odbitego wpada mu do obiektywu. Lub stosuje głęboką przysłonę i pojawia się dyfrakcja przez to bryła obiektu jest nieco "rozmydlona" prawie na wszystkich modelach jakie widziałem. Być może fotografuje przy świetle zastanym? Widać dominantę błekitu na modelu i w cieniu pod samolotem. Kolor biały w "kokardach" podobnie ma poświatę błękitu. Nie twierdzę, że to psuje fotki, ale jak już ma czas grzebać w grafice to dwoma suwakam można to skorygować. Wizualnie ten teraz udany obraz uległby znacznej poprawie.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Atlis » poniedziałek, 14 listopada 2016, 00:06

Najzwyczajniej przez zdjęcia przeciąga gradient, zmienia mieszanie warstw. I stąd poświata. Albo nakłada jakiś filtr w sofcie. Tak czy inaczej, wpływ ma to coś na cienie.

Arkadiego zdjęcia są w porządku, nie ma o czym dyskutować.
Atlis

Postprzez Arkady72 » poniedziałek, 14 listopada 2016, 05:29

ewpiga napisał(a):

Nie wiem jak foci, bo nigdy nie dyskutowałem z nim o fotografii. Jeśli dodaje tło w PS, a na wyjściu jest ono białe, to musi coś zrobić z oświetlaniem. Zbyt dużo światła odbitego wpada mu do obiektywu. Lub stosuje głęboką przysłonę i pojawia się dyfrakcja przez to bryła obiektu jest nieco "rozmydlona" prawie na wszystkich modelach jakie widziałem. Być może fotografuje przy świetle zastanym? Widać dominantę błekitu na modelu i w cieniu pod samolotem. Kolor biały w "kokardach" podobnie ma poświatę błękitu. Nie twierdzę, że to psuje fotki, ale jak już ma czas grzebać w grafice to dwoma suwakam można to skorygować. Wizualnie ten teraz udany obraz uległby znacznej poprawie.

Głęboka przysłona to taka o wysokiej wartości, np powyżej 20?
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 14 listopada 2016, 11:29

HK1885 napisał(a):Nie tyle naukowy wywód co ordynarna podpucha z kartonem TYM kartonem... :mrgreen:

W moim środowisku "karton" to umowny rodzaj narzędzia..coś jak u mechanika klucz czternaście..no, ale ty, tego wiedzieć nie musiałeś.

Jeśli wpuszczałeś światło w otwór 20, lub wytżej o już będzie zauważalny efekt dyfrakcji. Nie jest prawdą, że im większa przesłona, czyli im mniejszy otwór w obiektywie wpuszczający światło, tym ostrzejsze będzie zdjęcie. Jest pewna granica dla każdego obiektywu zwana limitem dyfrakcyjnym, poniżej której obraz będzie stawał się coraz mniej ostry. Zgoda, głębia ostrości ma dla fotki fundamentalne znaczenie. Ty jednak focisz obiekt, który dla odbiorców jest rozpoznawalny jako mały i wcale nie musisz kreować go na coś rzeczywistego. Ale, możesz sprawić, by model wydawał się być „wycięty" z tła. Musisz tylko spowodować, by głębia ostrości obejmowała tylko to co najbardziej interesujące, czyli wartości przysłony były średnie. Światło, nie ma znaczenia, czy wpuścisz przez duży otwór przysłony przez krótki czas, czy przez mały nieco dłużej. W obu przypadkach, by poprawnie naświetlić zdjęcie, ilość światła padającego na matrycę musi być taka sama. 
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Atlis » poniedziałek, 14 listopada 2016, 11:59

Parametry ekspozycji masz w Exifie do tych zdjęć. f20-f25.
Atlis

Postprzez quest » poniedziałek, 14 listopada 2016, 15:00

Cześć
Model super.
Buduj je (modele) jakoś szybciej bo przy okazji ich prezentacji mogę się czegoś ciekawego dowiedzieć.
Że tak powiem kształcące są... :mrgreen:
pozdrawiam
quest

Postprzez topik77 » sobota, 19 listopada 2016, 12:56

Miodzio!
topik77

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli