F-100D TRUMPETER 1/48 THUNDERBIRDS

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

F-100D TRUMPETER 1/48 THUNDERBIRDS

Postprzez Sudus » niedziela, 12 sierpnia 2012, 20:56

Witam serdecznie !
Przedstawiam kolejny model samolotu w malowaniu Thunderbirds`ów.
Jest to model Trumpetera który składało się bez większych problemów.O wiele dłużej niż sklejanie zajęło mi wycinanie szablonów,maskowanie i malowanie większości oznaczeń jakie znajdują się na tym modelu. Kalkomania to tylko litery i oznaczenia przynależności państwowej no i godło grupy z flagami państw.Reszta jest malowana. Niestety nie uszczegłem się błędu ! Zasugerowałem się instrukcją jaka była w zestawie i oznaczenia USAF oraz gwiazda są umieszczone za blisko końca skrzydeł.Dopiero po nałożeniu kalkomani znalazłem kilkanaście zdjęc tego typu samolotu gdzie dokładnie widac jak to powinno wyglądac.No trudno :D . Ale za to nie nałożyłem jeszcze kilku kalek które producent sugerował aby je na modelu umieścic . Więc nie jest źle.
Model malowany: Srebrny - Humbrol. Biały - Pactra. Niebieski i czerwony - Vallejo
Całośc pokryta lakoerem bezbarwnym Pactra
Następny będzie F-16
Zapraszam do oglądania
Pozdrawiam
Piotr
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz z to co już udało się stworzyc...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sudus

Reklama

modele polskich samolotów

Re: F-100D TRUMPETER 1/48 THUNDERBIRDS

Postprzez spiton » niedziela, 12 sierpnia 2012, 21:18

Niezła kolekcja tematyczna. Ale jak wszystkie modele będziesz musiał tak mozolnie wymaskować, to ciekaw jestem, czy najpierw osiągniesz wprawę, czy się znudzisz ,-))
spiton

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 12 sierpnia 2012, 23:36

Jestem wrogiem zbyt brudnych samolotów ale ten jest zdecydowanie za czysty. Przydałby się conajmniej delikatny wash.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez spiton » poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 00:44

Jacek Bzunek napisał(a):Jestem wrogiem zbyt brudnych samolotów ale ten jest zdecydowanie za czysty. Przydałby się co najmniej delikatny wash.

Ja już chyba dorosłem do tego, żeby uznać, że każdy maluje tak jak lubi i jak uważa za stosowne, albo inaczej ,-)).
Ja na przykład maluje znacznie gorzej niż bym sobie życzył ,-)).
W tym modelu doceniam prace autora włożoną, w pomalowanie tych wszystkich "bajerów". Wyszło nieźle.

Jaki Thunderbird będzie następny ??
spiton

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 07:56

spiton napisał(a):Jaki Thunderbird będzie następny ??

Sudus napisał(a):Następny będzie F-16
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Sudus » poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 22:24

Witam i dziękuję za zainteresowanie i opinie :)

Tak ! Następny będzie F 16.
Mam dwa takie modele jeden Hasegawy F-16 A a drugi Tamiya F-16 C ale tego zostawie na "polską" wersję a kalkomanie wykorzystam do "szenastki" dwumiejscowej która też lata w tym zespole :)

spiton napisał(a):Ale jak wszystkie modele będziesz musiał tak mozolnie wymaskować, to ciekaw jestem, czy najpierw osiągniesz wprawę, czy się znudzisz ,-))

Nie e ! Jak będę robił F-16 to tego stylizywanego ptaka na dolnych powierzchniach powyklejam kalkomaniami ! Chyba to jest za trudny dla mnie element do robienia szablonu. Na sam zarys to jeszcze bym się skusił ale ta cieniutka otoczka .... koszmar :shock:

Co do washa... parę razy próbowałem tego ale jakoś mi to nie wychodzi !!! Schrzaniłem kilka modeli i dałęm sobie spokój :P
Załóżmy,że to jest model samolotu który stoi w muzeum....przecież tam wszystko jest wypucowane .... :)
Pozdrawiam
Piotr
Sudus

Postprzez spiton » poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 23:04

Sudus napisał(a):Co do washa... parę razy próbowałem tego ale jakoś mi to nie wychodzi !!! Schrzaniłem kilka modeli i dałęm sobie spokój :P
Załóżmy,że to jest model samolotu który stoi w muzeum....przecież tam wszystko jest wypucowane .... :)
Pozdrawiam
Piotr

Sudus, musisz napisać, czy nigdy w życiu nie będziesz już waszowac i w związku z tym nie ma co poruszać tematu, czy jednak chętnie byś coś zwaszował, tylko boisz się spieprzyć model. ,-)).
Pytam bo z tego co napisałeś to nie do końca wiem jaki jest Twój stosunek do waszowania na przyszłość ,-)).
spiton

Postprzez Sudus » czwartek, 16 sierpnia 2012, 21:36

Spiton !
No chętnie bym coś zwaszował ale boję się spieprzyc model. Każdy model staram się zrobic jak najlepiej i dlatego nie uśmiecha mi się wizja opini - mojej opini "tak ładnie żarło i zdechło..." i wykrzywiania się za każdym razem jak spojżę na taki właśnie model który stoi półce :) .Myślę że każdy ma takie odczucia co do nie udanego "wytworu"...
Patrząc na modele prezentowane na forach modelarskich nie raz "kopara"mi opada i podchodząc do mojej gablotki ze zrezygnowniem kiwam głową, ale i zdarzają się modele które podnoszą mnie na duchu... że nie jest jeszcze tak źle :D
Krótko.
Nie mówię nie !!! I będę próbował !!!
A próby te napewno Wam pokażę ;o)
Pozdrawiam
Piotr
Sudus

Postprzez spiton » czwartek, 16 sierpnia 2012, 23:40

Sudus, kup sobie jakiś tani model z HB. Zlep go szybko, bez kółek nawet, a jeszcze lepiej zlep od razu dwa. I poważnie, niech to będą Hobby Bossy w 72 po 2 dychy. I na nich poeksperymentuj. Ile wlezie. I zrób z tego warsztat, to Ci doradzimy. Przy pewnej wprawie można uzyskać bardzo dużą kontrole nad waszowaniem. Zresztą wasz to chyba najłatwiejsza z technik weatheringowych.
spiton

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli