Nieuport 11, Paul Tarascon (Eduard 1/48)

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Nieuport 11, Paul Tarascon (Eduard 1/48)

Postprzez samurai92 » niedziela, 18 sierpnia 2013, 17:51

Witam wszystkich. Chciałem pochwalić się przed większym gronem co udało mi się ostatnio ulepić. Prace trwały dość długo, ponieważ ze względu na studia prawie wcale nie miałem wolnego czasu.
Jest to Nieuport 11 z weekendowego zestawu Eduarda. Przy budowie korzystałem z blaszek do Nieuporta 17 oraz zrobionych samodzielnie. Poza tym to druciki, plastik, rurki mosiężne, strzykawki i drewno.
Wybaczcie, że jakość zdjęć jest słaba ale na fotografowaniu absolutnie się nie znam. Postaram się doszkolić.
Jest sporo błędów, których jestem świadomy. Po raz pierwszy malowałem aerografem i stosowałem różne sztuczki typu wash czy robienie elementów od podstaw. Muszę także popracować nad estetyką wykonywania modeli ale to przyjdzie wraz z praktyką.
Proszę o komentarze.
Pozdrawiam Marcin

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I kilka fotek z budowy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
samurai92

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Nieuport 11, Paul Tarascon (Eduard 1/48)

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 18 sierpnia 2013, 19:44

Bardzo zgrabny szmatopłat :mrgreen: Wydaje się że ma wszystko na swoim miejscu :P Mam zamiar zrobić dwupłat w 1/72 i spróbuje przenieść do mniejszej skali mocowanie olinowania samolotu. Zwłaszcza punkty zaczepienia lin za oczka ,,śrub rzymskich'' Łatwo nie będzie ale spróbować zawsze można :idea: A z czego powstało Twoje olinowanie ? Ja używam nitek z rajstop, a tutaj widzę inny materiał .
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez samurai92 » poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 01:30

Ja używam żyłki wędkarskiej 0,08mm. Dla skali 1/48 ta średnica pasuje, jednak żyłka jest bardzo sztywna. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest plecionka wędkarska. Materiał z którego jest zrobiona jest również termokurczliwy i przede wszystkim jest mniej sztywna. Jednak nie mogłem znaleźć odpowiedniej grubości. Plecionkę można jednak łatwo rozpleść w celu uzyskania linki o mniejszej grubości.
samurai92

Postprzez samurai92 » wtorek, 20 sierpnia 2013, 12:57

Wrzucam jeszcze kilka zdjęć, które wyszły mi nieco lepiej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
samurai92

Postprzez Georg01 » wtorek, 20 sierpnia 2013, 17:56

Pięknie wykonany i duża radość z oglądania :) Przydałyby się porządne zdjęcia modelu.

Co do merytoryki to przypominam, że samolot Tarascona, tak jak i Nieuport 11 Guynemera były całe niebieskie, a nie w kolorze płótna. Kolor płótna dla tej serii Nieuportów 11 to znany błąd lansowany przez firmy modelarskie od 50 lat i utrwalony tak, że nawet nikt nie zakłada, że mogło być inaczej. Niestety fakty są inne ...
Georg01

Postprzez samurai92 » wtorek, 20 sierpnia 2013, 19:54

Przyznam, że gdzieś o tym słyszałem. Mógłbyś podsunąć mi jakieś źródło, gdzie coś więcej mógłbym o tym poczytać?
samurai92

Postprzez xmald » czwartek, 22 sierpnia 2013, 09:35

Czołem! Bardzo fajny model Ci wyszedł, naciągi i śruby prezentują się super. Śmigło jak widzę drewniane ciut możnaby bardziej dopieścić ale i bez tego wielki szacunek. Podoba mi się celownik. Tak na prawdę co do estetyki o której piszesz raczej nie ma się do czego przyczepić, jedynym zgrzytem jest świecący film od kalki i popatrz na foty silników jeżeli chodzi o ich kolorystykę... Reasumując mój przydługawy wywód elegancki model Ci wyszedł!
Co do koloru tego egzemplarza to czytałem o tym, że był niebieski na aerodrome, oni tam poświęcają strasznie dużo czasu i energii na rozgryzanie takich niuansów i raczej przychylałbym się do tej opinii, chociaż i mój Ni11 Tarascona jest w kolorze płótna - dowiedziałem się za późno :cry:
xmald

100-lecie Niepodległości

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli