Ju-87 G-1 Academy 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Ju-87 G-1 Academy 1:72

Postprzez Bolo07 » niedziela, 10 maja 2015, 00:25

Witam wszystkich.

Zapraszam do galerii zdjęć modelu Junkersa Ju-87, wersja G-1 z Pz.J.Sta./St.G2 w 1944 roku.
Prezentowany Stukas w wersji niszczyciela czołgów był pilotowany przez Hansa Ulricha Rudla. Postać znana w kręgach entuzjastów lotnictwa.
Polecam zainteresowanym książkę autorstwa w/w pana p.t. "Moje życie w czasie wojny i pokoju", a następnie próbę samodzielnej weryfikacji/interpretacji zawartych w niej niektórych wypowiedzi. :twisted:
Do tematu książek i filmów pozwolę sobie jeszcze szerzej nawiązać przy (mam nadzieję, niebawem) prezentacji modelu pewnego małego, monotonie pomalowanego trójpłatowca.

Model Academy skleja się sam. Jest naprawdę ładny, a spory arkusz blaszek Parta, którym mojego stukasa nafaszerowałem, mam nadzieję, że dodaje mu uroku. Jest to jeden z moich pierwszych modeli potraktowanych aerografem (wiem, widać), farbami akrylowymi Pactra. Tradycyjne, klasyczne RLM70 / 71 / 65. Delikatne cieniowanie czarnym, potem na gotowo wpuszczona w linie podziału blach rozcieńczona czarna Tamiya. Odpryski i zarysowania to aluminium naniesione pędzelkiem 00. Krzyże po naklejeniu wycięte wewnątrz, aby srebrzeniem nie zdradzały pozycji junkersa dzielnym czerwonym sokołom w jakach i airacobrach patrolujących półkę wyżej, :lol: a następnie potraktowane płynami Set i Sol Wamodu.

Wyszło, jak wyszło - Achtung! Rudel in der luft !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu trochę odblask na tle zepsuł efekt wzbierającej burzy, ale załóżmy, że to katiusze gdzieś na drugim planie tak walą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poobcierana litera indywidualna na osłonie podwozia stukasa. Zakurzenia niestety na zdjęciu nie widać.
Przyjmijmy, że miał sam gruby Hermann na inspekcję zajechać i wytarli.

Obrazek

Kabina, zarówno pilota, jak i strzelca, wytłoczone samodzielnie i przesuwane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam świadomość popularności tematu, proszę o opinie.

Pozdrawiam, Bolek
Modelarstwo to nie tylko wieczorne dłubanie - to zabawa z historią.
Bolo07

Reklama

Re: Ju-87 G-1 Academy 1:72

Postprzez Solo » niedziela, 10 maja 2015, 00:29

Na modelu się nie znam, ale burzowe tło jest kapitalne! :)
Solo

Postprzez Slash » niedziela, 10 maja 2015, 07:49

Twoje modele mają potencjał, ale popracuj nad jakimś normalnym sposobem robienia zdjęć.
Slash

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 10 maja 2015, 09:45

Niee, dlaczego?
To wygląda bardzo realistycznie.
Obrazek
Przypuszczam, że jeśli ktoś robi takie zdjęcia, to zwykłe nie będą stanowiły problemu.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 10 maja 2015, 10:04

Całkiem przyjemny model :lol: Mam Ju-87B i takie same ,,schody'' na łączeniu kolorów. Jeżeli chodzi o zdjęcia to ja nawet takich zrobić nie potrafię :cry: Rzeczoną książkę posiadam ;o) Sam Führer wysoko go cenił , a On odwzajemniał się bezkrytycznym uwielbieniem dla wodza :evil:
Rudel doskonałym pilotem był ;o) niestety do działania napędzał Go ideowy nazizm którego nigdy się nie wyrzekł :twisted:
Jak to wyraził się ktoś tam :arrow: ,,Szkoda że walczył po niewłaściwaj stronie'' .
Proszę następny model :!:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Slash » niedziela, 10 maja 2015, 10:26

Wolę zdjęcia "studyjne" gdzie mogę obejrzeć na spokojnie model. Zdjęcia z tłem czy jakieś montaże można dodać jako ciekawostka czy urozmaicenie. Chociaż zdjęcia, gdzie model naprawdę wygląda jak prawdziwy obiekt to raczej ciężko zrobić.
Slash

Postprzez Bolo07 » poniedziałek, 11 maja 2015, 00:00

Slash napisał(a):Twoje modele mają potencjał, ale popracuj nad jakimś normalnym sposobem robienia zdjęć.

Podejrzewam, że mam za mało światła.
Przejrzałem dział poświęcony fotografowaniu i wynika z niego jednoznacznie, że 3 x 60W to nie to, o co chodzi.
Modelarstwo to nie tylko wieczorne dłubanie - to zabawa z historią.
Bolo07

Postprzez Slash » poniedziałek, 11 maja 2015, 00:05

Jak pogoda dopisze, to spróbuj może na dworze przy w miarę rozproszonym świetle.
Slash

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli