Kawasaki Ki-61 - I Hei Hien, s/n nieznany, Chofu,luty 1945, obrona regionu Kanto, w tym Tokio. Maszyna przydzielona Taii Fumisuke Shono z 244. Sentai.
Samolot ma zmodyfikowaną instalację radiową oraz zdemontowaną dyszę Venturiego, aczkolwiek jakieś urządzenie, być może element mocujący dyszę, pozostał na miejscu.
Między styczniem i marcem 1945 maszyna była dwukrotnie przemalowana: najpierw usunięto zielony kamuflaż, aczkolwiek resztki pozostały na płóciennych powierzchniach sterowych, zaś w marcu naniesiono kamuflaż w postaci zielonych plamek na górne i boczne powierzchnie. Zachowały się fotografie z okresu przedstawionego na modelu, jak i tego późniejszego, na japońskim filmie propagandowym.
Białe pasy na skrzydłach i kadłubie wyróżniały samoloty przydzielone do jednostek obrony Japonii.
Doskonale znany model produkcji Hasegawy, do którego dodałem żywiczny kokpit Airesa, rury wydechowe i pokrywy podwozia z QB oraz działka i karabiny maszynowe od Mastera.
Oznaczenia namalowane za pomocą masek z książki Kagero "Fighters over Japan part. 1" z serii Topcolors.
Dzięki za komentarze w wątku warsztatowym.
Efekt nie jest idealny, ale wiele się nauczyłem - myślę, że 1:32 to będzie moja ulubiona skala.
Zdjęcia na białym tle:

Zdjęcia na czarnym tle:

Pozdrawiam
Hubert