Nakajima Ki-44 II Sword 1-72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Nakajima Ki-44 II Sword 1-72

Postprzez Murek » wtorek, 14 marca 2017, 20:05

Model prawie prosto z pudełka - dodany Pitot, karabiny i kalkomanie (pochodzą z zestawu Rising Decals "The Birds of the Manchukuo" do Ki-9 i Ki-27). Malowanie i oznakowanie oparłem o schemat z modelu (lub kalkomanii) Kora Models. Nie wiem czy samolot był uzbrojony w działka czy km-y. W zestawie były i działka i karabiny ale oba rodzaje uzbrojenia kiepsko wyglądały więc postanowiłem wykorzystać coś z zapasów. Po analizie wyglądu luf karabinów stwierdziłem, że lufy MG 17, które zostały mi z zestawu Fine Molds (Bf 109), po drobnej korekcie będą w sam raz. W zestawie Sworda oprócz części plastikowych są dwie żywiczne - silnik i fotel pilota. Ten pierwszy wygląda całkiem ładnie, problemem jest jego ustawienie w kadłubie. Właśnie przód kadłuba jest jednym z dwóch najsłabszych moim zdaniem obszarów modelu. Drugim miejscem jest okolica wnęk podwozia, gdzie łączą się dolne i górne części skrzydeł. Ktoś kto to wymyślił powinien dostać antynobla. Szpachlowanie i szlifowanie wypada we wnękach podwozia :evil: Łączenie płata sprawia także trudności ze względu na podział części: górne są odlane razem z końcówkami skrzydeł i lotkami. Model pomalowałem Supermetalikiem Gunze, stery i lotki mieszanką własnego pomysłu (jasno szaro-zielony) z palety Pactry.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Murek

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Nakajima Ki-44 II Sword 1-72

Postprzez marco2607 » wtorek, 14 marca 2017, 21:04

Model ładnie i czysto zrobiony. O ile w poprzednim japońcu brak oznak zużycia wygląda ok , to tym razem trochę brudu by mu się przydało. Zaraz Ci powiedzą że wygląda jak zabawka. :(
Martwi mnie jakość tego zestawu ( gdzieś go mam na składzie) , a cieszy że coraz więcej jest galerii z IJA. :P
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez net_sailor » wtorek, 14 marca 2017, 21:50

marco2607 napisał(a):Zaraz Ci powiedzą że wygląda jak zabawka.

No bo wygląda... :-/
net_sailor

Postprzez Murek » wtorek, 14 marca 2017, 22:03

net_sailor napisał(a):

No i widzisz co narobiłeś :mrgreen: ;o)
Murek

Postprzez skusz » środa, 15 marca 2017, 08:50

Fajny w takim innym wdzianku. :)
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez zegeye » środa, 15 marca 2017, 09:21

Ciut za długie te karabiny jak na mój gust...ale model fajnie zrobiony. I jak oglądam wypraski na necie to pewnie sporo przeprawy z nim było ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Murek » środa, 15 marca 2017, 10:24

Oj było, było, zresztą napisałem o tym we wstępniaku. Każdy kto robił słaby model, który miał być pokryty metalizerem wie o co chodzi...
Ostatnio edytowano środa, 15 marca 2017, 10:27 przez Murek, łącznie edytowano 1 raz
Murek

Postprzez net_sailor » środa, 15 marca 2017, 10:25

Murek napisał(a):
net_sailor napisał(a):

No i widzisz co narobiłeś :mrgreen: ;o)

Żeby nie było, że tylko krytykuję. Pomysł na wdzianko bardzo fajny, lubię takie niszowe tematy. Na pewno się narobiłeś z bryłą o czym piszesz na wstępie i tutaj odwaliłeś kawał dobrej roboty, bo metalizer wyciągnąłby wszystkie niedoróbki. Niestety sposób malowania sprowadza całość do poziomu prefabrykowanej zabawki kolekcjonerskiej kupionej z gazetką "Samoloty świata". Moim zdaniem model po prostu wymaga dokończenia.
net_sailor

Postprzez Murek » środa, 15 marca 2017, 10:43

net_sailor napisał(a):Niestety sposób malowania sprowadza całość do poziomu prefabrykowanej zabawki kolekcjonerskiej kupionej z gazetką "Samoloty świata". Moim zdaniem model po prostu wymaga dokończenia.

A według mnie trochę przesadziłeś z tym porównaniem, widziałem z bliska te gotowce, to jednak coś zupełnie innego niż mój model, aczkolwiek wiem o co Ci chodzi.
Murek

Postprzez net_sailor » środa, 15 marca 2017, 11:27

Jeśli chodzi o ogląd z bliska to zgadzam się, że modele kolekcjonerskie czasem* mocno odstają szczegółowością, jakością montażu czy obróbką elementów, ale ja tutaj mówię o poziomie malowania. Na równo położonym "chromie" świat się nie kończy, a tyle spokojnie można uzyskać malując model maszynowo. Po prostu odniosłem wrażenie, że gdyby postawić obok siebie taką prefabrykowaną zabawkę i Twój model a potem otaksować je słynnym toruńskim rzutem oka z odległości 1-1,5 m, ogólne wrażenie estetyczne byłoby w obu przypadkach dość zbliżone. Potraktuj to nie jako czepiactwo, ale zachętę do wyjścia poza nieco zbyt utarty u Ciebie schemat (tuż obok zamieściłeś galerię z bardzo podobnie malowanym Ki-60).

* ze skali 1/144 znam bardzo chlubne przykłady wysokiej jakości japońskich "prefabrykatów", gdy ludzie z przyjemnością sięgają po nie, by je umyć z farby i pomalować po swojemu.
net_sailor

Postprzez Aleksander » środa, 15 marca 2017, 21:55

Mnie się podoba, choć brakuje trochę okopceń od rur wydechowych.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez obłok » wtorek, 4 kwietnia 2017, 14:42

Model bardzo czysto i solidnie wyprowadzony z niestety kiepskiego, choć tzw. nowego (z 2011 roku) zestawu.
Duuuuuuży szacun dla wkładu pracy.:roll:
Tym razem Sword się nie popisał, ale ponieważ alternatywą jest jedynie stareńka (z 1972 roku) Hasegawa...
Co do malowania to ponieważ nie ma zdjęć mandżurskich Ki-44 to można przyjąć, że go wyczyścili, wymalowali mu inne kółka niż jedynie słuszne japońskie i... nie polatał, bo przestali wysyłać B-29 ze względu na zawieszenie broni. :lol:
obłok

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli