Model jest efektem rozmowy podczas konkursu we Wrocławiu z kolegom Mietkiem, który stwierdził, że dawno nie zbudowałem od podstaw prawdziwego samolotu. A ponieważ prawdziwy samolot był budowany z drewna, płótna i wielu metrów linek, wybór padł na ten ciekawy samolot.
Ciekawy, dlatego że silnik był chłodzony wodą i dlatego, po obu stronach "kadłuba" są chłodnice. Nie ukrywam, że właśnie z tymi chłodnicami było trochę zabawy.
Model zbudowany na podstawie kilku rysunków i zdjęć z epoki. A ponieważ konstruktor Anthony Fokker zbudował kilka wersji swojego samolotu, Pierwsze dwa zostały rozbite, każdy następny był trochę modyfikowany, mój model trochę połączeniem tych wersji. W sumie zbudowano ok 25 sztuk różnych wersji tego samolotu w tym kilka dwumiejscowych.
Ciekawostką jest to, że jeden z tych samolotów w czasie II wojny został przewieziony z muzeum w Berlinie na teren Polski. Po wojnie zostały odnalezione w okolicach Czarnkowa szczątki tego samolotu, które były przekazane do muzeum w Krakowie. W 1986 roku zostały przekazane do Holandii gdzie samolot został odrestaurowany.
Ponieważ model został zbudowany z inspiracji kolegi Mietka, właśnie jemu dedykuję ten model.
Proszę popatrzcie i oceńcie, co mi z tego wyszło.