F4F-4 Wildcat 1/72 Arma Hobby

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

F4F-4 Wildcat 1/72 Arma Hobby

Postprzez sebastian.roland » niedziela, 6 października 2024, 17:54

Cześć, doszedłem do wniosku, że powrzucam trochę zaległych modeli, które nie doczekały się prezentacji na tym forum. Na pierwszy ogień dobrze znany F4F-4 Wildcat od Arma Hobby, zwłaszcza, że niedawno wrzuciłem na YouTube film z budowy tego samolotu.Bardzo miło wspominam budowę, nie doświadczyłem większych niespodzianek poza tymi, które sobie sam zgotowałem. Od siebie dodałem wypukłe nity od HGW, niestety efekt jest słabo widoczny na zdjęciach, trzeba się bardziej przyjrzeć, na żywo efekt jest subtelny ale dużo lepiej widoczny. Poza tym zdecydowałem się zminimalizować ilość kalkomanii dlatego oznaczenia namalowałem od masek. Podmieniłem też odlane wraz ze skrzydłami i kadłubem światła pozycyjne i do lotu w formacji na zrobione z kawałka przezroczystej ramki. Całość wzbogacona o elementy drukowane 3D, które otrzymałem od Marcina Ciepierskiego (elementy silnika, kokpitu, bomby i zaczepy bombowe). Od niedawna pliki do druku tych części można zakupić na stronie Army

Model przedstawia moją interpretację F4F-4 Wildcat 03511/29-GF-1, z VGF-29 operującego z USS Santee. Pilotowany był przez Lt. Cmdr. Johna T. Blackbourna. Charakterystyczne żółte obwódki wokół gwiazd to oznaczenia szybkiej identyfikacji namalowane na czas operacji Torch, żeby herbatniki z jankesami się za szybko nie wystrzelali. :D Niestety życie samolotu dowódcy VGF-29 było krótkie - pilot zgubił się podczas powrotu z misji i z powodu braku paliwa wodował na północ od Safi, został wyłowiony po 63 godzinach przez USS Rodman.

Odnośnik do YouTube: https://youtu.be/gqV7TSZ1FRA

Ogólny rzut oka na to jakie to maleństwo. :)

Obrazek

Spód:

Obrazek

Widok na nity:

Obrazek

Kabina i silnik:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oraz pozostałe zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
sebastian.roland

Reklama

Re: F4F-4 Wildcat 1/72 Arma Hobby

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 6 października 2024, 19:43

Ładny model i ładna prezentacja
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Woit » niedziela, 6 października 2024, 22:17

Moje zdanie już znasz :) ale niech i inni wiedzą, że tak jak cały model mnie urzekł to nity i solny weathering sprawiły, że szczeny szukam po podłodze :D
Na fotach widać jeszcze lepiej tę subtelność niż w filmie. Tak to mniej więcej wyglądało w prawdziwych Wildcatach.
Poniżej fota oryginału (gdyby się nie wyświetlała to daje link do całej galerii: https://airandspace.si.edu/collection-o ... 9610122000
Obrazek
Pozdrawiam,
Woit
Woit

Animal Planet

Postprzez Łukasz_K » poniedziałek, 7 października 2024, 09:11

Tak, wyświechtanie kamuflażu pierwsza klasa, bardzo fajnie to wygląda.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 7 października 2024, 17:53

Świetny.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez sebastian.roland » czwartek, 10 października 2024, 14:05

Woit napisał(a):(...)Tak to mniej więcej wyglądało w prawdziwych Wildcatach(...)

No właśnie Wildcaty miały przynajmniej dwa rodzaje nitów, na kadłubie mocniej widoczne, wypukłe grzybki, a na skrzydłach zlicowane z powierzchnią, więc gdyby chcieć zrobić to w 100% adekwatnie do rzeczywistości to wypadałoby innej techniki do kadłuba i do skrzydeł. Wydaje mi się, jednak, że to mogłoby nie wyglądać zbyt dobrze w tej skali. Druga opcja o jakiej niedawno pomyślałem przyglądając się zdjęciom to użycie dwóch rozmiarów nitów wypukłych - większych na kadłub i drobnych na skrzydła.

Dziękuję wszystkim za komentarze. :)
sebastian.roland

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli