Messerschmitt Me 262A-1a Schwalbe, Revell 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Messerschmitt Me 262A-1a Schwalbe, Revell 1/72

Postprzez Krzysiek Kowalik » wtorek, 31 grudnia 2024, 01:12

Taka sytuacja- skończyłem dzisiaj Jaskółę i Arma puściała info że wydaje :) Na koniec roku udało się zamknąć ponad trzyletni temat. Ciągnął się niemiłosiernie długo. Do końca nie jestem zadowolony. Kilka rzeczy zrobił bym po takim czasie inaczej jeśli chodzi o NMF. Chciałem uzyskać efekt brudnego utlenionego alu, ale wydaje mi się że przedobrzyłem z ilością warstw brudzenia i matem. Łosz też mi nie leży, ciut za ciemny. Linie poszpachlowane. Częściowo ponitowany. Otwarta komora podwozia- chyba największy mankament tego modelu zaraz po oszkleniu. Wymieniona limuzyna na Rob Taurus, dodana stara blaszka Edka, koła od Edka, tablica Yahu, przewody hamulcowe. Działka i pitot z igieł. Dorobione stożki silników i bąble na włazach od działek. Malowany Vallejo.
Maszyna o numerze 111712 z JV44, Innsbruck. Na zdjęciach i filmie porzucona maszyna ma belki na uzbrojenie. Znalazłem też info że jednostka używała bojowo niekierowanych pocisków WGr. 21. Dla urozmaicenia postanowiłem je dodać bo były w zestawie. Oryginał:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://www.youtube.com/watch?v=9iNhQeuLK2Y&list=PLS7rbMEsl52LxhwkIQ6ZL9EF9Rv21-Ff1&t=391s

Link do warsztatu. Teraz się trzeba będzie brać za wersję dwumiejscową nocną albo rozpoznawczego :)
https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=91587

Zapraszam do galerii:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Messerschmitt Me 262A-1a Schwalbe, Revell 1/72

Postprzez Murek » wtorek, 31 grudnia 2024, 02:07

Bardzo ładny, tak jak się zapowiadał :D Prawo Murphy'ego zadziałało - Arma Hobby ;o)
Murek

Postprzez Pashal » wtorek, 31 grudnia 2024, 12:59

Bardzo ładny model z trudnym do wykonania "kamuflażem".

Wydaje mi się, że numer 712 był malowany przy użyciu szablonu i brakuje na kalkomanii modelu takich małych przerwań - patrz ostatnie zdjęcie archiwalne. Może warto również przetrzeć swastyki i krzyże, bo są zbyt czarne - mając na uwadze co widać na zdjęciach. Kolor zielony na stateczniku wydaje się, że ma inny przebieg niż na zdjęciach - od swastyki do tyłu wydaje się, że powinien być kolor srebrny, aluminium.
Pashal

Postprzez Aleksander » wtorek, 31 grudnia 2024, 15:15

Świetne odwzorowanie rzeczywistego samolotu - podoba mi się to, co zrobiłeś, aczkolwiek prawdziwy samolot - niekoniecznie ;o)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez skusz » wtorek, 31 grudnia 2024, 16:30

Duży nakład pracy włożyłeś w ten model i jego pomalowanie, ale zaowocowało to ciekawym modelem. I w nietuzinkowym malowaniu. Podoba mi się.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Flyzloty » wtorek, 31 grudnia 2024, 18:25

Piękny model , takie małe wydarzenie na forum.
Gratulacje!
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez shadowmare » wtorek, 31 grudnia 2024, 20:46

W końcu dokończyłeś. Ładny, szpachla wyszła bardzo realistycznie.
shadowmare

Postprzez Krzysiek Kowalik » piątek, 3 stycznia 2025, 23:15

Dziękuję Panowie za komentarze i pozytywny odbiór.

Pashal napisał(a):Wydaje mi się, że numer 712 był malowany przy użyciu szablonu i brakuje na kalkomanii modelu takich małych przerwań - patrz ostatnie zdjęcie archiwalne. Może warto również przetrzeć swastyki i krzyże, bo są zbyt czarne - mając na uwadze co widać na zdjęciach. Kolor zielony na stateczniku wydaje się, że ma inny przebieg niż na zdjęciach - od swastyki do tyłu wydaje się, że powinien być kolor srebrny, aluminium.

Racja nei zwróciłem na to uwagi, ale nawet przy posiadanej wiedzy na etapie pracy przy tych kalkomaniach nie wiem czy podjął bym się ich dodatkowego cięcia dla tych przerw. Zmniejszałem je i tak bo używałem tych dedykowanych do 1/48, były za duże. Ciąłem skalpelem i składałem puzzle na mniejsze

Obrazek

Co do zielonej części ogona to zamiar był uzyskania bardziej prześwitującej farby co by zmniejszyło całkowity kontrast. Wyszło jak wyszło. Co do wyboru koloru opierałem się na dyskusji na jednym z forów. Wybrałem jedną z opcji kóra mnie najbardziej zainteresowała i wydawała się być najbardziej atrakcyjną.
Co do krzyży i swastyk w rzeczywistości nie wyglądają aż tak kontrastowo na tle całego modelu jak na zdjęciach takim klasykiem pojadę ;o)

PS. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Postprzez Pashal » niedziela, 5 stycznia 2025, 10:15

Nie no jasna sprawa i tak model robi piorunujące wrażenie biorąc pod uwagę na jakiej jakości zdjęciach się wzorowałeś.
Pashal

Postprzez dzejo » poniedziałek, 6 stycznia 2025, 22:13

Wybrałeś najbardziej szkaradne malowanie ;o) tego pięknego samolotu... mimo to model zdecydowanie sie broni.
Świetna praca :!: :!:
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Postprzez Łukasz_K » czwartek, 9 stycznia 2025, 12:33

Rewelacja, malowanie wyszło świetne. Skoro Arma będzie niedługo, może i ja się kiedyś skuszę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli