Podsumowanie roku 2025 (1:72)

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Podsumowanie roku 2025 (1:72)

Postprzez dymuwa » niedziela, 7 grudnia 2025, 12:48

Dzisiaj ze zdziwieniem stwierdziłem, że bycie emerytem to jeszcze nie "koniec świata", a możliwość - wreszcie - znalezienia wystarczającej ilości czasu na ulubione zajęcia, w tym modelarstwo. I mimo pogarszającego się wzroku i precyzji rąk jest możliwość na kuracje nerwów i doskonalenie się w hobby.
Tę tradycję podpatrzyłem na forum Modelwork i ,wydaje mi się, jest całkiem "na miejscu" też na tym forum.
Ktoś napisze - za wcześnie, jeszcze trzy tygodnie przed nami, ale ja wiem, że w tym czasie już nic nie wystrugam "z efektem końcowym".
Otóż moje wyniki roku 2025: dwa razy więcej modeli, niż w jakimkolwiek z poprzednich lat - sztuk 12. I śmiem twierdzić, że ich jakość tez podniosła się. Jednocześnie oznacza to, że mało tego, jestem w stanie opróżnić swój składzik modeli nie susząc potomnym głowy "co z tymi pudłami zrobić".
Chronologicznie: najpierw dwa nieukończone w terminie modele z konkursu "Teraz Polska 2024"
PZL P.23B "Karaś" (IBG Models)
Obrazek

Aero-145 (KP)
Obrazek

FW-190A (stara Hasegawa)
Obrazek

Me-109G (stara Hasegawa)
Obrazek

Dwa modele z konkursu "1940"
I-16 typ5 (ClearProp)
Obrazek

BZ-35 (stary AER)
Obrazek

Jak-3 (stary Heller)
Obrazek

Ił-10 (nowy KP)
Obrazek

Polikarpov R-Z (Azur)
Obrazek

No i dwa modele od Arma Hobby
Jak-1b (AH)
Obrazek

Hurricane Mk.I (AH)
Obrazek

I jeszcze na koniec roku Polikarpow I-15 (ICM)
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 25 grudnia 2025, 07:00 przez dymuwa, łącznie edytowano 6 razy
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Reklama

Re: Podumowanie roku 2025 (1:72)

Postprzez Thalgonis » niedziela, 7 grudnia 2025, 13:49

Ładnie, ładnie :)

PS.Moja będzie 31-go, bo jednak dwa jeszcze dojdą :)
Pozdrówka
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Thalgonis

1940

Re: Podumowanie roku 2025 (1:72)

Postprzez Aleksander » niedziela, 7 grudnia 2025, 18:52

Świetna, liczna (i różnorodna) kolekcja modeli udała Ci się w tym roku - śledziłem ich powstawanie i wiem ile pracy w to włożyłeś. Szczerze gratuluję!

dymuwa napisał(a):Dzisiaj ze zdziwieniem stwierdziłem, że bycie emerytem to jeszcze nie "koniec świata", a możliwość - wreszcie - znalezienie wystarczającej ilości czasu na ulubione zajęcia, w tym modelarstwo. I mimo pogarszającego się wzroku i precyzji rąk jest możliwość na kuracje nerwów i doskonalenie się w hobby.
Tę tradycję podpatrzyłem na forum Modelwork i ,wydaje mi się, jest całkiem "na miejscu" też na tym forum.
(...)

Ja też ten fakt zauważyłem - na moim warsztacie kończy się 9 model, a może zdążę jeszcze zrobić model nr 10 - dotychczas robiłem średnio trzy modele rocznie. Emerytura to wspaniały czas, o ile zdrowie na to pozwala.
Podobny zwyczaj pokazywania rocznego dorobku jest też na Hyperscale - często też się "chwalę" swoimi dokonaniami.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Re: Podsumowanie roku 2025 (1:72)

Postprzez Ringo » poniedziałek, 8 grudnia 2025, 10:29

Bardzo ciekawa prezentacja, różnorodna. Modele na wysokim poziomie i fajnie że nie ograniczasz się w zakresie
konstrukcji i narodowości.
************************************************************************************************************************
Obrazek Obrazek
************************************************************************************************************************
Ringo

1940

Re: Podsumowanie roku 2025 (1:72)

Postprzez dymuwa » poniedziałek, 22 grudnia 2025, 06:46

Thalgonis, Aleksander, Ringo, dziękuję.
PS. W ostatnich wolnych chwilach jednak wyprodukowałem jeszcze kolejny leżak z lat 2000 - Polikarpow I-15. Jest to ICM ze wszystkimi niedogodnościami - "zamydlone" wypraski, rozsypująca się kalkomania. Ale jakoś poszło. Śmigiełko się obraca :lol:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli