[1:72] Lotnicze nowości i zapowiedzi rynkowe

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: [1:72] Lotnicze nowości i zapowiedzi rynkowe

Postprzez Łukasz_K » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 18:55

No i to są jakieś postępy w stronę księżniczki Irydy :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Reklama

Postprzez Recenzjemodeli.pl » wtorek, 31 grudnia 2024, 07:47

Obrazek
Recenzjemodeli.pl

Postprzez sebastian.roland » piątek, 10 stycznia 2025, 17:35

Gdyby ktoś chciał poczytać o zawartości nowości od Army: Nakajima Ki-43 Hayabusa II Arma Hobby

Obrazek
sebastian.roland

Postprzez Recenzjemodeli.pl » wtorek, 14 stycznia 2025, 06:51

Obrazek
Recenzjemodeli.pl

Postprzez Recenzjemodeli.pl » wtorek, 21 stycznia 2025, 06:44

Obrazek
Recenzjemodeli.pl

Postprzez Łukasz_K » wtorek, 28 stycznia 2025, 11:04

Obrazek
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez tommyk » wtorek, 28 stycznia 2025, 14:49

A Clear Prop zapowiedział MiG-19 PM. Kto wytrzymał i się nie skusił na mydło z KP powinien mieć dobrą zabawę :).
Obrazek
ObrazekObrazek ObrazekObrazekObrazekObrazek
tommyk

Zimna Wojna 3

Postprzez radoslaw6363 » czwartek, 30 stycznia 2025, 08:06

IBG w swoim katalogu pokazało zapowiedź nowości w skali 1/72.
Macchi C. 200
Macchi C. 202
Macchi C. 205
Henschel 129.B
Jeżeli dodać Spitfire w wielu wersjach i jeszcze zapowiedź Me 262, a to jeszcze nie koniec, mamy rewolucje na naszym rynku modelarskim. Polska wyrasta na potęgę modelarską
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Łukasz_K » czwartek, 30 stycznia 2025, 08:19

Jak dla mnie Macchi to fajniejsza zapowiedź niż te spity :P, ale trzeba przyznać - mają rozmach, gdyby ucywilizowali kilka rzeczy (pudełka, instrukcje) jestem przekonany że mogli by wejść do kanonu światowego.

Mig z clearpropa również cieszy, liczyłem trochę właśnie na IBG w tym temacie, ale CP też może być (jak nie przekombinują z projektem :P )
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez MarCo » czwartek, 30 stycznia 2025, 09:56

Łukasz_K napisał(a):[...] gdyby ucywilizowali kilka rzeczy (pudełka, instrukcje) [...]

Na razie napisałeś: IBG, poprawcie pudełka i instrukcje, ale musicie sami wymyślić, jak.
MarCo

Postprzez Łukasz_K » czwartek, 30 stycznia 2025, 10:54

MarCo napisał(a):ale musicie sami wymyślić, jak.

Tak na wstępie, nikogo nie atakuję, to tylko moja opinia i moje wrażenia z odbioru ich modeli od strony estetycznej, nie chcę też urazić kogoś kto ma większą wiedzę w tym temacie niż ja i opracowuje te opakowania/instrukcje (i nie, niestety, jak mi się nie podoba to nie zaprojektuję ich lepiej). Pamiętajmy jeszcze, że rozmawiamy tu o hobby, w sporej części też jednak kolekcjonerskim. Lubię sobie poobracać takie pudełko w rękach, co fajniejsze wyeksponować na półce w warsztacie żeby zdobiło moją przestrzeń i sprawiało mi estetyczną radość patrzenie na nie. I nie żebym się czepiał tylko IBG, Litaki to dopiero jest paskuda pod względem szaty graficznej :P

Jeżeli się nie mylę to żona Marcina z AH ma wykształcenie graficzne i trochę im pewnie doradziła co i jak, dlatego u nich wygląda to dla mnie (tak jestem z Podlasia) na bardzo przyzwoitym poziomie (gdyby tylko wkładali w te miękkie kartony sztywne zamykane opakowania moim zdaniem było by idealnie), więc IBG może np. zatrudnić kogoś lub nawet zapłacić za zaprojektowanie uniwersalnego szablonu u kogoś kto ma wykształcenie związane z projektowaniem graficznym, wiedzę o materiałach poligraficznych z wrażliwością na kolory i znajomością obecnych trendów w opakowaniówce. Ja wiem że o gustach się nie dyskutuje, ale obecne pudełko podejrzewam, ma nawiązywać do militariów w kolorze khaki i brązów to na błyszczącym kartonie wygląda to dla mnie tandetnie i brzydko (chodzi mi oczywiście tylko o didaskalia, bo same boxarty są bardzo fajne).

Co do instrukcji, znów to samo, smętne barwy i dziwny układ graficzny. Większość modelarzy pracuje przy sztucznym oświetleniu, zmiana papieru z błyszczącego odbijającego światło na matowy też by dużo wniosła.

Żeby nie było że tylko krytykuję, bardzo podoba mi się dorzucanie fotografii do instrukcji, moim zdaniem świetny pomysł.

PS.
Nie chcę wkładać kija w mrowisko ale strona http://www.ibg.com.pl/ też wymaga odświeżenia do obecnych standardów, bo jak to się mówi - 'jak Cię widzą tak Cię piszą'.

EDIT:
Co do instrukcji i renderów, to usunąłem ten fragment, bo zobaczyłem że chyba od foki już są tylko linie, więc tu się już nie czepiam, jest ok.
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie