SPAD XIII 1/28 Revell

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

SPAD XIII 1/28 Revell

Postprzez Phantom » wtorek, 1 maja 2012, 11:57

Kupiłem ostatnio ten model, trochę z ciekawości, ale bardziej z powodu ceny (40zł). Po dokładniejszych oględzinach model w tej skali nie zachwyca jakością (górny płat dość dużo wygięty, trzeba będzie jakoś prostować ), i ilością detali. Bardziej doświadczeni modelarze teraz powiedzą, co byś chciał od Revell-a ! Model wymaga bardzo dużo własnej inwencji, żeby zrobić z niego dobry model ( miłośnicy Wingnut Wings niech omijają go szerokim łukiem ). Taka jest moja opinia, może kiedyś będzie warsztat, to będzie więcej o tym SPAD-ziku :)

Obrazek

Obrazek

Na plus można zaliczyć figurki dołożone do zestawu

Obrazek

Obrazek

Model można wykonać w jednym z dwóch oznaczeń
Sous-Lt. Marcel Coadou SPA 88 Francja 1918 lub
Lt. Edward V Rickenbacker 94 Aero Squadron USAS Francja 1918

Obrazek

Jeśli ktoś miał do czynienia z tym modelem, to proszę o opinię.
Phantom

Reklama

Re: SPAD XIII 1/28 Revell

Postprzez spiton » wtorek, 1 maja 2012, 13:28

Dziwna skala..
Model tez dziwny. Trochę zabawkowy. Ale fajne figury.
Jak byś chciał wejść w szmatopłaty w dużej skali to może lepiej w 1/32 ..? o ile nie wystarczy Ci 1/48
spiton

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 1 maja 2012, 16:16

Revell ma całą serię "latawców" w tej skali, oprócz SPAD-a są jeszcze:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I łączony zestaw:

Obrazek
Obrazek

To bardzo stare modele, stąd dziwna skala. Np. Camel jest z 1957. Co jakiś czas są reedycje.
K.Y.Czart

Postprzez Phantom » wtorek, 1 maja 2012, 16:28

Dziwna skala..
Model tez dziwny. Trochę zabawkowy.

Korci mnie żeby się za niego wziąć,ale coś mi mówi, że będzie to droga usłana dużą ilością brzydkich słów.
Phantom

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 1 maja 2012, 16:51

Per aspera ad astra, Who dares win etc. ;o) Kiedyś interesowałem się ich Camelem, ale po namyśle kupiłem w końcu "academicką" 32-kę. To zdaje się jest właśnie przeskalowany Revell. ;o)
K.Y.Czart

Postprzez armiger » wtorek, 1 maja 2012, 17:42

Dokładnie tak, podobnie jak Hobbycraftu.
Ten ostatni popełnił też Revellowsiego Dr I z wszystkimi błędami oryginału- najprostsze do wypatrzenia do dźwignie gazu po przeciwnej stronie- ale bez koszmarnego czerwonego plastiku !
Spada kiedys robiłem, coż to raczej zabawka niż model ale duuuża :D
Moim zdaniem 32 jest optymalna, ale co ja tam wiem.
armiger

Postprzez LimaOscar » środa, 2 maja 2012, 03:26

Witam
Hobbycraft ma dwa modele Camela w 1/32. Pierwszy to dość stary produkt, pakowany również przez Academy. Właśnie taki 'revellopodobny'. W zasadzie jest to gniot. Już go wprawdzie nie produkują, ale wciąż jest dostępny w sklepach online i stacjonarnych. Natomiast kilka lat temu zrobili nowego 'wielbłąda'. To już zdecydowanie lepszy produkt, nieporównanie lepszy. Niemniej do poziomu Wingnutsa czy nawet Rodena jednak jeszcze trochę brakuje. Starego Camela od tego nowego można odróżnić na pierwszy rzut oka tym, że ma nowe pudełko, w nowej szacie graficznej, oraz jest znacznie droższy - kilkukrotnie.
Podobno tak samo jak z Camelem postąpili również z Nieuportem 17, jednak o tym tylko słyszałem, więc nie mam pewności. Natomiast obydwa wspomniane Camele widziałem i faktycznie - dwa zupełnie inne modele.
pozdrawiam
Plane called the tower and asked for a time check, but wouldn't identify. Finally the tower gave up trying to find out who they were and said : "if you re EASTERN, it is 3:30, if you are OZARK, the little hand is on the 3 and the big hand is on the 6, if you are BRANIFF it is Thursday".
;)
LimaOscar

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie