Nowy Jak-1 w 1/48?

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Nowy Jak-1 w 1/48?

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 12 marca 2013, 18:59

Natknąłem się na taką zapowiadaną nowość. Czy to będą nowe wypraski?
http://www.hannants.co.uk/product/MVIT4803
http://www.hannants.co.uk/product/MVIT4802
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Nowy Jak-1 w 1/48?

Postprzez FranekS » wtorek, 12 marca 2013, 20:34

" I tak i nie". Mam Jaka 1b tej firmy, prezentuje się całkiem, całkiem. To taki limited-run z wyższej półki. Jest w nim parę detali dla innych wersji, pewnie do tych zapowiadanych Jaków-1. Podział wyprasek (skrzydła, wspólne dla różnych wersji detale) wskazuje, że te nowe będą miały nowe kadłuby i niektóre detale. Wizualnie bardzo ładny: podział części jak w mainstreamowych produkcjach, delikatne płótno (tradycyjne, bez taśm i szwów), subtelne nitowanie, bardzo ładne drobne detale i potencjalna możliwość otwarcia bocznych paneli kadłuba na wysokości kabiny pilota. Niestety, owiewka kabiny nie dzielona i raczej "takiej sobie" jakości. Obowiązkowo gumowe opony, ale są też z plastiku. Kalki b. cienkie wyglądają trochę matowo, druk bez zarzutu. Za to koszmarna grafika pudełka: widać że to się poprawia
Merytorycznie wydaje się lepszy niż AM, ale to subiektywne pewnie. Jakość wyraźnie wyższa niż np. modele South Front. Formy robi im ukraińska firma Master 44, ta sama co min. dla nowych produkcji A-Model. Porównywałem ze "Skrzydłami w Miniaturze" nr.2 i nie widzę poważnych odstępstw. Trochę narzekań na montaż widziałem na którymś z rosyjskich forów, ale na tą chwilę nie potrafię znaleźć adresu. Ja swojego jeszcze nie wyciąłem i nie składałem. O ile wiem, nie ma na razie polskiego dystrybutora, kupiłem w W&W, mieli ze 2 sztuki. Jakieś 90PLN kosztował. W każdym razie to jest nowe, oryginalne opracowanie tematu, nie "przepak".
Aha, ukraińska firma Armory robi już do niego dwa zestawy waloryzacyjne (blachy do wnętrza i zewnętrzne detale):
http://www.aeroscale.co.uk/modules.php? ... _id=188275
Nie mam i nie znam jakości.

Pozdrawiam
Franek Strzelczyk
FranekS
FranekS

Postprzez Wojciech Perkowski » wtorek, 12 marca 2013, 21:03

Prawdopodobnie przepak dobrego zestawu South Frontu (który ma już kilka ładnych lat): http://www.ipmsdeutschland.de/FirstLook/South_Front/SF_Jak-1/SF_Jak-1.html . Należy się cieszyć na to wznowienie, bo zestaw był już trudnodostepny, a oba te Jaki są w mojej opinii wyraźnie lepsze "kształtowo" niż zestawy Accurate'a/ Edka.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez potez » wtorek, 12 marca 2013, 21:50

Mam ,od nich Jaka-1b i do tego te blaszki dedykowane i powiem tak: w momencie gdy zobzczyłem, odłożyłem do kąta Jaka edkowego z przepaku Accurate. W pudełku cud, miód, 66,6% Tamiya :twisted:
Miałem w newsletterze z modelua informację, że to jest ich nowy model. Moim zdaniem warto. Polecam zakupy bezpośrednio w modelua, płatne paypalem szybki serwis nie ma problemu z kontaktem, właściciel pisze po polsku :mrgreen:
Ten wcześniejszy Jak jest w tej chwili w dobrej cenie dostępny w secie z blaszkami w dobrej cenie 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Wojciech Perkowski » wtorek, 12 marca 2013, 22:35

A jak kształtują się ceny przesyłek z tego sklepu (models.ua ?) ? Cena 25 $ to nie aż taka atrakcja raczej.
Edit - znalazłem - za przesyłkę z 4 szt. Jaków - 23,5 $.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez FranekS » wtorek, 12 marca 2013, 23:18

Wojciech Perkowski napisał(a):Prawdopodobnie przepak dobrego zestawu South Frontu (który ma już kilka ładnych lat): http://www.ipmsdeutschland.de/FirstLook/South_Front/SF_Jak-1/SF_Jak-1.html . Należy się cieszyć na to wznowienie, bo zestaw był już trudnodostepny, a oba te Jaki są w mojej opinii wyraźnie lepsze "kształtowo" niż zestawy Accurate'a/ Edka.

Faktycznie, pewnie przepak SF. O ile pamiętam South Front nie miał Jaka-1b. Czyli historycznie JAK-1b Modelsvit jest wtórny w stosunku do 1-ki SF. Dali nowy kadłub, owiewkę etc. Zmienił się producent (lub logo). Odnośnie jakości, to pisząc że lepszy, miałem na myśli starsze produkcje (ŁaGG-3, Ła-5). JAK-1 pamiętam przez mgłę (a raczej mętny, szeleszczący woreczek). Zniechęcony trochę wcześniejszymi wyrobami odpuściłem. Z białego plastiku był, trochę "nieczytelny". Teraz robią na szaro, dużo ładniej i lepiej wszystko widać....
Pozdrawiam
Franek Strzelczyk
FranekS
FranekS

Postprzez DoSklejania.pl » piątek, 15 marca 2013, 22:46

Jak-1 z Modelsvit w 48-ce będzie już w sprzedaży za dwa tygodnie w cenie około 92-95 zł
DoSklejania.pl

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie